Star Wars 2023

Een terugblik van de grootste aankondigingen, releases en favoriete Star Wars momenten in 2023.

Vijftien jaar na haar debuut in Star Wars: The Clone Wars werd Ahsoka Tano dit jaar de ster van haar eigen veelgeprezen serie. Maar eerst keerden we terug naar Mandalore voor seizoen 3 van The Mandalorian. Het Star Wars universum bruist altijd van nieuwe verhalen en opwindend nieuws, van het hartverscheurende tweede seizoen van The Bad Batch en de seriepremière van Young Jedi Adventures die voortbouwt op onze liefde voor Star Wars animatie, tot de terugkeer van Cal Kestis in de langverwachte videogame Star Wars Jedi: Survivor, en de lancering van de laatste fase in de boeken en strips van Star Wars: The High Republic, er was voor ieder wat wils!

In april kwamen we samen in Londen voor Star Wars Celebration Europe en kregen we meer informatie over de nieuwe films, kregen we een kijkje in de toekomst van Andor, ontmoetten we een nieuwe Wookiee Jedi van The Acolyte, en nog veel meer. Terwijl we aftellen naar het einde van 2023, zijn hier de favoriete Star Wars aankondigingen, releases en momenten uit weer een topjaar!

Star Wars: The Bad Batch Season 2

Star Wars: The Bad Batch Season 2

Na een ontmoeting met Clone Force 99 in Star Wars: The Clone Wars, werd de Batch voor altijd veranderd toen Order 66 werd uitgeroepen – zoals te zien in de openingsscène van de première van de spin-off serie. De introductie van Omega maakte de bemanning meer een Dad Batch toen ze hun zus adopteerden en probeerden een nieuw leven voor zichzelf op te bouwen. Maar seizoen 2 ging helemaal over liefdesverdriet. Echo vertrekt om Rex te helpen. Het vinden van een gemeenschap op Pabu, maar de natuur dreigt alles te vernietigen. Nu seizoen 3 volgend jaar uitkomt, kunnen we niet wachten om erachter te komen wat er daarna gebeurt.

The Mandalorian Season 3

The Mandalorian Season 3

De geliefde Din Djarin en Grogu keerde dit jaar terug en begonnen aan een nieuwe zoektocht om de Mandalorian te verlossen voor de overtreding door vrijwillig zijn helm af te zetten. De Armorer gaf hem de opdracht om te baden in de Living Waters onder de Mijnen van Mandalore om zijn ballingschap te beëindigen en die onderneming herenigde hem met Bo-Katan Kryze en nam fans mee op de reis naar de legendarische planeet. Met een kijk van dichterbij dan ooit op het leven in de opkomende New Republic, de onthulling van een cruciaal moment in Grogu’s verleden, en de terugkeer van een oude vijand in Moff Gideon, plus oogverblindende gasten en een onverwacht nieuw begin voor de overlevenden van Mandalore, seizoen 3 van The Mandalorian vertelde een verhaal dat je niet mag missen.

Ahsoka

Ahsoka

Voor degenen die Ahsoka Tano hebben gevolgd, de voormalige Padawan van Anakin Skywalker die oorspronkelijk werd geïntroduceerd in de animatieserie Star Wars: The Clone Wars uit 2008, was het reden voor een eigen live-action serie. Rosario Dawson bracht veel van onze favoriete personages uit Star Wars Rebels naar live action en vervolgde het verhaal van die geliefde show, met Sabine Wren gespeeld door Natasha Liu Bordizzo, Hera Syndulla gespeeld door Mary Elizabeth Winstead en Ezra Bridger gespeeld door Eman Esfandi. Maar het was Ahsoka’s verrassende hereniging met Anakin Skywalker die de boeken in zal gaan als een geweldig Star Wars moment, een voorbeeld van Ahsoka’s kracht in zijn meditaties over vriendschap en onderwijs. Dit zijn langlopende Star Wars thema’s en Ahsoka maker Dave Filoni onderzoekt ze hier uitgebreid – niet alleen als plotpunten, maar nodigt kijkers uit om hun rol in ons leven te onderzoeken, een oefening in vergeving en begrip voor onszelf en anderen. Omdat Filoni zelf werd begeleid door George Lucas, kun je Ahsoka zien als een zeer persoonlijk statement, gelaagd met actie en de terugkeer van Grand Admiral Thrawn. Hoe dan ook, Ahsoka leverde een beloning op voor de fans van Rebel en maakte de weg vrij voor toekomstige verhalen.

