De geschiedenis van ThunderCats

ThunderCats is een Amerikaanse mediafranchise over een groep aliens die kunnen worden gezien als een kruising tussen mensen en katten. De personages zijn gemaakt door Tobin “Ted” Wolf en waren an 1985 tot 1989 te zien in een geanimeerde televisieserie genaamd ThunderCats.

De originele ThunderCats serie werd geanimeerd door de Japanse studio Pacific Animation Corporation, terwijl de productie, het schrijven en de stemacteurs in de Verenigde Staten plaatsvonden. Net als zijn voorganger Masters of the Universe werd de ThunderCats franchise tegelijkertijd gelanceerd als een reeks actiefiguren geproduceerd door LJN en een gesyndiceerde doordeweekse tekenfilm na schooltijd.

De serie werd gedistribueerd door het toenmalige moederbedrijf Telepictures van Rankin: Bass Productions, dat in 1986 fuseerde met Lorimar Television. In 1989 werd Lorimar-Telepictures gekocht door Warner Bro., wiens televisiesyndicatietak uiteindelijk de distributie van de show overnam. Warner Bros heeft vanaf dat moment de rechten op de serie in handen.

ThunderCats comics

Er werden ook verschillende ThunderCats comics geproduceerd. Een stripserie gebaseerd op de animatieserie werd in 1985 door Marvel Comics gepubliceerd via de Star Comics imprint, die 3 jaar en 24 nummers duurde. Gedurende deze tijd werd door Marvel UK een nieuwe serie gepubliceerd, bestaande uit 129 nummers, die ook gedurende 3 jaar werd gepubliceerd.

Vanaf 2002 werden ThunderCats titels gepubliceerd door Wildstorm Productions, een imprint van DC Comics als onderdeel van Warner Bros, en bevatte 5 non-canon miniseries en verschillende one-shots.

In 2012 begon Panini Comics met het publiceren van een nieuwe serie in het Verenigd Koninkrijk, aansluitend op de televisieserie van 2011, getiteld ThunderCats Magazine. Het eerste nummer bevatte een strip genaamd Safe Haven, geschreven door Ferg Handley en getekend door Cosmo White. Elk nummer bevatte ook extra’s, zoals karakterprofielen, puzzels, een fanart pagina en een poster.

In 2024 kondigde Dynamite Entertainment plannen aan om een nieuwe ThunderCats serie te publiceren, geschreven door Declan Shalvey en getekend door Drew Moss.

ThunderCats games

Een side-scrolling videogame gebaseerd op de serie ThunderCats: The Lost Eye of Thundera, werd in 1987 gepubliceerd.

De ThunderCats zijn in 2022 toegevoegd aan de CMON Zombicide-franchise in het fantasy-universum. Drie speciale dozen maken het mogelijk om zowel als de Thundercats als enkele Mutants te spelen, terwijl Mumm-ra verschijnt als een necromancer en een Abomination.

ThunderCats merchandise

Kleding met het ThunderCats logo waren halverwege de jaren tachtig verkrijgbaar en dvd boxsets van de originele serie zorgden ervoor dat nieuwe kleding halverwege de jaren 2000 een heropleving beleefden, toen de heimwee naar de favoriet van de voormalige kinderen groeide.

ThunderCats films

In juni 2007 werd een verfilming van de serie aangekondigd; Aurelio Jaro zou een CGI-animatiefilm van ThunderCats produceren, gebaseerd op een script geschreven door Paul Sopocy. Jerry O’Flaherty, ervaren art director voor videogames, had zich aangemeld als regisseur. De film werd geproduceerd door Spring Creek Productions.

De film zou in de zomer van 2010 uitkomen, maar de film kreeg nooit groen licht en moet vanaf 2020 nog worden geproduceerd. Concept art voor de film is ook online gelekt. In 2011 lekten testbeelden in CGI naar YouTube. In 2017, tijdens de promotie van Resident Evil: The Final Chapter, toonde Milla Jovovich interesse om Cheetara te spelen.

In 2021 werd aangekondigd dat Warner Bros opnieuw actief bezig was met het ontwikkelen van een live-action ThunderCats film, waarbij Adam Wingard de film zou regisseren, met een scenario van Wingard en Simon Barrett, en Roy Lee en Dan Lin als producenten.

ThunderCats serie

Een tweede televisieserie met dezelfde naam ging in première in 2011. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het eerste seizoen 52 afleveringen zou duren, maar het werd ingekort tot 26 en kort nadat seizoen één was uitgezonden, geannuleerd. Het had later herhalingen op het Toonami blok van Adult Swim, naast Sym-Bionic Titan.

ThunderCats Roar

Een derde ThunderCats tekenfilm, ThunderCats Roar, ging in 2020 in première op Cartoon Network. De ontwikkelaars van de show zijn Victor Courtright en Marly Halpern-Graser. Courtright werkte eerder aan Pickle and Peanut als schrijver/storyboard-artiest en creëerde de digitale serie Get ‘Em Tommy! van Cartoon Network Studios. Halpern-Graser werkte eerder als schrijver voor verschillende DC Nation Shorts en was mede-maker van de show op Disney XD, Right Now Kapow.

ThunderCats Roar heeft een expliciet cartoonachtige kunststijl met een luchtigere, komische toon dan eerdere ThunderCats afleveringen. Het uitgangspunt van de show is vergelijkbaar met het origineel. De ThunderCats ontsnappen uit hun stervende thuiswereld Thundera, maar maken een noodlanding op Third Earth, waar ze het opnemen tegen verschillende schurken en hun kwaadaardige opperheer Mumm-Ra.

Na slechts één seizoen te zijn uitgezonden, werd het echter negatief onthaald door kijkers en werd de show geannuleerd.

Plaats een reactie