Nieuws en informatie over speelgoed, verzamelen en popcultuur met trailers van nieuwe films, series, games en comics.

Funko POP! doosje openen of niet?

Voor sommige Funko POP! verzamelaars is het moeilijk om te beslissen of ze het doosje van een Funko POP! willen openen. Is het de moeite waard om het doosje van je Funko POP! dicht te houden of niet? Het komt erop neer wat je voorkeur heeft. Een Funko POP! figuur die uit een doosje komt, is echter minder waard dan wanneer deze er nooit is uitgehaald.

We horen het constant: ‘Moet ik het doosje van mijn Funko POP! openen of niet?’. Het is echter helemaal aan de verzamelaar. Losse Funko POP! figuren zonder doosje verkopen nog steeds. Of je een Funko POP! collectie in of uit hun doosjes moet tentoonstellen, is een vraag die elke Funko POP! verzamelaar zichzelf heeft gesteld. Het is een algemeen debat in de gemeenschap. Ben je een ‘in the box’ verzamelaar of een ‘out of the box’ verzamelaar? Ons artikel gaat dieper in op de voor- en nadelen.

Waarom Funko POP! figuren in het doosje bewaren?

Het is eigenlijk heel eenvoudig. Als je van plan bent om het figuur op een dag te verkopen, kun je deze het beste in het doosje bewaren. Als je van plan bent om het figuur nooit meer weg te doen, pak het dan uit zodat het figuur goed zichtbaar is. Het algemene advies van de gemeenschap is dat het geheel aan de verzamelaar is. De meeste serieuze verzamelaars kiezen er echter voor om het figuur in de verpakking te bewaren.

Verliezen Funko POP! hun waarde zonder doosje?

Helaas verliezen Funko POP! figuren zonder doosje waarde omdat de verpakking deel uitmaakt van het verzamelobject. De doosjes worden onder andere gebruikt om ze op te stapelen en om het figuur in perfecte staat te houden. Dat Funko POP! figuren uit het doosje hun waarde verliezen is duidelijk. Maar hoeveel waarde verliest een Funko POP! als deze uit het doosje word gehaald?

Hoeveel daalt de waarde van een Funko POP!?

Kopersbelang speelt een rol

Doosjes zijn in zekere zin een certificaat van echtheid. Ze zijn een goede manier om een verzamelaar te laten zien dat het figuur origineel is en niet nagemaakt. Daarom zal het de interesse in je Funko POP! vergroten bij de verkoop.

Laten we eens kijken naar de interesse van (OOB) out of the box Funko POP! figuren op eBay in vergelijking met die in the box voordat we naar prijzen kijken.

FigureBiedingen in doosjeBiedingen uit doosjeVerkoop in doosje (%)
Naruto vs. Sasuke Final Battle2702700%
Captain America vs. Thanos2212100%
Geralt vs. Leshen90900%
Hulk Smashing Loki2302300%
Steve vs. Demodog2612500%
Batman vs. Superman 2 Pack1301300%

In de meeste gevallen, van de Funko POP! die we hebben getest, verkochten die uit de doos vrijwel niet. We zagen een maximaal toename van 2700% in de verkoop op degenen die in het doosje werden bewaard.

Prijs speelt een rol

We hebben hier dezelfde Funko POP! figuren getest, maar deze keer terwijl we het over de prijs hebben, hebben we ook ‘direct kopen’ op eBay toegevoegd.

FigurePrijs in het doosjePrijs uit het doosjePrijsverhoging in doosje (%)
Naruto vs. Sasuke Final Battle$107.99$54.99 (met beschadigd doosje)96.38%
Captain America vs. Thanos$59.99$10.0083.33%
Geralt vs. Leshen$28.99$14.9993.40%
Hulk Smashing Loki$149.99$47.09218.52%
Steve vs. Demodog$34.99$13.95150.82%
Batman vs. Superman 2 Pack$68.33$19.95 (met beschadigd doosje)242.51%

Dus wat vertelt deze tabel ons? Gemiddeld wordt een Funko POP! figuur die in de doos wordt bewaard voor 147,49% meer verkocht dan een figuur die dat niet is. Houd in gedachten dat we alleen 2 pack figuren hebben getest.

Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van het uit het doosje halen van Funko POP! figuren.

Voordelen van Funko POP! uit het doosje

  • Fotografie – Funko POP! figuren zorgen voor mooie beelden. Als je foto’s wilt maken van je figuren, zijn out of the box (OOB) Funko POP! figuren essentieel.
  • Ruimte – Het spreekt voor zich dat een Funko POP! figuur in het doosje meer ruimte in beslag neemt, een ander veelvoorkomend probleem in de branche.
  • Zichtbaarheid – Het figuur is beter zichtbaar en reflecteert niet op het doosje.
  • Stoffigheid – De doosjes trekken meer stof aan en zullen dus vaker schoongemaakt moeten worden dan losse figuren.

Nadelen van Funko POP! uit het doosje

  • Waarde – Een Funko POP! figuur in zijn doosje zal lang niet zo goed verkopen als een los exemplaar, wat eigenlijk van toepassing is bij alle verzamelitems.
  • Stapelen – Doosjes van Funko POP! zijn stapelbaar, dus als je een uitgebreide collectie hebt, kun je er meer tentoonstellen door te stapelen.
  • Bescherming – De doos kan de figuur beschermen tegen schade en dienst als bescherming bij het vallen.
  • Organisatie – Funko POP! figuren zijn gebaseerd op honderden verschillende franchises. Alle doosjes hebben een logo en een nummer, waardoor je ze beter kunt categoriseren.

Zoals je kunt zien is het een vrij gelijkmatige verdeling, wat het algemene advies van het uitpakken van de Funko POP! figuur verder benadrukt, het is dus echt aan de verzamelaar zelf. Als je er nog steeds niet over uit bent, is de volgende stap om te kijken hoe de Funko POP! in waarde daalt.

Veelgestelde vragen over Funko POP! uit het doosje

Zijn Funko POP! doosjes geld waard?

Funko POP! doosjes alleen zijn geld waard voor verzamelaars die een out of box figuur willen doorverkopen of een doosje willen omwisselen vanwege schade. Het is zelfs mogelijk om een doosje voorzichtig te verwisselen en nauwelijks sporen na te laten. Hoewel de waarde hierdoor nog steeds zal dalen, zal een Funko POP! figuur altijd voor meer verkopen in een vervangen doos dan helemaal zonder.

Wat betekent OOB?

OOB is een afkorting voor Out Of the Box. Sommige verzamelaars zijn ongelooflijk trots dat ze zo’n verzamelaar zijn – en dat nemen we ze niet kwalijk! Hoewel de losse Funko POP! figuren misschien niet zo goed verkopen als in een doosje, ziet hun display er beter uit. Voor verzamelaars die nooit willen doorverkopen, is het een uitstekende optie.

Bekijk deze video om te zien hoe je OOB Funko POP! figuren effectief kunt tentoonstellen.

Zijn Funko POP! doosjes recyclebaar?

Absoluut. Het hangt echter wel af van het plaatselijke recyclingbedrijf. Funko zelf zegt hier het volgende over: “Verwijder het venster en gooi het weg voordat je de kartonnen doos recyclet.” De figuren en het venster kunnen recyclebaar zijn, afhankelijk van de faciliteit. Informeer bij de plaatselijke afvalverwerkingsbedrijf naar het recyclen van PVC-componenten.

Dus onthoud, als je je Funko POP! figuren ooit wilt doorverkopen, bewaar ze dan in het doosje! Het zal gemiddeld 147,49% meer verkopen dan zonder. Als je echter je Funko POP! collectie wilt tentoonstellen, om indruk te maken op je vrienden of om wat extra kleur toe te voegen aan je woonomgeving, pak dan die Funko uit en laat hem met trots zien! Als je van plan bent om door te verkopen of ervoor wilt zorgen dat je Funko POP! figuur onbeschadigd in de doos blijft, dan is een softboxbeschermer essentieel.

Plaats een reactie