Wat is popcultuur?

Popcultuur is overal. Wanneer je films en series kijkt, games speelt, strips leest of naar muziek luistert. Je kent de acteurs en actrices, personages, stripfiguren en artiesten. Tegenwoordig wordt bijna alles in de entertainmentsector als popcultuur beschouwd. Popcultuur, ook wel populaire cultuur genoemd, wordt door leden van een samenleving algemeen erkend als een reeks praktijken, overtuigingen en objecten die op een bepaald moment in een samenleving zeer aanwezig zijn.

Populaire cultuur omvat ook de activiteiten en gevoelens die ontstaan als gevolg van interactie met deze praktijken. In de moderne tijd sterk beïnvloed door massamedia, doordringt deze verzameling ideeën het dagelijks leven van mensen in een bepaalde samenleving. Daarom heeft de populaire cultuur een manier om de houding van een individu ten opzichte van bepaalde onderwerpen te beïnvloeden. Smartphones zijn tegenwoordig het centrum van de popcultuur en ieder van ons heeft zijn eigen popcultuurmenu. Kijk bijvoorbeeld naar je apps, je bladwijzers en je afspeellijsten.

Er zijn echter verschillende manieren om popcultuur te definiëren. Hierdoor is populaire cultuur iets dat op verschillende, tegenstrijdige manieren kan worden gedefinieerd door verschillende mensen in verschillende contexten. Het wordt over het algemeen gezien in tegenstelling tot andere vormen van cultuur, zoals volkscultuur, arbeiderscultuur of hoge cultuur, en ook door verschillende theoretische perspectieven zoals psychoanalyse, structuralisme, postmodernisme en meer. De meest voorkomende categorieën in popcultuur zijn entertainment, sport, nieuws, politiek, mode, technologie en taal.

Muziek

Popmuziek is over het algemeen populaire muziek. Binnen de muziekindustrie kan deze term een negatieve naam hebben omdat het vaak oppervlakkig is en gemaakt om een doelgroep aan te spreken. Toch ontstaat een groot deel van de popmuziek spontaan op basis van het talent en de originaliteit van artiesten. Dit is het meest waarschijnlijk wanneer een kunstenaar zo in zijn tijd en plaats past dat hij op de een of andere manier tot de verbeelding van het publiek spreekt.

Entertainment

Over het algemeen worden films, series en televisie als populaire cultuur beschouwd. Ook andere vormen van entertainment, zoals theaters, circussen en themaparken, worden als popcultuur beschouwd wanneer ze op grote schaal worden geproduceerd.

Fandom

Fandom is een brede term voor fans van popcultuur of subcultuur die ongewoon enthousiast zijn. Bijvoorbeeld cosplayers die met kostuums en rollenspellen deelnemen aan de populaire cultuur.

Populaire fictie

Populaire fictie, strips en manga. Over het algemeen leesvoer dat niet als hoogstaande literatuur word beschouwd. Al het andere wordt populaire fictie genoemd, ook wel genrefictie genoemd. Universiteiten en kranten lijden aantoonbaar aan een gebrek aan verbeeldingskracht en hebben de neiging om elk werk uit te sluiten dat kan worden gelabeld met een genre als mysterie, thriller, horror, romantiek, western, fantasie en sciencefiction.

Media

Media die een groot publiek bereiken, waaronder omroepmedia zoals nieuwsbladen, radio, televisie en social media.

Sport

Sport biedt een uitlaatklep voor de menselijke competitiegeest en fungeert als een supercultuur die wereldwijde gedeelde ervaring biedt.

Voeding

In massa geproduceerd voedsel, waaronder fastfood, restaurantketens en snel bewegende consumptiegoederen zoals ontbijtgranen.

Mode

Massaproductie zoals fast fashion, sportkleding en betaalbare luxe.

Consumentencultuur

De consumentencultuur bestaat uit massa geproduceerde producten en diensten. Bijvoorbeeld de ervaring van het gebruik van hetzelfde mobiele apparaat of een merk dat iets symboliseert voor miljarden mensen.

Taal

Taal wordt vrijelijk uitgevonden, veranderd en aangepast door individuen met een creatieve geest. Dit kan uiteindelijk onderdeel worden van straattaal en standaardtaal. Het is gebruikelijk dat taal de geest van de tijd vertegenwoordigt waaruit het voortkwam.

Mensen

Beroemde mensen zoals acteurs, artiesten, politici en mediapersoonlijkheden kunnen als popcultuur worden beschouwd als ze een begrip worden. Dit dient als een algemene referentie, zodat mensen over beroemdheden praten zoals ze over echte kennissen praten. De media probeert kijkcijfers te behalen met beroemdheden terwijl entertainmentkanalen elk spraakmakend detail uit hun leven zoeken.

