Pokémon is een Japanse franchise beheerd door The Pokémon Company, opgericht door Nintendo, Game Freak en Creatures. De franchise is in 1996 gemaakt door Satoshi Tajiri en draait om wezens die Pokémon worden genoemd. In Pokémon zijn Pokémon Trainers mensen die Pokémon vangen, trainen, verzorgen en ermee vechten.

Pokémon

Op het moment dat Pokémon in 1999 op de Nederlandse televisie werd uitgezonden was het direct een groot succes. Ik keek dan ook bijna dagelijks naar de avonturen van Ash, Misty, Brock en hun Pokémon op Fox Kids. In 2000 werd het spel Pokémon Yellow uitgebracht en omdat ik in die tijd nog geen Game Boy of Nintendo had speelde ik het op mijn PC. Op het moment dat ik een Game Boy Color kreeg ging ik ook gelijk Pokémon Red spelen, die al een jaar eerder was uitgebracht. Ik kan me ook nog goed herinneren dat ik met mijn oma naar de bioscoop ging om Pokémon: De Film – Mewtwo tegen Mew te bekijken. De eerste twee generaties van Pokémon heb ik meegemaakt en daarna ben ik me meer gaan focussen op andere franchises. Op latere leeftijd heb ik nog de eerste generatie Pokémon films teruggekeken en heb ik erg genoten van de meest recente films als Detective Pikachu uit 2019 en Pokémon de Film: Mewtwo Slaat Terug Evolutie uit 2020.

Pokémon speelgoed verzameling

Samen met de anime en de games van Pokémon kwam natuurlijk een heleboel merchandise. Ik heb in mijn kinderjaren dan ook verschillende Pokémon poppetjes en knuffels gehad. Het verzamelen van Pokémon begon pas echt uit de hand te lopen met de opkomst van Pokémonkaarten van de Pokémon Trading Card Game. Al mijn zakgeld ging in die periode op aan nieuwe pakjes Pokémonkaarten op zoek naar Charizard, mijn favoriete Pokémon en ook nog eens de meest zeldzame kaart uit de eerste generatie. Ondertussen werden er ook nog eens Pokémon Flippo’s uitgebracht die te vinden waren in de chipszakken van Lays.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik op een dag een pakje Pokémonkaarten open maakte en daar een glimmende Charizard in zat. Het was voor mij echt een droom die uitkwam. Uiteindelijk duurde deze droom niet lang omdat een klasgenoot de kaart wou ruilen voor een stuk of 8 andere zeldzame Pokémonkaarten die ik nog niet in mijn verzameling had. De handelaar in mij ging akkoord en sindsdien heb ik nooit meer een Charizard Holo in mijn handen gehad. Toen de hype van Pokémonkaarten terugkeerde in 2020 kwam ik erachter dat het voor mij een afgesloten hoofdstuk is en ging ik op zoek naar actiefiguren van Pokémon.

De zoektocht begon naar een figuur van Charizard, maar de figuren die ik kon vinden waren voor mijn verzameling te klein of simpelweg niet gedetailleerd genoeg. Ik ontdekte wel het Charizard figuur van het merk D-arts die helaas moeilijk verkrijgbaar waren. Ondertussen had ik wel een vintage figuur van Ash gevonden van het merk Tomy uit 1998 en deze heeft een periode in mijn vitrine gestaan. Maar Ash is natuurlijk geen Pokémon trainer zonder zijn Pokémon en ik vervolgde mijn zoektocht naar een Charizard en en Pikachu. Niet veel later stuitte ik op een Marktplaats advertentie met de Ash en Pikachu actiefiguren van Bandai uit de S.H. Figuarts lijn. Deze had ik nog niet eerder gezien en was natuurlijk een grote upgrade vergeleken met mijn vintage Tomy figuur. In 2022 kwam het merk Jazwares met een lijn van Pokémon actiefiguren, waaronder een uitgebreid actiefiguur van Charizard. Ik heb mijzelf dat jaar goed verwend tijdens de feestdagen en mijn Pokémon verzameling is eindelijk compleet!

Pokémon
MerkLijnCategorieJaar
BandaiS.H. FiguartsPokémonSeries » Anime2017
NaamSub-categorieGrootte
Ash KetchumPokémon trainer13 cm
PikachuPokémon4 cm
MerkLijnCategorieJaar
Jazwares – SelectPokémonSeries » Anime2022
NaamSub-categorieGrootte
CharizardPokémon15 cm