Bob Marley

Robert Nesta Marley, beter bekend als Bob Marley, was een Jamaicaanse zanger, muzikant en songwriter. Beschouwd als een van de pioniers van reggae, werd zijn muzikale carrière gekenmerkt door zijn unieke stijl en het samensmelten van reggae, ska en rocksteady elementen. Marley’s werk zorgde voor internationale bekendheid van Jamaicaanse muziek en maakte hem tot op de dag van vandaag tot een wereldwijde figuur in de popcultuur. In de loop van zijn carrière werd Marley bekend als een Rastafari icoon en doordrenkte hij zijn muziek met een gevoel van spiritualiteit.

Bob Marley

Als we het hebben over muzieklegendes dan kan Bob Marley niet ontbreken. Bob Marley begon in 1962 op 17-jarige leeftijd met het maken van muziek en groeide uit tot de koning van reggae. Helaas is de reggae icoon in 1981 op 37-jarige leeftijd veel te vroeg overleden door ziekte. Tien jaar later werd ik geboren en ik ben dan ook opgegroeid met de muziek van Bob. Zijn hits zijn tot de dag van vandaag nog even relevant als in de jaren 70 en ik denk dat er weinig mensen geen fan zijn van de legendarische muziek. Ik denk dat ik een jaar of 12 jaar oud was toen ik mij echt ging verdiepen in de muziek van Bob Marley en dat ik de boodschap begon te begrijpen die de artiest over wilde brengen naar het volk. Na al zijn albums te hebben beluisterd ben ik live optredens en documentaires gaan kijken om meer te weten te komen over de persoon Bob Marley. Door kennis te vergaren van zijn geschiedenis ben ik alleen maar meer fan geworden van Bob en begon ook zijn zoons Damian, Ziggy, Stephen, Ky-Mani en Julian te volgen. De naam Marley zal in ieder geval nog vele generaties doormaken en de muziek van Bob zal zijn legacy in leven houden.

Bob Marley verzameling

Van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd door de Jamaicaanse cultuur en ik denk dat Bob Marley daar een grote rol in heeft gespeeld. Ik begon dan ook op jonge leeftijd met het verzamelen van Bob Marley asbakken en andere beeldjes van Rasta figuren. Op mijn kamer hing zelfs een grote Rasta vlag en ik had een grote pluche Bob Marley. Sinds ik begon met het verzamelen van actiefiguren ben ik altijd op zoek geweest naar een actiefiguur van Bob, maar ik kwam niet verder dan de beeldjes die ik altijd op vakantie kocht als souvenirs.

In 2009 heeft Funko wel een gelimiteerde Wacky Wobbler uitgebracht in de Rock Legends serie en deze bobbleheads zijn dan ook niet goedkoop. Helaas zijn ze nooit officieel uitgebracht in Nederland en ik kom ze dan ook weinig tegen op online marktplaatsen. Op een gegeven moment kwam ik wel regelmatig een realistisch actiefiguur tegen van Bob Marley en ik ontdekte dat deze op Chinese websites voor een redelijke prijs werd aangeboden, dus heb ik deze gekocht voor in mijn verzameling. In 2022 is er nog een mooi Bob Marley actiefiguur uitgebracht door het merk Win.C Studio, maar deze is voor mij helaas te groot in vergelijking met de rest van mijn collectie.

Bob Marley
MerkLijnCategorieJaar
Made in ChinaBob MarleyMuziek2018
NaamSub-categorieGrootte
Bob MarleyReggae artiest16 cm