Nieuws en informatie over speelgoed, verzamelen en popcultuur met trailers van nieuwe films, series, games en comics.

Wat is Funko?

Funko Inc. is een Amerikaans bedrijf dat gelicenseerde en gelimiteerde verzamelobjecten van de popcultuur produceert, vooral bekend om de vinyl figuren en bobbleheads. Daarnaast produceert het bedrijf gelicenseerde pluche, actiefiguren, kleding, accessoires en games.

Funko is opgericht in 1998 door Mike Becker en Claudia Becker, en was oorspronkelijk bedoeld als een klein project om verschillende low-tech speelgoed met een nostalgisch thema te creëren. De eerste gefabriceerde bobblehead van het bedrijf was van het bekende Amerikaanse restaurant-icoon, de Big Boy mascotte.

Funko LLC werd verkocht in 2005 en staat nu onder leiding van CEO Andrew Perlmutter. Sindsdien heeft het bedrijf de reikwijdte van zijn speelgoedlijnen vergroot en licentieovereenkomsten gesloten met grote bedrijven als Disney, Warner Bros., Nickelodeon, Universal, Marvel en DC Comics.

Geschiedenis van Funko

Funko werd in 1998 opgericht door speelgoedverzamelaar Mike Becker in zijn huis in Snohomish, Washington. Hij begon het bedrijf nadat hij er niet in was geslaagd een betaalbare spaarpot van de mascotte van de Amerikaanse Big Boy Restaurants te vinden, maar in plaats daarvan de rechten in licentie te geven om zijn eigen spaarpotten te maken van een Big Boy franchise in Michigan. De spaarpotten waren geen succes en de franchise vroeg faillissementsbescherming aan, maar Funko bleef in bedrijf na licentieverlening voor de rechten op bobbleheads van Austin Powers, dat 80.000 exemplaren verkocht. Hierna waren enkele van de eerste personages die Funko verkocht de Grinch, Tony the Tiger van Kellogg’s en Buzz the Bee van Cheerios. In 2005 verkocht Becker het bedrijf aan zijn creatief medewerker Brian Mariotti, die zijn kantoor naar Lynnwood, Washington verhuisde en de gelicenseerde productlijnen van het bedrijf aanzienlijk uitbreidde. In 2011 begon Funko met de verkoop van de populaire POP! Vinyl lijn en in 2012 had het bedrijf voor meer dan $20 miljoen aan merchandise verkocht.

Het bedrijf werd in 2013 verkocht aan Fundamental Capital, een private equity-onderneming, om fondsen te werven. ACON Investments LLC kondigde eind 2015 aan dat het Funko had overgenomen van Fundamental Capital LLC, maar het huidige personeel en het hoofd van het bedrijf zou behouden.

In 2016 was het oorspronkelijke hoofdkantoor in Everett ontgroeid en kondigde het plannen aan om te verhuizen naar een gebouw in het centrum met meer ruimte en een winkel. Funko nam begin 2017 de Britse speelgoedmaker Underground Toys over, samen met de Europese distributeur. Funko opende op 19 augustus 2017 zijn nieuwe hoofdkantoor en 1600 vierkante meter grote flagshipstore in het centrum van Everett. Funko werd genoteerd op de NASDAQ-beurs op 2 november 2017, maar leed de slechtste beursgang van de 21e eeuw, met aandelen die met 40 procent daalden en slechts 125 miljoen dollar ophaalden.

Het bedrijf opende in november 2019 zijn tweede winkel in Hollywood, Los Angeles. Het heeft 3.700 m2 aan ruimte en bevat levensgrote beelden en filmsets.

Productie

Producten worden ontworpen op het hoofdkantoor van Funko in Everett, Washington en op andere locaties in de Verenigde Staten. Nieuwe figuren worden ontworpen met input van licentiegevers, in-studio artiesten en fans via social media. Funko kunstenaars gebruiken ZBrush om digitale modellen te maken die worden uiteindelijk worden verwerkt tot prototype-sculpturen, die ter goedkeuring worden verzonden naar de fabrikanten en licentiegevers. De definitieve figuren worden geproduceerd in fabrieken in China en Vietnam.

