2Pac

Tupac Amaru Shakur, ook wel bekend als 2Pac en Makaveli, was een Amerikaanse rapper. Hij wordt algemeen beschouwd als een van de meest invloedrijke rappers aller tijden. 2Pac is een van de best verkopende muziekartiesten en heeft wereldwijd meer dan 75 miljoen platen verkocht. Veel van Shakur’s muziek staat bekend om het aanpakken van hedendaagse sociale kwesties die binnensteden teisterden, en hij wordt beschouwd als een symbool van activisme tegen ongelijkheid.

2Pac

2Pac begon in de jaren 80 op 15-jarige leeftijd met rappen en in 1991 bracht de rapper uit de westkust van de Verenigde Staten zijn debuutalbum 2Pacalypse Now uit. Het album sloeg niet erg aan, maar zijn tweede album Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. in 1993 werd wel een succes. Vervolgens begon Tupac aan zijn acteercarrière en was de rapper te zien in verschillende films. In 1994 werd 2Pac neergeschoten en verdacht hij vriend en collega rapper The Notorios B.I.G. van de aanslag op zijn leven. Omdat Biggie een rapper was uit de oostkust van de Verenigde Staten ontstond er een conflict tussen de twee uiteindes van Amerika. Tupac was regelmatig in aanraking met de politie geweest en ook in 1994 moest de rapper weer de gevangenis in. Door het succes van zijn tweede album besloot Suge Knight, eigenaar van platenlabel Death Row Records, om de borg van 2Pac te betalen in ruil voor een contract onder zijn label. In 1996 werd Tupac voor de tweede keer beschoten waardoor hij uiteindelijk aan zijn verwondingen overleed. Een jaar later werd ook Biggie onder vuur genomen en ook hij overleefde de aanslag niet.

Op jonge leeftijd heb ik weinig meegekregen van de situatie tussen deze twee legendarische rappers. Natuurlijk hoorde ik de radiohits veelvuldig voorbij komen, maar in mijn tienerjaren begon ik pas echt te luisteren naar alle uitgebrachte muziek van Tupac. Ik ontdekte dat 2Pac meer dan een goede rapper was en ging mijzelf verdiepen in de strijd tussen de Westcoast en Eastcoast. Naar aanleiding van documentaires en de film Notorious uit 2009 ben ik alleen maar meer fan geworden van zijn muziek.

2Pac verzameling

Ik zocht regelmatig naar actiefiguren van rappers omdat ik een groot liefhebber ben van hiphopmuziek. Door de zoektocht kwam ik erachter dat er maar weinig actiefiguren van Tupac zijn uitgebracht. Wel zag ik hier en daar een 2Pac actiefiguur verschijnen van het merk All Entertainment uit 2001. Dit actiefiguur werd aangeboden voor zeer hoge prijzen en ik had het er destijds niet voor over. De reden voor de hoge prijzen is dat dit zeldzame 2Pac Series One actiefiguur meer dan 20 jaar geleden werd uitgebracht en er maar 2500 exemplaren zijn geproduceerd. Een onbekend aantal is vernietigd in verband met afgekeurde licenties en de expliciete tatoeages. Dit is dan ook het meest realistische actiefiguur van Tupac ooit gemaakt.

In 2020 zag ik een advertentie op Marktplaats voorbij komen met een exemplaar dat nog in een onaangebroken verpakking zat. De aanbieder woonde ook nog eens bij mij in de buurt en ik ben zo snel mogelijk bij hem langs gegaan om de staat van het figuur te bekijken. Uiteindelijk zijn we tot een mooie deal gekomen en heb ik het actiefiguur in de verpakking opgeborgen als investering. Ongeveer een jaar later kwam ik hetzelfde actiefiguur tegen op Vinted en omdat ik Tupac toch in mijn vitrine wilde zetten, heb ik die ook gekocht voor een mooie prijs. Op deze manier kon ik 2Pac toch een mooie plek geven tussen de rest van mijn verzameling.

2Pac
MerkLijnCategorieJaar
All Entertainment2PacMuziek2001
NaamSub-categorieGrootte
Tupac ShakurRapper20 cm