De duurste actiefiguren ter wereld

Actiefiguren zijn waarschijnlijk enkele van de duurste verzamelobjecten. Natuurlijk, er wordt veel verkocht voor slechts een paar euro, maar als je kijkt naar de meeste zeldzame actiefiguren, gaat het al snel om duizenden euro’s. Dat komt deels omdat actiefiguren meestal gebaseerd zijn op iconische films of series.

Neem Star Wars. De franchise bracht meerdere miljarden dollars aan speelgoed, games en actiefiguren. Mensen houden van Star Wars, dus zijn ze bereid duizenden uit te geven aan zeldzame en verzamelbare actiefiguren uit het Star Wars universum.

Dus hoe prijzig kunnen actiefiguren zijn? Je zult versteld staan van de bedragen. Van een massief gouden C-3PO tot een handgemaakte prototype G.I. Joe en meer, dit zijn de duurste actiefiguren ter wereld!

9. Star Wars Tri-Logo General Madine actiefiguur

Star Wars tri-logo General Madine actiefiguur

Waarde: $12.500 (€11.685)
Merk: Kenner
Uitgave: 1983
Feitje: Er zijn slechts 12 bekende exemplaren van dit actiefiguur

Genoemd naar zijn karakteristieke kaart met drie Star Wars logo’s, is het General Madine actiefiguur uit 1983 de zeldzaamste van de zeldzame. Wereldwijd zijn er slechts 12 voorbeelden gedocumenteerd, en elk is enkele duizenden euro’s waard.

Veilinghuis Sotheby’s verkocht een van deze zeldzame figuren voor $12.500, waarmee het een van ‘s werelds duurste actiefiguren is. Het door Kenner gemaakte actiefiguur is 3¾ inch (9,5 centimeter) groot en zit in een 9 inch (23 centimeter) blister. Sommige exemplaren zijn in slechte staat, maar deze valt op met een uitzonderlijk goede beoordeling van C-9.

Dit actiefiguur werd uitgebracht op 1 januari 1983. In hetzelfde jaar bracht Kenner ook een Admiral Ackbar figuur uit onder de naam “Return of the Jedi”.

8. Solid Gold LEGO C-3PO minifig

Solid gold LEGO C-3PO minifig

Waarde: $15.000 (€14.022)
Merk: LEGO
Uitgave: 2007
Feitje: Er zijn slechts vijf massief gouden C-3PO’s gemaakt

LEGO heeft slechts vijf massief gouden C-3PO’s gemaakt, dus de kans dat je er een tegenkomt is vrij klein. Volgens schattingen zou het kleine figuurtje maar liefst $15.000 waard kunnen zijn, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom.

De minifig is gemaakt van echt goud en LEGO verspreidde ze via een wedstrijd die werd geadverteerd in het LEGO Magazine van 2007. Iedereen die het geluk heeft een van deze figuren te winnen, kan waarschijnlijk enkele duizenden dollars verdienen als ze het vandaag verkopen!

Naast de massief gouden C-3PO’s maakte LEGO 10.000 vergulde versies en verstopte ze in de Star Wars collectie van 2007. Deze figuren zijn minder zeldzaam dan de massief gouden versie, maar ze zijn nog steeds vrij moeilijk te vinden.

7. Luke Skywalker Double Telescoping Lightsaber actiefiguur

Luke Skywalker Double Telescoping Lightsaber actiefiguur

Waarde: $25.000 (€23.369)
Merk: Kenner
Uitgave: 1978
Feitje: Er zijn slechts ongeveer 20 bekende exemplaren van dit actiefiguur

Experts zeggen dat er slechts ongeveer 20 gedocumenteerde voorbeelden zijn van dit zeldzame Luke Skywalker actiefiguur, en Sotheby’s heeft er een verkocht voor $25.000. Het door Kenner gemaakte actiefiguur werd in 1978 uitgebracht met een “dubbel telescopisch” lightsaber, maar het bedrijf annuleerde de release snel vanwege fabricageproblemen.