Productlijnen van Funko

Funko heeft sinds het begin duizenden verschillende producten gemaakt in tientallen verschillende speelgoedlijnen. De eerste, Wacky Wobblers, is een reeks bobbleheads met verschillende personages, voornamelijk uit de popcultuur, zoals Betty Boop, Cap’n Crunch en The Cat in the Hat. De mascotte van het bedrijf, een terugkerend personage in de Funko franchise, is Freddy Funko, die in 2002 werd geïntroduceerd. De gelukkigen die deze Freddy Funko in handen kregen, waren degenen die zich bij de Funko Funklub hebben aangesloten.

De Funko POP! Vinyl figuren zijn gemodelleerd in een stijl die lijkt op de Japanse chibi-stijl. De figuren hebben grote vierkante hoofden, onevenredig kleine lichamen en grote, ronde zwarte ogen. De figuren zijn gebaseerd op gelicenseerde personages uit franchises zoals Marvel, DC Comics, Disney, Star Wars, Wizarding World, Dragon Ball en andere titels uit de popcultuur. Nadat een preview-lijn van DC Comics personages was uitgebracht op San Diego Comic-Con 2010, werd de Funko POP! productlijn volledig onthuld in 2011 op de New York Toy Fair.

De overdreven lichaamsverhoudingen van POP! hebben vergelijkingen met Nendoroid figuren van Good Smile Company, die op dezelfde manier worden beschreven als “chibi”. Beide productlijnen produceren personages uit veel verschillende franchises.

De meeste Funko POP! figuren zijn geen bobbleheads, omdat hun hoofden niet bewegen. Alle Star Wars en Marvel figuren van Funko zijn echter wel bobbleheads. Dit is om licentieconflicten met Hasbro te voorkomen, het bedrijf dat de licentie heeft om reguliere speelgoedfiguren te maken van personages uit deze franchises.

Verschillende andere producten zijn uitgebracht met behulp van de POP! lijn en zijn vormgeving, zoals pluchen knuffels, T-shirts, sleutelhangers en keramische mokken, waarvan de laatste vergrote, holle kopieën zijn van een figuurhoofd, met een handvat eraan.

Binnen de Funko POP! productlijn, is er een serie die bekend staat als POP! Rides, met een Funko POP! figuur in een voertuig. De Funko POP! lijn heeft ook figuren die groter zijn dan het standaardformaat waaronder 6-inch, 9-inch, 10-inch en 18-inch. Daarnaast produceert Funko POP! Deluxes, waarbij het personage op decorstukken zit. Funko is ook begonnen met het maken van film- en stripmomenten, met geposeerde POP! figuren die met elkaar in een setting staan ​​​​die gebaseerd zijn op momenten uit films en stripboeken. Funko heeft ook een lijn gemaakt met artiesten met hun album covers, deze lijn staat bekend als POP! Albums.

Op Toy Fair 2019 kondigde Funko een nieuwe lijn POP! Vinyl figuren; POP! Town. De lancering van deze lijn bestond uit Ghostbusters, Scooby-Doo, SpongeBob SquarePants en The Nightmare Before Christmas. POP! Town bevat een POP! Vinyl figuur naast een gestileerde versie van een bijbehorend gebouw.

Andere productlijnen van Funko zijn Hikari, Legacy Collection, FunkO’s, Fabrikations, Mopeez, Rock Candy, Vinyl Soda en Ad Icons. Voormalige productlijnen zijn onder meer Spastik Plastik, Blox, FunkoVision, Funko Plushies, Funko Force, Reaction Figures en Wacky Wobblers.

Funko Chase

Een Chase variant is een Funko product binnen een serie dat een zeldzame variatie is op de originele mal en in de oorspronkelijke verhouding. Deze afwijking kan zo simpel zijn als een aangepaste kleur of zo complex als een totaal nieuwe mal. Veelvoorkomende afwijkingen zijn verschillende vormen of karakterhoudingen, een harige (fuzzy) afwerking, metallic lak, glitter en transparant. Ze worden willekeurig aan series toegevoegd en zijn zeer gewild bij verzamelaars, die ze vaak voor veel hogere prijzen kunnen doorverkopen. Ook hebben sommige Chase varianten, zoals superhelden, een ander uniform aan. Sommige van deze variabelen zijn niet veel waard als de Chase voor een lange periode is uitgegeven.

