Nieuws en informatie over speelgoed, verzamelen en popcultuur met trailers van nieuwe films, series, games en comics.

Waardebepaling van actiefiguren

Actiefiguren blijken een goede investering wanneer ze in een perfecte staat de jaren doorkomen. Zo kunnen actiefiguren goed bewaard blijven door ze in de originele verpakking te bewaren of in een vitrine op te stellen. Maar er zijn ook andere factoren waar speelgoedverzamelaars geen invloed op hebben, zoals bijvoorbeeld productiefouten en beperkte oplages. Maar hoe werkt de waardebepaling van actiefiguren en hoe kun je zelf de waarde van actiefiguren bepalen?

De moderne beoordelingsschaal van Action Figure Authority is speciaal ontworpen om de staat te beoordelen van speelgoed dat van 2000 tot heden is geproduceerd. Deze schaal dient om minuscule gebreken beter te beoordelen waardoor onderscheid gemaakt kan worden tussen twee identieke artikelen die vers uit een doos of uit de winkel komen. De moderne schaal is gebaseerd op een 10-puntensysteem met extra hellingsopties boven de 9,0. Moderne nieuwe items krijgen meestal het cijfer 8,5 en hoger, dus door extra hoogwaardige opties op te nemen waaruit deskundige sorteerders kunnen kiezen, is deze schaal behoorlijk effectief gebleken bij het bepalen van de staat van items die in de moderne tijd zijn geproduceerd.

Door deze schaal te gebruiken, kunnen sorteerders de relatieve staat van een artikel beter beoordelen ten opzichte van andere vergelijkbare artikelen met kleine productie- en verpakkingsfouten. Dit is grotendeels te wijten aan het feit dat de standaardschaal is ontworpen om de staat te beoordelen, zoals deze van toepassing is op items die vaak tientallen jaren oud kunnen zijn met een groot aantal mogelijke gebreken. Jaren later verwachten velen dat een verzamelaar, door alleen voorbeelden van de hoogste kwaliteit te verzamelen, er het beste voor kan zorgen dat zijn items echte zeldzaamheden binnen de verzamelmarkt vertegenwoordigen. Hierdoor kan het potentieel van deze items gemaximaliseerd worden om een ​​geweldig rendement op de investering te bieden. De moderne schaal maakt het nastreven van dit doel mogelijk door de beste te scheiden van hoogwaardige items.

Standard, Qualified en Loose

De Standard, Qualified en Loose beoordelingen bestaan ​​uit cijfers van 10 tot 100 die dienen om de algehele staat van een item te beoordelen. Voor bepaalde soorten verpakte artikelen worden subklassen gebruikt om de sterkste en zwakste aspecten van de verpakking beter te beschrijven. Subcijfers worden niet gemiddeld om het totaalcijfer te bepalen. Het is gewoon aanvullende informatie die wordt verstrekt om de aspecten van de verpakking verder te definiëren in relatie tot de algehele kwaliteit. Afhankelijk van het type verpakt artikel hebben subklassen als volgt betrekking op de verpakkingsaspecten:

  • Carded Items: Carded verwijst naar het kartonnen oppervlak van de achterkant van de kaart, zowel voor- als achterkant. Blister verwijst naar de blister op de kaart die het actiefiguur of item bevat. Figure verwijst naar het daadwerkelijke figuur, alle accessoires en het gebied achter deze items.
  • Boxed Items: Box verwijst naar het oppervlak van de doos aan alle kanten. Window verwijst naar het plastic venster waardoor het artikel kan worden bekeken terwijl het nog in de verpakking zit. Figure verwijst naar het daadwerkelijke figuur, alle accessoires en het gebied achter deze items.
  • Mailer Items: Box verwijst naar de verzenddoos zelf. Window verwijst naar de plastic zakken of blisters die de artikelen bevatten. Figure verwijst naar het daadwerkelijke figuur, alle accessoires, bijsluiters, papierwerk en andere inhoud.