Een niet-telescopische versie verving de eerste editie, maar een paar zeldzame originelen kwamen nog op de markt. Tegenwoordig is de Double-Telescoping Skywalker een van de zeldzaamste en meest begeerde verzamelbare actiefiguren op de markt.

Sotheby’s zegt dat dit een van de eerste dubbel-telescopische Skywalkers is die van de lopende band komt, wat bijdraagt aan de aantrekkingskracht van verzamelaars.

6. Sample Card Walrus Man Bib Fortuna White Cape actiefiguur

Sample Card Walrus Man Bib Fortuna White Cape actiefiguur

Waarde: $28.556 (€26.693)
Merk: Kenner
Uitgave: 1982
Feitje: Deze kaart heeft een AFA kwaliteitsclassificatie van 80

Het veilinghuis van Hake heeft dit actiefiguur in november 2019 verkocht en de uiteindelijke verkoopprijs was $28.000 – het zeldzame actiefiguur van 10 centimeter groot leverde bijna $30.000 op in slechts twintig minuten bieden.

Hake’s zegt dat dit actiefiguur waardevol is vanwege de sample card. Deze kaart werd gebruikt als voorbeeld voor Kenner’s populaire speelgoedlijn uit 1984, aangezien de definitieve Bib Fortuna Return of the Jedi kaart nog niet klaar was in dit ontwikkelingsstadium.

Buiten dat, valt het actiefiguur ook op door de afbeelding van Bib Fortuna. Op deze sample card staat Bib Fortuna die een witte cape draagt in plaats van de normaal geproduceerde lichtbruine cape.

5. Darth Vader Double Telescoping Lightsaber actiefiguur

Darth Vader Double Telescoping Lightsaber actiefiguur

Waarde: $55.000 (€51.412)
Merk: Kenner
Uitgave: 1978
Feitje: Dit actiefiguur heeft een dubbel uitschuifbare lightsaber

Herinner je je het mislukte Double Telescoping Lightsaber Skywalker figuur nog? Kenner probeerde hetzelfde ontwerp met Darth Vader. Net als Luke Skywalker werd het ontwerp stopgezet vanwege fabricageproblemen. De Darth Vader versie is nog zeldzamer dan Skywalker, dus ook duurder.

In 2018 verkocht Hake’s veilinghuis een van deze figuren voor meer dan $50.000 – wie weet hoe duur deze actiefiguren in de toekomst zullen opleveren!

Volgens rapporten dacht het veilinghuis van Hake dat dit actiefiguur voor minstens $30.000 zou worden verkocht, dus $50.000 was absoluut een succesvolle verkoop. Verschillende andere Star Wars actiefiguren werden op dezelfde veiling verkocht.

4. Star Wars: Droids Vlix actiefiguur

Star Wars: Droids Vlix actiefiguur

Waarde: $60.000 (€56.085)
Merk: Glasslite
Uitgave: 1980s
Feitje: Er zijn slechts ongeveer 2.000 Vlix actiefiguren gemaakt

Zelfs de meest toegewijde Star Wars fans herkennen Vlix misschien niet. Het personage was te zien in een paar afleveringen van het kortlopende tv-programma ‘Star Wars: Droids’, maar hij heeft nooit een Star Wars film gehaald.

Kenner had de rechten om actiefiguren te maken op basis van het tv-programma en maakte een paar speelgoedmallen voor het project, maar de serie werd geannuleerd voordat ze het speelgoed konden afmaken. Kenner verkocht zijn mallen aan een andere speelgoedmaker genaamd Glasslite.

Op zijn beurt gebruikte Glasslite de mallen om een Vlix actiefiguur te maken toen ‘Star Wars: Droids’ in première ging in Brazilië. Lucasfilm kreeg lucht van de productie van het speelgoed en hield de release tegen.

