Nieuws en informatie over speelgoed, verzamelen en popcultuur met trailers van nieuwe films, series, games en comics.

Neppe Funko POP! herkennen

Je hebt een Funko POP! gekocht of wilt een figuur kopen, maar twijfelt of deze echt is. Iedereen maakt zich van tijd tot tijd zorgen of wat ze kopen echt is of niet. Zoals met veel speelgoedlijnen, heeft Funko te maken met fraudeurs die neppe Funko POP! produceren. Het probleem is dat deze vervalsingen steeds moeilijker te herkennen zijn. De productietechnieken die door de nepfabrieken worden gebruikt, zijn geavanceerder dan ooit tevoren. Hoe herken je een neppe Funko POP!? Er zijn genoeg punten om te controleren. De verkoper, prijs, verpakking, serienummers, kwaliteit van het figuur en meer. Om het gemakkelijk te maken kun je deze 13 punten nalopen om te checken of jouw Funko POP! echt of nep is. Zo kun je neppe Funko POP! figuren herkennen.

De verkoper van de Funko POP!

Weten waar je je POP! figuur hebt gekocht, is een goede indicatie of het nep is of niet. Als je POP! figuren koopt bij een webshop als Popfiguren, dan hoef je je nergens zorgen over te maken. Waar je scherp moet blijven bij je aankopen zijn marktplaatsen en veilingsites. Het zijn geweldige platformen voor mooie aanbiedingen, maar let gewoon goed op waar ze vandaan komen.

Als de verkoper uit China komt, koop het dan niet. Alle neppe Funko POP! figuren worden vanuit China verzonden, wat ironisch is, aangezien de officiële daar ook worden gemaakt. Kortom, als de verkoper het vanuit China moet verzenden, is het nep, hoe goed het er ook uitziet. Een andere bekende website die Chinese Fake Funkos verkoopt is Wish – dus vermijd deze plek ook.

De prijs van de Funko POP!

De prijs die je betaalt voor een Funko POP! is een zeer goede indicatie of ze echt zijn of niet. Dit onderwerp is relevant als je koopt van websites als Marktplaats, Vinted of Facebook. De meeste POP! verkopers weten wat hun figuren waard zijn. Als iemand een zeldzame POP! verkoopt waar je naar op zoek bent en het is veel geld, is het altijd normaal om rond te kijken en te kijken of je het goedkoper kunt krijgen.

Als je bijvoorbeeld een POP! figuur tegenkomt waarvan je weet dat hij 80 euro kost en vraagprijs is 15 euro of er is helemaal niet op geboden, dan is er iets vreemds aan de hand. De kans is 99% dat het nep is, want als er een kans was dat dit wel echt is, dan zou het waarschijnlijk al verkocht zijn aan een scherpe verzamelaar.

De levering van de Funko POP!

Dit is een grijs gebied. De meeste gerenommeerde verkopers van Funko POP! weten dat de verpakking belangrijk is voor verzamelaars, dus het artikel wordt goed verpakt om schade te voorkomen, zoals je zou verwachten. Maar als je van een particulier koopt, kan de verkoper bezuinigen en het niet zorgvuldig verpakken. Doosjes raken beschadigd en gescheurd. In dit geval kun je het meestal retour sturen, omruilen of je geld terug krijgen. Dit betekent niet altijd dat ze neppe figuren verkopen, je moet gewoon oppassen waar je het koopt.

In andere gevallen ontvang je het misschien in een postzak en met een krant als verpakking. De doosjes raken zo zwaar beschadigd en kunnen zo de prullenbak in. Dit zijn vervalsingen uit China. Om de een of andere reden verzenden velen de neppe figuren niet in dozen, ondanks dat ze een grotere afstand moeten afleggen.

