Earthworm Jim

Earthworm Jim is een Chinese franchise van Playmates Entertainment. De franchise gaat over Jim, een normale regenworm totdat een speciaal superpak uit de lucht valt en hem in staat stelt om net als een mens te opereren, waarbij zijn wormlichaam dient als hoofd en het pak als lichaam. Superworm Jim moet vervolgens de vele tegenstanders ontwijken die het pak terug willen.

Earthworm Jim

Playmates Toys, die succes boekte met de licentie voor Teenage Mutant Ninja Turtles speelgoed, wilde hun eigen franchise beginnen. Geïnspireerd door het succes van Sonic the Hedgehog, besloten ze de franchise als een videogame te starten, een zeldzame benadering in die tijd. In 1994 werd de eerste Earthworm Jim game uitgebracht voor de SEGA Genesis, en niet veel later voor de Super Nintendo. In de jaren 90 had ik zelf geen Genesis of Nintendo, maar wel een PC waar ik games kon spelen via MS-DOS, een van de eerste besturingssystemen voor de computer. Dat is het moment dat ik de eerste game van Earthworm Jim ontdekte en ik was gelijk enthousiast over de game. Deel 2 volgde niet lang hierna en ook deze was de moeite waard om te spelen. Helaas heb ik nog niet de kans gehad om Earthworm Jim 3D en Menace 2 the Galaxy te spelen en ben ik ook nog van plan om de geanimeerde televisieserie uit 1995 nog eens te kijken. De old school Earthworm Jim games zijn tegenwoordig allemaal online te vinden en speel ik dan ook nog regelmatig. In 2021 is eindelijk een vierde game aangekondigd en vervolgens een nieuwe animatieserie genaamd Beyond the Groovy. Ook zijn er een comics uitgebracht van Earthworm Jim en deze hoop ik ooit nog in goede staat te bemachtigen.

Earthworm Jim verzameling

Ik was me eigenlijk nooit bewust van de Earthworm Jim actiefiguren tot ik op Marktplaats een advertentie van het Mezco Toyz actiefiguur ontdekte. Het figuur is gelimiteerd uitgebracht in 2012, was nog in nieuwstaat en de verkoper wilde er dan ook de hoofdprijs voor. Ik moest en zou het actiefiguur toevoegen aan mijn verzameling en uiteindelijk zijn we tot een mooie deal gekomen inclusief verzending. In de toekomst zou ik graag mijn Earthworm Jim verzameling uitbreiden met meerdere actiefiguren uit de franchise, maar helaas is dit het enige figuur uitgebracht door Mezco Toyz. Wellicht dat ik dit exemplaar ooit ga vervangen voor een origineel actiefiguur van Playmates Toys, aangezien zij wel een complete speelgoedlijn van Earthworm Jim hebben uitgebracht in de jaren 90. Daarnaast kunnen we in 2023 een compleet nieuwe lijn verwachten van het merk Premium DNA.

Earthworm Jim
MerkLijnCategorieJaar
Mezco ToyzEarthworm JimGames2012
NaamSub-categorieGrootte
Earthworm JimAardworm15 cm