Afhankelijk van het toegewezen algemene cijfer, worden items geclassificeerd als Gold, Silver of Bronze. Een algemene verklaring van deze graadniveaus is als volgt:

Gold Level

Het AFA Gold Level bestaat uit de klassen 100, 95+, 95, 90+, 90 en 85+. Wanneer de staat van een artikel classificatie binnen dit niveau rechtvaardigt, worden de kleinste gebreken beoordeeld en in aanmerking genomen om het exacte cijfer te bepalen. De selecte paar items die deze cijfers ontvangen, behoren tot de hoogste kwaliteit die er bestaat. Een zeer klein percentage van de items die bij AFA worden ingediend, krijgt een Gold-classificatie. De gebreken van een item moeten heel klein en subtiel zijn en zijn vaak moeilijk met het blote oog te identificeren. Een verzamelaar die extreem conditiegevoelig is, zou in de overgrote meerderheid van de gevallen tevreden moeten zijn met de staat van een item op goudniveau.

Silver Level

Het AFA Silver Level bestaat uit de klassen 85, 80+, 80, 75+ en 75. Items die binnen dit niveau worden beoordeeld, variëren van kleine gebreken tot relatief grote gebreken. Zilver Levels vertegenwoordigen een veel groter bereik van condities dan Gold Levels. Het hoogste cijfer binnen dit niveau, een 85, kan het vaakst worden omschreven als bijna ‘vers’, met het laagste cijfer binnen dit niveau, een 75, is nog steeds relatief mooi. Als algemene regel geldt dat een item dat het cijfer 85 krijgt, een fantastisch pronkstuk is en vaak op het randje van de Gold Level staat. De term ‘case fresh’ is zeker gerechtvaardigd, aangezien het gemiddelde artikel dat uit een verzegelde verpakking wordt gehaald een 85 zou krijgen vanwege kleine gebreken die optreden wanneer artikelen worden verpakt of verzonden vanuit de fabriek. Een item dat het cijfer 80 krijgt, is een mooi voorbeeld met kleine tot matige gebreken die bij nadere inspectie duidelijk worden. Over het algemeen kan het gemiddelde item dat tijd heeft doorgebracht in een winkelschap dat vóór aankoop wordt verplaatst, maar verder met relatieve zorg is behandeld door de jaren heen, een 80 scoren. Het laagste Silver Level is een 75, wat een item vertegenwoordigt met significante gebreken die veel duidelijker zijn dan de gebreken die zichtbaar zijn op items die een hogere zilverwaarde hebben gekregen. Een artikel dat het cijfer 75 krijgt, heeft meestal aanzienlijke slijtage, een scheur aan de binnenkant of andere matige tot aanzienlijke slijtage, maar moet vrij zijn van ‘grote gebreken’ die op het eerste gezicht meteen de aandacht zouden trekken. Voor de meeste hoogwaardige verzamelaars zal een 85 voldoende zijn. Voor de meeste veeleisende verzamelaars zal een 80 voldoende zijn. Een 75 zal meestal bevredigend zijn voor diegenen die zich niet al te veel zorgen maken over lichte beschadiging en andere gebreken die er op het eerste gezicht waarschijnlijk niet uitspringen, zoals de gebreken die worden weergegeven door items op Bronze Level.

Bronze Level

Het AFA Bronze Level bestaat uit de klassen 70 en lager. Items die deze cijfers ontvangen, hebben meestal schade die varieert van eenvoudig merkbaar op het eerste gezicht tot duidelijk zichtbaar. De verpakking kan aanzienlijke vouwen vertonen en een blister of venster kan geplet of gebarsten zijn. Het Bronze Level dekt het grootste aantal voorwaarden en de omvang van de gebreken zal aanzienlijk variëren. De conditie voor items op Bronze Level wordt bepaald door hoeveel ‘grote gebreken’ aanwezig zijn en hoe ernstig elk gebrek is. Items op bronsniveau kunnen grote gebreken hebben, zoals een afgescheurde of uitgesneden POP of andere grote papierscheuren.

