Nieuws en informatie over speelgoed, verzamelen en popcultuur met trailers van nieuwe films, series, games en comics.

Wat is anime?

Als je ooit Sailor Moon hebt gezien of Pokémon Go hebt gespeeld, dan heb je anime gezien. Het is een van ‘s werelds meest populaire vormen van entertainment, en hoewel het niet nieuw is, is het de afgelopen 20 jaar steeds populairder geworden. Vooral kinderen worden erdoor aangetrokken en vormen een groot deel van de fanbase. Hierdoor strekt de anime cultuur zich nu uit tot televisie, films, social media, memes en nog veel meer. Maar, wat is anime precies? In dit artikel duiken we in de geschiedenis van anime, waarom kinderen er dol op zijn, waar je het kunt vinden en meer.

Betekenis van anime

Anime verwijst naar een specifieke tekenstijl die is geproduceerd of geïnspireerd door Japanse animatie. Zie het zo: alle anime shows zijn tekenfilms, maar niet alle tekenfilms zijn anime. De kunststijl die met anime wordt geassocieerd, is zeer uniek en herkenbaar. Je bent waarschijnlijk bekend met de grote ogen, wilde haren, lange armen en andere ledematen. Dit overdreven ontwerp helpt de personages om emoties gemakkelijker te uiten, en daarvan zijn er genoeg in anime.

Wat ook bijdraagt aan het emotionele gevoel van anime zijn de technische animatietrucs zoals dramatische close-ups en zoomlenzen, intense verlichting en schitterende kleuren. Maar naast zijn kenmerkende visuele look, heeft anime zichzelf geliefd gemaakt in de harten van fans vanwege de complexe karakters en boeiende verhaallijnen.

Anime wereldwijd

Anime is al meer dan een eeuw populair in Japan en de tv-shows en films worden nu over de hele wereld geëxporteerd. Amerika geniet al in de jaren 60 van anime met Speed Racer, destijds een favoriet bij kinderen. In de jaren 90 had de sympathieke Studio Ghibli een reeks mainstream filmhits. Spirited Away won zelfs een Oscar voor beste niet-Engelstalige film bij de Academy Awards 2001.

Niet lang daarna groeide een hele generatie kinderen op met het kijken naar Pokémon en Dragon Ball Z, twee kinderseries die internationaal op televisie werden uitgezonden. Tegenwoordig kunnen kinderen anime direct vinden op Netflix, Amazon Prime en andere streamingdiensten, wat aantoont dat interesse in het genre geen tekenen van afname vertoont.

Anime voor alle leeftijden

In Amerika worden geanimeerde shows meestal gemaakt en op de markt gebracht voor kinderen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar over het algemeen trekken volwassenen meer naar live-action entertainment. In Japan worden geanimeerde shows gemaakt voor mensen van alle leeftijden, en het is daar heel gewoon voor volwassenen om favoriete anime personages en -shows te hebben. Maar hoewel de inhoud geanimeerd is, kan anime zeer volwassen thema’s hebben, variërend van serieuze drama tot pornografie.

De gevaren van anime

Dit brengt ons bij enkele van de gevaren waarmee kinderen worden geconfronteerd wanneer ze de wereld van anime verkennen. Omdat er zoveel anime films en series voor volwassenen zijn gemaakt, is de kans groot dat een kind wordt blootgesteld aan zeer ongepaste inhoud. Dit omvat zaken als geweld, grof taalgebruik, naaktheid, drugsgebruik en seksuele inhoud – eigenlijk alles wat ze konden zien in een live-action R-rated film.

Naarmate anime meer mainstream is geworden, kan een snelle zoekopdracht op Google onthullen of een bepaalde serie of film voor kinderen of volwassenen bedoeld is, wat je kan helpen limieten te stellen aan wat is toegestaan. Gelukkig is er absoluut geen tekort aan anime die volledig acceptabel is voor kinderen om naar te kijken.

Waar kun je anime vinden?

Anime is te vinden in bijna elke hoek van het internet – en dat is niet overdreven. Het zit ingenesteld in de online cultuur zoals weinig andere genres. Van volledige films en series tot posts op social media, er zijn allerlei soorten te vinden. Hier is een korte lijst van platformen waar je anime en anime-gerelateerd materiaal kunt vinden:

Streamingdiensten

De meest populaire abonnementsdiensten voor huishoudens hebben tonnen oude en nieuwe anime films en series.

Crunchyroll

Crunchyroll is een streamingplatform speciaal voor anime content. Het is gratis met advertenties, maar er is ook een premium optie.

Torrent sites

Het is illegaal om films en series te downloaden, maar het gebeurt nog steeds door middel van torrents, vooral wanneer inhoud niet beschikbaar is voor streaming vanwege landbeperkingen.

YouTube

Op YouTube kunnen kinderen gratis video’s van hun favoriete films en series, video’s gemaakt door fans, mash-ups en meer bekijken.

Tumblr

Tumblr is de thuisbasis van een heleboel anime content en dan voornamelijk fanart en GIF’s.

Reddit

Populaire subreddits waar fans samenkomen om over anime te praten, zijn onder meer r/anime, r/animemes en talloze andere voor specifieke anime films en series.

Instagram

Fanart en memes zijn vooral populair op Instagram. Foto’s en video’s van anime kunnen binnen enkele seconden worden gevonden dankzij #anime, waarmee je miljoenen posts kan vinden.

TikTok

TikToks met een anime thema zijn ook ongelooflijk populair en worden zelfs gebruikt als virale geluiden in video’s met andere genres.

Fanfiction sites

Anime fanfiction is razend populair op sites als fanfiction.net en Wattpad.

Discord

Net als de chat-app Slack, is Discord de thuisbasis van veel anime-servers waar fans samenkomen om te delen en discussiëren.

Spotify

Op Spotify kun je luisteren naar anime soundtracks en afspeellijsten zoeken, maken en delen die zijn geïnspireerd op anime films en series.

Conventies

Een ander populair onderdeel van de anime cultuur is naar conventies gaan. Deze fanfestivals en bijeenkomsten bestaan onder andere uit cosplay, panels, optredens, dealer hallen en meer.

Verschil tussen anime en manga

Zie het op deze manier: anime is voor tekenfilms zoals manga voor stripboeken. Manga is in wezen de comic versie van anime, met vergelijkbare tekenstijlen en thema’s.

Manga is ongelooflijk populair in Japan en maakt deel uit van de nationale cultuur. Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Tokio maakte zelfs manga zijn opwachting! De borden waarop de atleten van elk land werden voorgesteld, waren ontworpen in de traditionele stijl van de manga spraakballon.

Plaats een reactie