Tomb Raider

Tomb Raider is een Britse franchise van Core Design. De franchise richt zich op de Britse archeologe Lara Croft, die de wereld rondreist op zoek naar verloren artefacten en gevaarlijke tombes en ruïnes infiltreert.

Tomb Raider

De eerste Tomb Raider game werd uitgebracht in 1996 voor de SEGA Saturn console en kort daarna gevolgd door versies voor MS-DOS en de PlayStation. Wij hadden in de jaren 90 een PC met MS-DOS en daar heb ik dan ook kennis gemaakt met Lara Croft. Omdat de eerste games in de serie gebruik maakten van dezelfde game engine verschenen deel 2 en 3 niet veel later uit in 1997 en 1998. Deel 1 en 2 heb ik altijd op de PC gespeeld en toen ik mijn eerst PlayStation kocht zat daar het spel Tomb Raider III bij. In 2001 kwam de eerste film uit met de naam Lara Croft: Tomb Raider en niet veel later heb ik deze voor het eerst gekeken. De film The Cradle of Life kwam uit in 2003 en is het vervolg van de eerste. In 2018 is er nog een reboot verschenen van de eerste film, simpelweg met de naam Tomb Raider. Onlangs heb ik alle drie de films gekeken en daardoor heb ik gelijk weer zin gekregen om aan de slag te gaan met de Tomb Raider games.

Tomb Raider verzameling

Er zijn in al die jaren verschillende Tomb Raider actiefiguren uitgebracht en per toeval kwam ik dit figuur tegen van Playmates Toys uit 1999. In deze vorm brengt Lara Croft bij mij in ieder geval de meeste herinneringen naar boven. Dit actiefiguur komt uit de Adventure Dioramas lijn van Playmates Toys die is gebaseerd op Tomb Raider III en deze specifieke set is gebaseerd op de jungle missies van deze game. De volledige set bestaat uit Lara Croft met 2 wapens, een bangal tijger en jungle diorama. Helaas heb ik op dit moment alleen het actiefiguur die toevallig in een lot kwam met Jack Sparrow en Eminem.

Tomb Raider
MerkLijnCategorieJaar
Playmates ToysTomb RaiderGames1999
NaamSub-categorieGrootte
Lara CroftArcheologe15 cm