Nieuws en informatie over speelgoed, verzamelen en popcultuur met trailers van nieuwe films, series, games en comics.

Popcultuur en technologie

De popcultuur speelde in elk decennium een cruciale rol in de vooruitgang van de technologie. Technologie wordt in feite steeds belangrijker en komt steeds vaker voor in alle aspecten van onze cultuur. De popcultuur heeft technologische innovatie geïnspireerd en blijft inspireren. Het legt verbanden tussen interpretaties van technologieën uit het verleden en hun moderne tegenhangers. Laten we hiermee eens kijken naar de technologieën die van de jaren vijftig tot de jaren 2010 gangbaar werden.

Technologie in de jaren 50

Op het gebied van technologie was de jaren vijftig een cruciale periode, vooral in de wereld van radio en televisie. Het heeft geleid tot een vooruitgang in de kijk- en luisterervaring van mensen thuis.

Dit decennium was een doorbraakjaar voor televisie. Het was deze keer dat de eerste commercieel verkrijgbare kleuren-tv werd geïntroduceerd. Daarnaast werd in de jaren vijftig ook de eerste commercieel verkrijgbare computer ter wereld gepresenteerd.

In de muziekindustrie werden de 45-toeren vinylplaten net zo gewoon als 78-toerenplaten. Het werd zelfs populair vanwege zijn compacte formaat en duurzaamheid. De 33rpm vinylplaat werd ook populair en verving de 78rpm als de meest voorkomende vinylplaatgrootte ter wereld.

Afgezien hiervan werden in de jaren vijftig nog vele andere innovaties geïntroduceerd, zoals de eerste nauwkeurige atoomklok, de videoband, stereo vinylplaten en meer.

Technologie in de jaren 60

De jaren zestig waren ook een geweldig decennium voor televisie, omdat er veel verbeteringen zijn aangebracht om de ervaring van het kijken naar tv-programma’s thuis beter te maken. Hoewel dit decennium werd gedomineerd door televisie, waren er ook verbeteringen aan de radio-industrie.

In de jaren zestig diende de televisie als toegangspoort voor Amerikanen om de kandidaten voor de presidentsverkiezingen te leren kennen, namelijk Richard Nixon en John F. Kennedy. Hun debatten werden uitgezonden, wat de mensen hielp beslissen op wie ze zouden stemmen om de volgende president van de Verenigde Staten te worden.

Het was ook in de jaren 60 toen de telefoon met drukknop werd uitgevonden en geïntroduceerd door het Bell-systeem. Dit verving roterende telefoons en was sneller en gemakkelijker te gebruiken. Daarnaast werd ook nog de eerste compactcassette uitgebracht.

In dit decennium werden ook radio’s met transistors populairder. Dankzij hun duurzaamheid kreeg de radio-industrie een golf van luisteraars in hetzelfde tijdperk waarin de Britse invasie op het hoogtepunt van zijn populariteit was. FM-radio werd ook de nummer één keuze van luisteraars die naar klassieke muziek wilden luisteren.

Technologie in de jaren 70

De jaren zeventig waren een bloeiperiode voor televisie, omdat veel fabrikanten probeerden de grenzen van kleurentelevisie te verleggen om een betere ontvangst en een duidelijkere resolutie te produceren.

Maar afgezien van televisie, hebben computers dit decennium ook een aanzienlijke vooruitgang geboekt. Het is vanwege de introductie van de Xerox PARC, de eerste computer die is ontworpen om een besturingssysteem te ondersteunen op basis van een grafische gebruikersinterface. Deze computer zou later de inspiratiebron worden voor enkele van de meest iconische computers in de geschiedenis van de technologie. Het was ook in hetzelfde decennium dat Microsoft werd opgericht door Bill Gates en onderzoeker Paul Allen.

Een andere belangrijke creatie in de jaren 70 was de Universal Product Code of UPC. Het maakte systematische prijsstelling en tracking mogelijk voor producten in supermarkten en andere etablissementen. Het eerste product dat door UPC werd gescand, was een pakje Wrigley’s kauwgom in Ohio.

Technologie in de jaren 80

De jaren tachtig waren op het gebied van technologie een geweldig decennium voor de computer- en muziekindustrie. Beide gebieden hebben geprofiteerd van de technologische vooruitgang van ingenieurs en wetenschappers die het leven gemakkelijker wilden maken.

Het was in de jaren 80 toen Bill Gates ermee instemde om het besturingssysteem voor de PC van IBM te leveren. Dat besturingssysteem was de PC DOS 1.0, die werd aangepast om compatibel te zijn met de IBM Personal Computer. Daarnaast was dit decennium ook belangrijk voor de totstandkoming van internet. Tim Berners-Lee, een voormalige onafhankelijke contractant bij CERN, begon te experimenteren om de communicatie tussen onderzoekers van verschillende plaatsen te verbeteren. Zijn experimenten leidden tot ENQUIRE, een softwareproject dat dient als de voorloper van het World Wide Web.