Star Wars Celebration Europe

Star Wars Celebration Europe

Voor de derde keer was Star Wars Celebration in Londen om Star Wars te vieren. Gedurende vier dagen in april kwamen fans van over de hele wereld bijeen om hun favoriete personages te cosplayen, panels bij te wonen, exclusieve merchandise te kopen en gewoon over Star Wars te praten met nieuwe en oude vrienden. Naast het nieuws over drie nieuwe Star Wars films, debuteerden er nieuwe trailers voor Ahsoka, The Acolyte, Skeleton Crew, The Bad Batch en Indiana Jones and the Dial of Destiny. We kunnen niet wachten om samen te komen op Star Wars Celebration Japan in 2025!

Drie nieuwe films, twee nieuwe series en meer!

De Skywalker Saga films eindigden in 2019, en hoewel we hebben genoten van de stortvloed aan nieuwe series, boeken en games die ons in de jaren daarna geboeid hebben gehouden, is er iets speciaals aan het zien van een nieuwe Star Wars film op het grote scherm. Dit jaar verraste Daisy Ridley ons allemaal door aan te kondigen dat ze terug zal zijn als Rey in een van de drie nieuwe films die momenteel in ontwikkeling zijn. In de tussentijd tellen we de dagen af tot de première van de High Republic in live action met The Acolyte volgend jaar, de terugkeer van Diego Luna in seizoen 2 van Andor, het debuut van Jude Law in Skeleton Crew en een tweede seizoen van Tales of the Jedi.

Star Wars Jedi: Survivor en Star Wars: Outlaws

In 2023 herenigde Jedi: Survivor fans met de crew van de Stinger Mantis! Vijf jaar na Star Wars Jedi: Fallen Order waren Cal Kestis en zijn trouwe vriend BD-1 terug en gingen nog steeds rechtstreeks de strijd aan met the Empire. De voortvluchtige Jedi liet ons kennismaken met nieuwe personages, waaronder huurling Bode Akuna en de cast van Pyloon’s Saloon op Koboh. En tijdens zijn reis bracht Cal onbewust een slechterik uit het tijdperk van de High Repuclic tot leven – de eerste verschijning van dit tijdperk in videogamevorm. Maar zelfs als je je playthrough hebt voltooid, zijn er nog meer Star Wars games in het verschiet. Afgelopen zomer werden fans van Star Wars games getrakteerd op hun eerste blik op de komende open world game Star Wars: Outlaws, met in de hoofdrol schurk Kay Vess, haar metgezel Nix en de langverwachte ND-5. We kunnen niet wachten om met hen mee te gaan op een nieuw avontuur!

40 jaar Star Wars: Return of the Jedi

40 jaar Star Wars: Return of the Jedi

Return of the Jedi, uitgebracht in de bioscoop op 25 mei 1983, vierde eerder dit jaar zijn 40e verjaardag. De echte Ewok viering van alles wat met Return of the Jedi te maken heeft, een diepe duik met Ben Burtt en Randy Thom in de geluiden van de film, een nadere blik op de rancor pit-sequentie met Dennis Muren en Phil Tippett, en een terugblik met mode-illustrator Marilee Heyer. De viering van het 40-jarig bestaan vond niet alleen online plaats. Van de anthologiecollectie From a Certain Point of View tot de terugkeer van Return of the Jedi voor het eerst in 26 jaar in de bioscoop: het was het perfecte moment voor fans om het spannende slot van de originele trilogie te herontdekken.

Star Wars: The High Republic

Star Wars: The High Republic

Star Wars: The High Republic Phase II eindigde en Phase III arriveerde. De verhalen over de High Republic bleven zich in 2023 ontvouwen met het einde van fase II, Quest of the Jedi en het begin van fase III: Trials of the Jedi. Fans van de High Republic leerden meer over the Path of the Open Hand en de mysterieuze wezens genaamd the Nameless terwijl ze de avonturen volgden van Jedi en burgers die de grens van de Outer Rim verkenden in een tijd van galactische expansie. De zomerbundel Tales of Light and Life bevatte korte verhalen over personages uit fase I en II, maar ook de introductie van personages die nieuw waren in fase III, en een kort verhaal van Alyssa Wong, de nieuwste auteur die zich bij de groep voegde. Dit najaar begon fase III met de release van de Marvel’s miniserie Shadows of Starlight en de roman The Eye of Darkness – een terugkeer naar de personages uit Phase I – ongeveer een jaar na de vernietiging van Starlight Beacon. En de verhalen zijn nog lang niet voorbij. Met de overwinning van Nihil zullen de Jedi echt op de proef worden gesteld.