Nieuws

De talloze actuele gebeurtenissen van de dag worden samengevat als een paar dagelijkse nieuwsverhalen die worden opgepikt door grote media en verspreid onder de massa. Dit proces staat bekend als het nieuws.

Reizen

Reisdiensten die op industriële schaal worden aangeboden, zoals cruises, hotelketens en busreizen. Evenzo kan het bezoeken van bekende plekken als populaire cultuur worden beschouwd, omdat het een gedeelde ervaring is met een brede deelname.

Recreatie

Populaire recreatie zoals fitness en wellness waar massaal gebruik van wordt gemaakt.

Populaire verbeelding

De populaire verbeelding is de verzameling van verhalen, symbolen en ideeën die interessant genoeg zijn om zich snel over grote groepen te verspreiden. Dit drijft verandering in cultuur, normen, waarden, systemen.

Jeugdcultuur

Vanaf het einde van de 19e eeuw begonnen ontwikkelde landen kinderarbeid te verbieden. Dit versnelde na de Eerste Wereldoorlog en er vond een verschuiving plaats waarbij jongeren in deze landen meer vrije tijd en materiële middelen kregen, wat leidde tot een levendige jongerencultuur op gebieden als muziek, mode, taal, symbolen, concepten en waarden.

Generatiekloven

De populaire cultuur verandert snel, zodat er grote generatiekloven ontstaan. Oudere elementen van de populaire cultuur kunnen aan een generatie blijven hangen, maar kunnen niet worden vertaald naar volgende generaties. Zo spreken bepaalde media nog steeds oudere generaties aan, maar verdwijnen misschien als popcultuur.

Nostalgie

De popcultuur in het verleden kan sterke gevoelens van tijd en plaats opwekken. De oude popcultuur opnieuw beleven, staat bekend als nostalgie. Bijvoorbeeld een gebeurtenis die beelden, geuren en geluiden uit het verleden naar voren brengt.

Digitale ervaring

Gedeelde ervaringen die zich voordoen in digitale omgevingen zoals social media en videogames. Dit kan de realiteit vermengen met digitale entiteiten.

Creator-cultuur

Het internet heeft geleid tot een brede deelname aan cultuur waarbij iedereen dingen kan maken zoals commentaar, video’s, foto’s of game mods die bijdragen aan cultuur. Dit zal zich in de loop van de tijd waarschijnlijk uitbreiden, zodat iedereen kan concurreren met professionals in elk domein.

Traditionele cultuur

Populaire cultuur biedt gedeelde ervaring voor grote groepen. Het is nieuw en verandert voortdurend. Traditionele cultuur biedt gedeelde ervaringen tussen generaties. Het stabiliseert en verandert slechts langzaam.

Subcultuur

Subcultuur is elke cultuur die enthousiastelingen aantrekt, maar geen hele populaties. Dit type cultuur is er in grote verscheidenheid en stelt individuen in staat om gedeelde ervaringen op te doen met mensen die dezelfde interesses hebben. De subcultuur breidde zich enorm uit in reikwijdte en variëteit met de commercialisering van internet die begon in het midden van de jaren negentig – plotseling konden mensen contact maken met anderen met dezelfde interesses. Anime en manga worden bijvoorbeeld in de meeste landen als een subcultuur beschouwd, maar zijn popcultuur in Japan.

Hoge cultuur

Hoge cultuur is cultuur die wordt geaccepteerd door instellingen met een hoge status. Het is gebruikelijk dat populaire cultuur wordt bekritiseerd als als een machtsstructuur die is ontworpen om de massa af te leiden. Dit kan elitaire tonen aannemen waarbij de cultuur van de hogere klasse als onbetaalbaar wordt afgeschilderd, maar de cultuur van de arbeidersklasse en de middenklasse wordt afgeschilderd als negatief. Populaire cultuur leidt ertoe dat de popcultuur van vandaag vaak de hoge cultuur van morgen is. Jazz was bijvoorbeeld de populaire cultuur van het jazztijdperk, maar wordt sinds de jaren zeventig als hoge cultuur beschouwd.

Conclusie

Popcultuur is iets dat voortdurend evolueert en uniek is in plaats en tijd. De populaire cultuur heeft ons allemaal beïnvloed en beïnvloedt ons tot de dag van vandaag. We denken er misschien niet zo veel over na, maar het is overal om ons heen. Van de manier waarop we ons kleden, de gadgets en technologieën die we elke dag gebruiken, de boeken die we lezen, de films die we kijken, de muziek waar we naar luisteren en nog veel meer. Popcultuur is leuk, fascinerend en staat centraal in ons leven. De laatste keer dat je met een goede vriend sprak, maakte popcultuur geen deel uit van dat gesprek?

Plaats een reactie