Cijferkwalificaties

Yellowing: Aangezien vergeling van een blister of venster af en toe optreedt en na verloop van tijd kan verergeren, zullen ze een kwalificatie ‘Y’ of ‘YELLOW’ aanduiden op het keurmerk als er tekenen van vergeling zijn. (Voorbeeld: ‘Y-NM’ op een Classic-label of ‘YELLOW’ op een Clear View-label)

Qualified: Bepaalde items die volgens de gekwalificeerde schaal worden beoordeeld, zoals geopende, maar nieuwe voertuigen en speelsets, gesigneerde items, zeldzame items die accessoires missen, en bepaalde handgemaakte prototypes en preproductie-items, worden omhuld met een blauw keurmerk, in plaats van een rood of groen keurmerk. Ze zullen ook een kwalificatie van ‘Q’ of ‘QUALIFIED’ vermelden op het cijferlabel. (Voorbeeld: ‘Q-NM’ op een Classic-label of ‘QUALIFIED’ op een Clear View-label).

Aanvullende informatie over subklassen

Er worden subcijfers gegeven om aanvullende details over een beoordeeld item te geven. Ze bieden inzicht in verschillende aspecten van de verpakking en zijn geen gemiddelde dat wordt gebruikt om de algehele beoordeling van een artikel te bepalen. Het doel van subcijfers is om de toestand van een bepaald item verder te definiëren. Zodra het cijfer is vastgesteld, zal de beoordelaar individuele cijfers toekennen voor de kaart/doos, de blister/het venster en het figuur. Het toegekende totaalcijfer wordt vaak beperkt door een bepaald aspect van de staat van een item.

Bovendien zijn subklassen ontworpen om verzamelaars met bepaalde voorkeuren te helpen weloverwogen beslissingen te nemen over de vraag of ze blij zijn met een bepaald item. Door deze aanvullende informatie te gebruiken, kan een verzamelaar vaak bepalen of het cijfer van een item hoog of laag is binnen de normen van een algemeen cijfer. Subklassen helpen verzamelaars te leiden naar het aspect van de verpakking dat de meeste schade heeft. Een artikel dat bijvoorbeeld een algemeen cijfer van 85 kreeg met een 90 Card, 80 Blister en 90 Figure, illustreert dat de blister het verpakkingsaspect is met de meeste schade. Een item dat een algemeen cijfer van 85 krijgt met een 80 Card, 85 Blister en 85 cijfer kan ook suggereren dat het specifieke item aan de onderkant van een 85 cijfer staat, terwijl een item dat het cijfer 85 krijgt met een 85 Card, 90 Blister, en 90 Figure is hoogstwaarschijnlijk aan de bovenkant van een 85-klasse.

Veelvoorkomende gebreken die bij de beoordeling zijn meegerekend

Hoewel vrijwel alle gebreken en onvolkomenheden in aanmerking worden genomen bij het toekennen van een cijfer, vindt je hieronder een lijst met enkele van de meest voorkomende gebreken.

Figuur of voertuig

Het werkelijke cijfer wordt als nieuw beschouwd, tenzij er een defect is dat afbreuk doet aan de algehele aantrekkingskracht van het oog. Defecten omvatten lakslijtage, verkleuring, overspray, verbleken of uiteenvallen. Als het figuur op kaart wordt geleverd met een verzamelmunt, ruilkaart of ander inzetstuk, wordt deze ook beoordeeld op de algehele aantrekkelijkheid van het oog.

Blister of venster

De blister wordt beoordeeld op deuken, krassen, verbleken, vergeling, vertroebeling, stickerresten, scheuren, sneden, vervuiling, wrijfsporen, pletten, lijmen, fabriekssnedes en vlekken of nietjes en dergelijke.

Kaart of doos

De steunkaart wordt beoordeeld op kreuken, buigen, rollen, scheuren, schuren, krassen, afdrukmarkeringen, verlies van glans, vervuiling, verkleuring, randslijtage, inkepingen, gaatjes, inkt of vreemde markeringen, perforator, tapereparatie, focus, prijssticker, stickerscheur, stickerresten, waterschade, bubbels en vreemde aangehechte voorwerpen.

Prijsstickers

Prijsstickers worden over het algemeen niet als grote gebreken beschouwd, maar worden pas een factor als er krullen, scheuren of vlekken van de sticker zijn opgetreden. De locatie van de sticker is ook een factor, hoewel de meeste in een gebied worden geplaatst die geen afbreuk doet aan het algehele uiterlijk van de kaart. Kortom, de staat van de sticker speelt een rol in de subklasse van de kaart en van daaruit in de algehele kwaliteit van het stuk.

Plaats een reactie