De kwaliteit van de Funko POP! verpakking

Een goedkope namaak Funko is goed te herkennen aan de kwaliteit van het doosje. Als het karton van de verpakking erg dun is of er overdreven glanzend uitziet, is het waarschijnlijk nep. Ook als het plastic venster erg dun is en vervormt als je erop ademt, is het een neppe Funko POP!.

De verpakking van een echte Funko POP! is ontworpen om het figuur op zijn plaats te houden, zelfs als deze uit de doos wordt geschoven. Als deze openspringt en de POP! eruit valt, is het niet echt. Funko doosjes zijn behoorlijk sterk en duurzaam, met verpakkingen aan de buiten- en binnenkant die zijn ontworpen om de POP! jarenlang te beschermen, het is namelijk ontworpen als verzamelobject.

De vormgeving van de Funko POP! verpakking

Dit is belangrijk maar gemakkelijk te herkennen wanneer je een website gebruikt met de officiële afbeeldingen van het originele doosje, zodat je kunt vergelijken met de jouwe. Dit is echter alleen relevant als je het doosje daadwerkelijk in je handen hebt. Wanneer je online een POP! koopt die nep is, zullen ze waarschijnlijk de originele foto’s gebruiken. Wanneer je de verkoper niet vertrouwd, kun je het beste om zelfgemaakte foto’s vragen.

De belangrijkste kenmerken in het ontwerp van de verpakking zijn de kleuren, lettertypen en logo’s die worden gebruikt. Ook als het een speciale editie is, controleer dan of de vormgeving van de sticker hetzelfde is, want geloof het of niet, ook deze worden vervalst. Controleer ook of het formaat van de afbeeldingen wel klopt. Bij neppe figuren zijn deze iets te groot en de witte omlijning zijn dikker en ongelijk. Ook de afmetingen van de koptekst en voettekst hebben een standaard formaat voor Funko POP! doosjes.

Het serienummer van de Funko POP! verpakking

Een hele duidelijke. Als op de onderkant van het doosje geen serienummer is gedrukt of gegraveerd op de doos of op een sticker, is het nep. De laatste 5 cijfers van het serienummer zijn de datum van productie van de POP! in omgekeerde volgorde.

De licentieovereenkomst van de Funko POP!

Zoals hierboven vermeld met betrekking tot het ontwerp, zouden licentieovereenkomsten, logo’s en lettertypen er allemaal moeten zijn, maar zullen ze waarschijnlijk ontbreken of gewijzigd zijn bij neppe Funko POP!. Het logo van het merk moet bovenop de doos staan en op de achterkant moet het boven de naam van de POP! staan. Ook staat op de achterkant van het doosje het merk, logo en de datum.

De binnenkant van de Funko POP! verpakking

De Funko POP! verpakking in het doosje bestaat uit een doorzichtige plastic mal waarin de figuren worden vastgehouden. Ook dit kan een indicatie geven van een neppe Funko POP!. Hier zijn 3 dingen om op te letten bij de plastic verpakking:

 • Het figuur mag er niet uit vallen als hij binnen zit. Als je POP! los in het doosje zit, is er mee geknoeid voordat het naar je werd verzonden, of het is een neppe Funko POP!.
 • De plastic verpakking is gevormd naar het betreffende figuur. De POP! moet comfortabel in de verpakking zitten en van binnen stevig vastzitten. Als het niet in het plastic zit of niet goed past, is het waarschijnlijk nep.
 • Als je het doosje opent, zou je de verpakking eruit moeten kunnen schuiven en blijft de Pop in het plastic zitten. Als het er gewoon zonder enige moeite uitvalt, controleer dan het bovenstaande.

Het serienummer op de Funko POP!

Dit is een vereiste. Op het Funko POP! figuur moet een serienummer staan, hetzelfde serienummer dat op de onderkant van het doosje staat. Dit serienummer bevindt zich op de onderkant van de voet of op de onderkant van het hoofd in een duidelijke kleur zodat het duidelijk zichtbaar is. Als het geen serienummer heeft, is het neppe Funko POP!.