Afgezien hiervan werden in de jaren tachtig nog vele andere ontwikkelingen voor de computer geïntroduceerd. Enkele hiervan zijn de creatie van Apple-computers, Macintosh Personal Computers en de introductie van Power Windows door Microsoft.

Technologie in de jaren 90

De jaren negentig waren een keerpunt in de computerindustrie. Dit decennium bracht grote technologische vooruitgang met zich mee voor de personal computer. Afgezien daarvan liet het ook zien hoe Microsoft een krachtpatser werd in de wereld van software.

Aan het begin van het decennium bracht Adobe Inc. de Adobe Photoshop 1.0-software uit. Het was een grafische editor geprogrammeerd door Thomas Knoll. De derde versie van het Windows-besturingssysteem, Windows 3.0, werd ook in de jaren negentig door Microsoft uitgebracht, samen met een nieuw presentatieprogramma genaamd Microsoft PowerPoint, gebundeld met Microsoft Excel en Microsoft Word.

Het World Wide Web werd ook gevormd nadat Tim Berners-Lee het INQUIRE-systeem had gebruikt en aangepast. Dit werd beschouwd als de eerste webbrowser. De eerste Pentium-chip werd in dit decennium ook uitgebracht door de Inter Corporation. Het zou uiteindelijk enkele van hun best verkochte microprocessors bevatten.

In 1994 werd Amazon gelanceerd door Jeff Bezos en zou uiteindelijk een van de grootste bedrijven ter wereld worden. In hetzelfde jaar bracht Sony zijn eerste videogameconsole voor thuis uit, de PlayStation, eerst in Japan en na een jaar in de VS.

Technologie in de jaren 2000

Als het op technologie aankomt, waren de jaren 2000 een baanbrekend decennium. Het was de tijd waarin bepaalde uitvindingen een revolutie teweeg hebben gebracht in de verschillende technologische sectoren, zoals surfen op het web, gaming en mobiele communicatie.

Voordat het jaar 2000 kwam, waren mensen bang voor het Y2K-probleem. Dit was een voorgestelde gebeurtenis waarbij computers de wijziging van 1999 naar 2000 mogelijk niet aankunnen vanwege een fout in het algoritme. Hierdoor geloofden mensen dat de economie zou instorten, aangezien de meeste bedrijven en instanties afhankelijk zijn van computers. Gelukkig konden veel organisaties hun computersystemen upgraden, waardoor de dreiging werd geëlimineerd.

Dit decennium was geweldig voor gaming omdat Sony de PlayStation 2 en de PlayStation 3 uitbracht, terwijl Microsoft de Xbox en de Xbox 360 lanceerde. Mensen hadden ook een nieuwe manier om naar muziek te luisteren toen Apple Inc. met succes iTunes lanceerde, een mediaspeler en bibliotheek. Daarna bracht Apple ook de eerste generatie iPod uit.

In deze tijd was Google een groot bedrijf aan het worden, maar Yahoo stond nog steeds aan de top als de nummer één zoekmachine ter wereld. Er zijn ook aanbieders van mediadiensten die een stijging van de winst zagen, en een daarvan is Netflix. Het was ook in de jaren 2000 toen YouTube werd opgericht.

Technologie in de jaren 2010

Het decennium van 2010 was niet zo impactvol als de voorgaande decennia als het gaat om technologie, maar er waren nog steeds een paar doorbraken die zijn geïntroduceerd.

Aan het begin van het decennium verkocht Apple al meer dan 250 miljoen Apple iPods. Google begon zijn activiteiten uit te breiden toen ze aankondigden dat ze hun eigen mobiele telefoons zouden verkopen.

Sociale media waren gangbaar in de jaren 2010 en Facebook heeft Google overtroffen als het gaat om websitebezoeken per jaar. Maar Facebook vond uiteindelijk zijn concurrenten toen Instagram en Pinterest in hetzelfde jaar werden gelanceerd.

In de wereld van mobiele telefoons werd het 4G-breedbandnetwerk populair. In 2011 werden ook clouddiensten populair. Hiermee bracht Apple zijn eigen clouddienst iCloud uit. Maar het was ook in hetzelfde jaar dat de mede-oprichter van Apple, Steve Jobs, stierf.

In de game-industrie bracht Sony de PlayStation 4 uit in 2013 en werd uiteindelijk de op één na best verkochte videogameconsole aller tijden, naast PlayStation 2.

Conclusie

Popcultuur is iets dat voortdurend evolueert en uniek is in plaats en tijd. Het vormt stromingen en wervelingen en vertegenwoordigt een complex van even onderling afhankelijke perspectieven en waarden die de samenleving en haar instellingen op verschillende manieren beïnvloeden.

De popcultuur heeft ons allemaal beïnvloed en beïnvloedt ons voortdurend. We denken er misschien niet zo veel over na, maar het is overal om ons heen. Van de manier waarop we ons kleden, de gadgets en technologieën die we elke dag gebruiken, de boeken die we lezen, de films die we kijken, de muziek waar we naar luisteren en meer. Popcultuur is leuk, fascinerend en staat centraal in ons leven.

Plaats een reactie