Glasslite had al zo’n 2.000 Vlix figuren gemaakt, maar Lucasfilm liet ze vernietigen. Er zijn er maar een paar door de kieren geglipt en nu zijn ze duizenden waard. De waarde wordt geschat op ongeveer $60.000 per actiefiguur!

Naast degenen die Lucasfilm vernietigde, werden volgens geruchten veel zeldzame Vlix actiefiguren verbrand in een magazijnbrand.

3. Obi-Wan Kenobi Double Telescoping Lightsaber actiefiguur

Obi-Wan Kenobi Double Telescoping Lightsaber actiefiguur

Waarde: $65.000 (€60.759)
Merk: Kenner
Uitgave: 1978
Feitje: Dit actiefiguur heeft een dubbel uitschuifbare lightsaber

Op nummer drie staat nog een actiefiguur uit die mislukte Double Telescoping Lightsaber batch van Kenner. Het Obi-Wan Kenobi actiefiguur heeft ook een dubbel uitschuifbare lightsaber en Kenner stopte met de productie voordat het in massa werd geproduceerd. Het speelgoed uit 1978 is tegenwoordig een zeldzaamheid en verzamelaars zijn bereid om een flink bedrag uit te geven aan diegene die op een veiling verschijnen. Een ervan werd in 2018 verkocht voor $65.000 op een veiling van Hake, waarmee het de op twee na duurste actiefiguur in het Star Wars universum is.

Een vertegenwoordiger van het veilinghuis van Hake zei dat dit een once-in-a-lifetime actiefiguur is. Het zijn ongelooflijke prijzen die de zeldzaamheid van deze actiefiguren weerspiegelen, want wanneer krijg je de kans om weer zoiets te kopen? Er is een grote kans dat het nooit meer zal gebeuren.

2. Prototype G.I. Joe actiefiguur

Prototype G.I. Joe actiefiguur

Waarde: $200.000 (€186.950)
Merk: Hasbro
Uitgave: 1963
Feitje: Hasbro verkocht meer dan 370 miljoen officiële G.I. Joe actiefiguren

Op nummer twee staat de G.I. Joe handgemaakte prototype van een actiefiguur. Het figuur is gemaakt in de jaren ’60 toen Hasbro zijn beroemde actiefiguren ontwikkelde. Volgens rapporten was het actiefiguur eigendom van een Hasbro medewerker en veteraan uit de Koreaanse oorlog, Don Levine genaamd, voordat het in handen kwam van Stephen Geppi, een stripboekdistributeur.

Geppi kocht het actiefiguur in 2003 voor $200.000, maar niet voordat het op een veiling in San Diego een minimumbod van $600.000 niet had bereikt. Geppi zei dat hij ondanks het hoge prijskaartje erg blij was met de aankoop van $200.000. Dit actiefiguur werd verkocht via Heritage Comics Auctions in Dallas, Texas.

1. J-slot Rocket-Firing Boba Fett actiefiguur

J-slot Rocket-Firing Boba Fett actiefiguur

Waarde: $204.435 (€191.096)
Merk: Kenner
Uitgave: 1979
Feitje: Dit actiefiguur is nooit in massa geproduceerd

De J-slot Rocket-Firing Boba Fett is het duurste actiefiguur ter wereld. Kenner maakte het speelgoed voor de release van “Star Wars: The Empire Strikes Back” in 1980, maar productie op grote schaal is er nooit van gekomen vanwege problemen met het raketafvuursysteem.

Tegenwoordig is de Rocket-Firing Boba Fett meer dan $200.000 waard. Dit speelgoed werd tentoongesteld op de New York Toy Fair in 1979. Het actiefiguur is bijna 10 centimeter groot en heeft twee afneembare accessoires. Rapporten zeggen dat er minder dan 30 exemplaren van het zeldzame actiefiguur over zijn gebleven.

De waarde van deze figuren kan in de loop van de tijd zijn veranderd. (Bron: rarest.org)

Plaats een reactie