De licentiegegevens op de Funko POP!

Net als bij het doosje, moeten de licentiegegevens op de voet van het Funko POP! figuur of de onderkant van het hoofd staan. Als dat niet het geval is, is het nep.

De Funko POP! ziet er anders uit dan de foto

Dit is de beste optie om te controleren of je Funko POP! echt is. Het vergelijken van een originele foto met het figuur die je in handen hebt is de beste en makkelijkste manier om ervoor te zorgen dat je POP! figuur hetzelfde is als de afbeelding die door Funko is vrijgegeven.

De belangrijkste dingen om naar te kijken zijn kleuren en vormen. Let op de gebieden die zijn geverfd en waar de vormlijnen zitten. Het is een simpel spelletje zoek de verschillen. Focussen op de ingewikkelde details zoals accessoires en of ze geverfd zijn of niet, is altijd een goede tip.

De kwaliteit van de Funko POP!

Dit hangt er wel van af of het een heel oud figuur is of een recente. De vorm van de oude Funko POP! was heel eenvoudig – uniforme houding met armen opzij en gebogen benen. De nieuwere zijn dynamischer en gedetailleerder, voornamelijk dankzij de voortdurende verbeteringen van het plastic gietwerk dat wordt gebruikt.

Het is moeilijk om alleen aan de vorm van een oude pop te zien of het nep is of niet, maar je kunt naar de andere manieren in deze lijst kijken om ernaar te verwijzen. De nieuwere figuren hebben geweldige vormen en sommige zijn zeer gedetailleerd. Vervalsingen worden steeds beter, maar door originele foto’s te vergelijken met de neppe figuren, zie je een verschil in contouren, randen en specifieke details met betrekking tot het figuur. Het is altijd goed om de foto’s te bekijken op basis van stockfoto’s en foto’s van andere verzamelaars.

De kleuren van de Funko POP!

Net als de vormen, zijn de oude kleuren van oude Funko POP! figuren niet bijzonder goed. Nieuwe figuren zijn verbazingwekkend geverfd, maar er kan altijd een foutje in zitten, zelfs bij de echte Funko figuren, maar dit is zeer minimaal.

Aanwijzingen voor neppe POP! figuren zijn duidelijk te herkennen aan verkeerde kleuren of slecht geverfd. Zo zijn haarlijnen op de achterkant van een neppe Funko vaak slecht geverfd of in sommige gevallen helemaal niet geverfd. Ook ontbrekende verf op de onderkant van de voeten, is een teken van vervalsing. Nogmaals, vergelijk altijd met originele foto’s!

Conclusie

Er is veel om door te nemen op deze lijst. Als je bij de juiste verkopers koopt, zoals bij Popfiguren of lokale speelgoedwinkels, hoef je je geen zorgen te maken. Deze lijst is echt voor als je goedkope Funko POP! figuren online koopt, gloednieuw of tweedehands. Gebruik de tips in deze lijst en je kunt eigenlijk geen fouten meer maken. Bij twijfel kun je altijd contact met ons opnemen om de echtheid van jouw Funko POP! figuren te controleren.

1 gedachte over “Neppe Funko POP! herkennen”

 1. Goedemiddag,
  Ik heb online (via Amazon, verkoper ToysForKids) een Funko Pop gekocht: Batman Forever, The Riddler (nr 340).
  Deze pop heeft een groen pakje met vraagtekens in het zwart. Bij vergelijking van deze figuur met een foto van dezelfde figuur in de Funko app, blijkt de bij de linkerhand van de pop de vraagtekens op mijn pop meer rechtop staan, terwijl dit bij de pop op de foto in de app meer ondersteboven is.
  De doos ziet er verder wel echt uit, en zowel de doos als de pop bevatten een serienummer (DRM200910).
  Kunnen jullie mij svp advies geven?
  Met vriendelijke groet,
  Janine

Plaats een reactie