Nieuws en informatie over speelgoed, verzamelen en popcultuur met trailers van nieuwe films, series, games en comics.

Investeren in speelgoed

Wat is jou beste jeugdherinnering? Alle soorten speelgoed zijn altijd een belangrijk onderdeel geweest van onze kindertijd. Poppen, speelgoedauto’s, LEGO, bordspellen… iedereen heeft zo zijn favorieten. En als je denkt dat je geliefde speelgoed alleen nostalgische herinneringen kan brengen, denk dan nog eens goed na. Investeren in vintage speelgoed kan je namelijk ook een fortuin opleveren. Lees verder om te ontdekken waarom je vandaag nog zou moeten beginnen met investeren in vintage speelgoed.

Waarom vintage speelgoed?

Als je nog niet door de zolder van het oude huis van je familie bent gegaan, is er een reden om dat nu te doen. De speelgoedmarkt is de afgelopen decennia van de grond gekomen en vintage speelgoed kan een mooi bedrag opleveren op veilingen. Objecten van vroeger kunnen sentimentele gevoelens oproepen, waardoor ze zeer verzamelbaar zijn. Veel vintage speelgoed is zeldzaam, vooral in goede staat en het liefst in de originele onaangebroken verpakking. Het verzamelen en bezitten van oud speelgoed is erg leuk en kan je veel meer geld opleveren dan je zou denken.

Het beste speelgoed voor investeerders

Speelgoed dat aansluit bij populaire films, series, games en comics, zoals bijvoorbeeld Star Wars, is meestal erg waardevol. Een ongeopend Star Wars figuur uit de jaren 70 of 80 of een zeldzaam luciferdoosje uit de vroege jaren 70 kan zomaar honderd keer meer waard zijn. LEGO-sets kunnen ook heel goed verkopen, samen met unieke bordspellen, modeltreinen, poppen, actiefiguren en knuffels. De zeer zeldzame items kunnen nog meer geld opleveren. Zo werd een zwarte Steiff-teddybeer op een veiling voor meer dan €100.000 verkocht, terwijl een originele Barbie-pop een winst van 1.500% opleverde voor een gelukkige investeerder.

Hoe maak je een goede investering?

Als je dat geliefde vintage speelgoed uit je kindertijd wilt gaan verzamelen, bekijk dan de volgende tips om ervoor te zorgen dat je geld op de juiste manier wordt geïnvesteerd.

Koop de objecten waar je van houdt

Hoewel het verzamelen en verkopen van vintage speelgoed een zeer lonende investering kan zijn, moet je altijd investeren in items waar je zelf ook interesse in hebt. Elk type investering brengt risico’s met zich mee, en hetzelfde geldt voor vintage speelgoed. Maar zolang jij je geld steekt in het verzamelen van items waar je van houdt, kun je geen slechte keuze maken. Voordat je een artikel koopt, vraag jezelf dan af of je er blij mee zou zijn om het in bezit te houden, zelfs als je het niet wilt doorverkopen. Als het antwoord ja is, dan ben je op de goede weg.

Kies speelgoed in perfecte staat

Zelfs gebruikt speelgoed kan veel meer waard zijn dan de oorspronkelijke aankoopprijs, maar je kunt de beste investering doen door speelgoed te zoeken dat in perfecte staat is. Het meeste speelgoed was bedoeld om mee te spelen, daarom kan het moeilijk zijn om vintage stukken in onaangebroken doos en in nieuwstaat te vinden, maar als je dat doet, zullen dergelijke items beter verkopen.

Ga voor gelimiteerde en seizoensuitgaven

Het meest waardevolle speelgoed is het speelgoed dat slechts voor een zeer beperkte periode in kleine hoeveelheden is geproduceerd. Hoe zeldzamer het object, hoe beter, aangezien deze items het meest gewild zijn.

Doe eerst onderzoek

De meest hardcore speelgoedverzamelaars zullen niet lang nadenken over het uitgeven van veel geld aan de items waar ze van dromen. Doe eerst onderzoek om erachter te komen voor welke specifieke items verzamelaars bereid zijn te betalen en hierin te investeren. Goed investeren in objecten uit het verleden vereist kennis en enige ervaring, maar als je eenmaal weet wat je doet, is het een leuke hobby om bij te verdienen!

Plaats een reactie