Nieuws en informatie over speelgoed, verzamelen en popcultuur met trailers van nieuwe films, series, games en comics.

De geschiedenis van Masters of the Universe

Als je een kind uit de jaren 80 bent, weet je uit ervaring hoe belangrijk speelgoed was. Er was toen geen markt voor volwassen verzamelaars. Elke succesvolle speelgoedlijn was een merchandisingaanval die elk aspect van het leven van een jong kind boeide. Van Masters of the Universe ontbijtgranen, beddengoed, potloden en notitieboekjes, en natuurlijk de stripboeken, tekenfilms en speelgoed, elk merk probeerde een uniek aspect van fantasie te definiëren. Hasbro’s Transformers was gericht op robots en auto’s, terwijl G.I. Joe gebruik maakte van militaire thema’s. Kenner concentreerde zich op gelicentieerde eigendommen zoals Star Wars en DC Comics voor het eerste deel van de jaren 80. Tenslotte was er He-Man and the Masters of the Universe van Mattel.

He-Man and the Masters of the Universe

He-Man and the Masters of the Universe werd door Mattel ontwikkeld als een speelgoedlijn die snel uitgroeide tot een megamerk in de jaren 80. Het basisconcept was een combinatie van Sword/Sorcery genre als Conan en Dungeons & Dragons, met de sciencefiction van Star Wars. Deze vreemde combinatie leek te werken, aangezien He-Man allebei magische zwaarden en bijlen had, naast robotpaarden en lasergeweren.

Het originele verhaal was heel eenvoudig. De kracht van Grayskull was verborgen in een kasteel en kon alleen worden ontgrendeld door degene die beide helften van het machtszwaard beheerste. De Masters of The Universe speelgoedlijn debuteerde in 1981 en bevatte de Heroic Champions onder leiding van He-Man om het kasteel te verdedigen tegen de Evil Warriors onder leiding van Skeletor.

Masters of the Universe comics

Om de verhaallijn voort te zetten, werd bij elk figuur een ministrip geleverd, geproduceerd door DC Comics, waarin nieuwe avonturen van He-Man en zijn mede Masters werden verteld. In 1983 was de speelgoedlijn zo populair geworden dat Mattel Filmation contracteerde om een tekenfilmserie voor de speelgoedlijn te produceren. Net als G.I. Joe werd elke aflevering aan een les verbonden om te voorkomen dat tv-regels de tekenfilms als speelgoedreclame van 30 minuten verbieden. De tekenfilmserie introduceerde de magische transformatie van Prins Adam in He-Man en de power of Grayskull op de Sorceress. Mattel was druk bezig met het creëren van nieuwe personages en speelgoed voor He-Man. Ze gaven He-Man een licentie aan Marvel om een nieuwe stripserie te produceren om de nieuwe verhaallijnen te introduceren.

She-Ra: Princess of Power

In 1985 opende Mattel een secundaire lijn She-Ra: Princess of Power! Dit merk nam een voorbeeld van Star Wars en plaatste She-Ra als de leider van een opstand tegen de intergalactische Evil Horde onder leiding van Hordak. Om het nieuwe, uitgebreide merk te helpen ondersteunen, debuteerde Filmation met de She-Ra tekenfilm als het onofficiële derde tekenfilmseizoen van He-Man. De She-Ra tekenfilmserie voegde talloze He-Man personages samen in de nieuwe verhaallijn en breidde zich verder uit op de achtergrond van gevestigde He-Man personages, waardoor Hordaks oorsprong als Skeletor’s leraar werd onthuld.

In 1986 voelde Mattel vermoeidheid in hun merk en veranderde de focus opnieuw door een derde gemene factie te introduceren, de Snake-Men onder leiding van koning Hsss. Op dat moment was de He-Man tekenfilm al een jaar geannuleerd, dus er was geen echte uitlaatklep meer om voort te bouwen op het He-Man verhaal. Ondanks nieuws over een volledige live-action film liep de tijd van He-Man snel ten einde.

She-Ra: Princess of Power

Masters of the Universe film

De Masters of the Universe film debuteerde in 1987 samen met een uitgebreide speelgoedlijn waarin een mix van nieuwe filmpersonages en oude personages zoals King Randor en de Sorceress eindelijk speelgoedvorm zagen, evenals de enorme Eternia speelset. Helaas week de film te veel af van het bekende verhaal en slaagde er niet in het merk nieuw leven in te blazen. Het laatste He-Man speelgoed werd in 1988 uitgebracht op voornamelijk internationale markten. Dit zijn misschien wel het zeldzaamste speelgoed uit de serie. De laatste verhaallijn omvatte tijdreizen naar de prehistorie en debuteerde de vechtende reuzen Megator en Tytus samen met de rotsveranderende dieren die bekend staan als meteor-orbs.

Een poging om het merk nieuw leven in te blazen als de ‘New Adventures of He-Man’ omvatte een tekenfilm en een nieuwe speelgoedlijn die zich opnieuw concentreerde op ruimte avontuur, maar tegen die tijd ontstond er een andere speelgoedgigant en niets kon de ‘mean, green, fighting machines’ tegenhouden.

Plaats een reactie