Funko Mystery Minis

De Mystery Mini-serie bestaat uit een groep blind boxes met een willekeurig karakter erin uit verschillende series. Voorbeelden van thema’s uit de Mystery Mini-serie zijn Five Nights at Freddy’s, Cute but Deadly van Blizzard Entertainment, Disney Heroes and Villains, Horror Classics, Asphalt 9: Legends, Steven Universe, Teenage Mutant Ninja Turtles, Avengers en Anime karakters. De Mystery Mini figuren zien er anders uit dan de andere Funko producten en hebben meestal geen exclusieve aanbiedingen.

Funko Convention Exclusives

Funko heeft exclusieve versies van hun producten aangeboden op verschillende conventies zoals San Diego Comic-Con, Emerald City Comic Con, New York Comic Con, Fan Expo, Star Wars Celebration en E3 Expo. Dit begon in 2006 op de San Diego Comic-Con.

Loungefly

In mei 2019 nam Funko de mode-accessoireslijn Loungefly over.

Funko Games

In februari 2019 kreeg Funko de bekroonde bordspel-ontwikkelaar Forrest-Pruzan Creative in handen en werd uiteindelijk Funko Games. Funko Games begon met het publiceren van strategiespellen met verschillende licenties, waaronder hun eigen Funkoverse.

Bedrijfsmodel

Funko heeft meer dan 1.100 licenties bij verschillende bedrijven. Een ander aspect van hun bedrijfsmodel is het volgen van de populariteit van een bepaald item en weten wanneer je naar een ander personage moet gaan. Funko maakt items die kinderen en volwassenen aanspreken. Dit kan worden opgemerkt door hun reeks figuren van Golden Girls tot superhelden. Funko komt binnen 24 uur met een eerste ontwerp en kan in 70 dagen een product van concept tot schap hebben. CCO Mariotti is van mening dat de gretigheid van het bedrijf om zoveel licenties te verwerven en een root assortiment aan producten te hebben, van gamepersonages tot artiesten, hen tot succes heeft gemaakt.

Collector box abonnementen

In 2015 werkten Funko en Marvel samen om Marvel Collector Corps te lanceren, een abonnementsservice met exclusieve verzamelobjecten, kleding en accessoires. Deze pakketten werden elke twee maanden verzonden. Vervolgens lanceerde ze een collector box met Star Wars items genaamd Smuggler’s Bounty, een DC Universe box genaamd Legion of Collectors en een Disney collector box genaamd Disney Treasures. Ook bevatte een doos, die bekend staan als Loot Crate, af en toe een exclusieve Funko POP! figuur die hoorde bij het maandelijkse thema. Loot Crate heeft ook een exclusieve Funko POP! figuur met zijn andere producten.

Vanaf 2018 biedt Funko deze boxen niet meer aan via een abonnement. Het Collector Corps, dat zich richt op Marvel-verzamelobjecten, is nu verkrijgbaar via Amazon. De Disney Treasures-box, die gericht was op Disney verzamelobjecten, was verkrijgbaar bij Hot Topic, maar eindigde in oktober 2019. Star Wars Smuggler’s Bounty-boxen waren verkrijgbaar via Amazon, maar eindigden in december 2019.

Funko Film

Een live action/geanimeerde film gebaseerd op het Funko speelgoed is in ontwikkeling bij Warner Animation Group en kan ook de eerste in de bioscoop uitgebrachte film zijn die Marvel- én DC Comics-personages bevat. De personages die zullen worden opgenomen bestaan namelijk uit Deadpool, Harley Quinn, Wonder Woman, Darth Vader, Hellboy, Hello Kitty, My Little Pony, Transformers, Power Rangers, Masters of the Universe, Troetelbeertjes en PAW Patrol. De productie van de film werd aangekondigd op 16 september 2019, met regisseurs Mark Dindal en Teddy Newton verbonden aan het project.

Plaats een reactie