Nieuws en informatie over speelgoed, verzamelen en popcultuur met trailers van nieuwe films, series, games en comics.

Speelgoed kopen voor volwassenen

De speelsheid die volwassenen tijdens de coronapandemie bij zichzelf hebben ontdekt, blijft hangen. Speelgoedverkopers zien steeds vaker oudere klanten die iets leuks kopen voor zichzelf. Vooral LEGO-sets, Funko POP! figuren en spellen vliegen over de toonbank. Naar schatting gaat inmiddels 10 procent van het speelgoed naar volwassenen. LEGO, poppen en games zijn in de laatste jaren ook onder volwassenen mainstream producten geworden.

Tijdens corona zijn mensen uit verveling in aanraking gekomen met speelgoed. Sindsdien zien speelgoedwinkels de vraag toenemen. Ook oudere klanten hebben ontdekt dat het heel erg leuk is om te puzzelen, verzamelen of bouwen. Het einde van de pandemie heeft de verkoop van spellen een extra stimulans gegeven. Mensen genieten er extra van om weer samen te komen voor een gezelschapsspel en ze hebben nu door dat er meer is dan Monopoly.

Speelgoed kopen om te verzamelen

Volwassenen kopen ook steeds meer speelgoed om te verzamelen, zoals Funko POP! figuren. Deze lijn van speelgoedmerk Funko is geïnspireerd op onder meer Marvel personages en Disney figuren. Dat verzamelen is redelijk nieuw voor Nederland. Het is een Amerikaans trekje dat Nederlanders overnemen. In landen als de Verenigde Staten en Duitsland is het al langer gebruikelijk om na de kindertijd speelgoed in te slaan. In Nederland heeft het echt wel een tijdje geduurd voordat je niet heel vreemd meer werd aangekeken als je als volwassene met een toffe LEGO-set aan de kassa stond.

Spelen stopt niet met de leeftijd

Toch is het helemaal niet gek om in spel te blijven investeren, ziet neurowetenschapper Louk Vanderschuren van de Universiteit Utrecht. Zelfs dieren nemen extra risico’s om te spelen, terwijl het tijd en energie kost. Wetenschappers denken dan ook dat spel voor zowel dier als mens een belangrijke functie heeft.

Bij verschillende spelvormen dagen we onszelf uit met lastige opdrachten. Dat kan hinkelen in plaats van lopen zijn of een nieuwe, moeilijke spelregel. Het idee is dat je daardoor leert omgaan met moeilijke of onverwachte situaties. Zo maakt spelen ons flexibeler en creatiever. Op de korte termijn brengt spelen plezier en geluk. Dat is ook heel belangrijk. Uiteindelijk spelen we omdat het leuk is, om ons goed te voelen. Spelen stopt niet met de leeftijd, alleen wordt het speelgoed duurder.

Bron: NU.nl

Plaats een reactie