Nieuws en informatie over speelgoed, verzamelen en popcultuur met trailers van nieuwe films, series, games en comics.

Verschillen tussen Action Man en GI Joe

Action Man en GI Joe zijn beide iconische actiefiguren die al tientallen jaren populair zijn onder kinderen en verzamelaars. Hoewel ze overeenkomsten delen omdat het actiefiguren met een militair thema zijn, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee.

Oorsprong

Action Man

Action Man werd oorspronkelijk in 1966 gemaakt door Palitoy, een Brits speelgoedbedrijf. Het figuur was aanvankelijk gebaseerd op het Amerikaanse GI Joe actiefiguur, maar evolueerde naar een eigen karakter met een focus op Britse militaire thema’s.

GI Joe

GI Joe daarentegen werd in 1964 door Hasbro geïntroduceerd als een reeks actiefiguren die verschillende takken van het Amerikaanse leger vertegenwoordigden. De oorspronkelijke GI Joe werd op de markt gebracht als een ‘action soldier’ en werd later uitgebreid met andere militaire takken en specialiteiten.

Grootte en schaal

Action Man

Action Man figuren waren doorgaans groter in vergelijking met GI Joe figuren. De originele Action Man figuren waren ongeveer 30 centimeter groot, vergelijkbaar met de vroege GI Joe figuren.

GI Joe

GI Joe figuren werden aanvankelijk uitgebracht als actiefiguren van 30 centimeter, maar werden later overgezet naar een kleinere schaal van 3,75 inch (9,5 cm) met de introductie van de Real American Hero-lijn in de jaren tachtig.

Thema’s en verhaallijnen

Action Man

Action Man bevatte vaak een verscheidenheid aan militaire en avontuurlijke thema’s, met de nadruk op de Britse militaire geschiedenis en speciale eenheden. Het karakter van Action Man is door de jaren heen in verschillende rollen geportretteerd, onder meer als piloot, duiker en soldaat.

GI Joe

GI Joe staat bekend om zijn gevarieerde cast van personages die verschillende militaire specialiteiten vertegenwoordigen, zoals infanterie, speciale troepen, piloten en meer. De verhaallijn van GI Joe draait vaak om de strijd tussen het heldhaftige GI Joe team en de gemene Cobra organisatie.

Culturele impact

Action Man

Hoewel Action Man een sterke aanhang heeft gehad in Groot-Brittannië en Europa, heeft het niet hetzelfde niveau van wereldwijde erkenning bereikt als GI Joe.

GI Joe

GI Joe is een cultureel fenomeen geworden in de Verenigde Staten en daarbuiten, met stripboeken, animatieseries, films en een toegewijde schare fans.

Hoewel zowel Action Man als GI Joe actiefiguren met een militair thema zijn die het publiek al generaties lang boeien, verschillen ze qua oorsprong, omvang en schaal, thema’s, verhaallijnen en culturele impact.

Plaats een reactie