Star Wars: Young Jedi Adventures

Star Wars: Young Jedi Adventures

Star Wars is geen onbekende op het gebied van schattige, knuffelige wezens, en de première van Star Wars: Young Jedi Adventures is daarop geen uitzondering. Terwijl de geanimeerde Disney+serie in het tijdperk van de High Repuclib gericht is op een jonger publiek, hebben fans van alle leeftijden genoten van van de Jedi jongeren Kai, Lys en hun vriend Nubs! De trouwe Pooba is een favoriet bij fans geworden. Van zijn liefde voor eten tot zijn toewijding aan zijn vrienden: het is geen wonder dat Nubs zichzelf als zeer herkenbare jongeling een trouwe aanhang heeft verworven. Het doet ook geen pijn dat ervaren stemacteur en Star Wars steunpilaar Dee Bradley Baker leven geeft aan het onmogelijk schattige dialect van Nubs. We kunnen niet wachten om te zien wat onze favoriete Pooba en zijn vrienden hierna gaan doen.

Star Wars: Visions Volume 2

Star Wars: Visions Volume 2

De Star Wars Day van dit jaar leverde een overvloed aan boeiende verhalen op in de vorm van Star Wars: Visions Volume 2. In 2021 bracht het eerste deel van de geanimeerde anthologiereeks ons negen fantastische verhalen uit Japanse studio’s. Maar de vertolking van dit jaar verbreedde het perspectief nog verder met inzendingen van animatiehuizen in Japan, India, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Spanje, Chili, Frankrijk, Zuid-Afrika, Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Het is ongelooflijk bijzonder om het Star Wars sterrenstelsel tot uitdrukking te zien komen door de lens van creatievelingen over de hele wereld, en verhalen te vertellen die doordrenkt zijn met eeuwenlange geschiedenis, culturele context en artistieke inspiratie. De serie is een bewijs van de veelzijdigheid van het Star Wars universum en een goede kans om je volgende favoriete Star Wars verhaal te ontdekken.

Ghost speelgoed van Hasbro

Ghost speelgoed van Hasbro

Ter ere van de verschijning van de Ghost in Ahsoka kondigde het team van Hasbro plannen aan om van het iconische schip een enorm speelgoed op schaal van 9,5 cm te maken voor The Vintage Collection. Via hun HasLab crowdfundingprogramma dit jaar gaf Hasbro verzamelaars de kans om het favoriete schip van de fans mee naar huis te nemen, een van de grootste voertuigen die het bedrijf ooit had geproduceerd. Het speelgoedteam werkte nauw samen met het team achter Ahsoka, waaronder Doug Chiang en de tovenaars van Industrial Light & Magic, om hun versie zo dicht mogelijk bij de tegenhanger op het scherm te brengen. Naast het ongelooflijk gedetailleerde interieur met cockpit, bemanningsverblijven en meer, zit de Ghost boordevol extra’s, waaronder een afneembare Phantom II, speciale cardbacks voor figuren van Hera Syndulla, Kanan Jarrus, Garazeb “Zeb” Orrelios en Ezra Bridger , en zelfs een kleine Loth-cat. Ruim 20.000 fans ontvangen hun Ghost in het najaar van 2024.

Star Wars: Dark Droids

Dark Droids en Tales from the Death Star

Dark Droids, de nieuwste crossover van Marvel Comics en Star Wars, heeft een nieuw soort dreiging geïntroduceerd die bekend staat als de Scourge: een droid die andere mechanische wezens in de hele melkweg kan assimileren en ze kan gebruiken om te doden en te verslinden. Het geesteskind van schrijver Charles Soule is angstaanjagend en de gemakkelijke overname van een Star Destroyer door de Scourge in Dark Droids #1 illustreert hoe gevaarlijk het is. Als de Scourge hogere ambities krijgt, weten we dat we het serieus moeten nemen. In Dark Droids is niemand veilig… en voor horrorfans is dat maar goed ook. Maar dat was niet het enige angstaanjagende verhaal van het jaar. Cavan Scott zette zijn jaarlijkse traditie van enge Star Wars verhalen voort met Star Wars: Tales from the Death Star, een angstaanjagend verhaal die tijdens Halloween werd uitgebracht. Een originele graphic novel voor alle leeftijden van Dark Horse, waarin garen werd gesponnen van spooksquadrons, wezens die zich schuilhielden in de diepten van de Death Star, en meer. Welke verschrikkingen staan ons volgend jaar te wachten? We kunnen niet wachten om erachter te komen.

Plaats een reactie