Boba Fett actiefiguur verkocht voor recordprijs

Een J-slot Prototype Boba Fett met raketwerper heeft een nieuw wereldrecord gevestigd op de Hake’s Auctions veiling, waar het na slechts 27 biedingen voor $204.435 werd verkocht. Het laatste exemplaar werd in 2019 nog verkocht voor $18.585. Opgemerkt moet worden dat het in 2019 verkochte Boba Fett actiefiguur Action Figure Authority (AFA) 85+ Near Mint+ was, terwijl het cijfer van de meest recente slechts AFA 50 Very Good was.

In het Star Wars-universum zijn weinig personages zo fascinerend voor fans als de coole en raadselachtige premiejager Boba Fett. Gehelmd en gekleed in Mandaloriaanse wapenrusting, verschijnt de niet-communicatieve Boba Fett in zowel de originele als de prequel Star Wars trilogieën. In de prequel Attack of the Clones uit 2002 wordt onthuld dat Boba de genetische kloon en adoptiezoon is van Jango Fett, een andere beroemde gevreesde premiejager. Deze opwindende onthulling droeg alleen maar bij aan de Boba Fett mystiek.

Het opvallende uiterlijk en de stille houding van Boba Fett hebben een allure gecreëerd die het charismatische personage onderscheidt van alle anderen in de Star Wars franchise. Volgens de president van Hake’s Auctions, Alex Winter, zijn Boba Fett actiefiguren momenteel het meest gewilde van alle Star Wars speelgoed.

In de verzamelwereld heeft elke kleine productienuance of kleurvariatie betekenis. Hoe beter het cijfer, hoe meer waarde het waarschijnlijk zal hebben op de veilingmarkt. De meest waardevolle zijn dan ook prototypes van Star Wars actiefiguren die in zeer beperkte hoeveelheden met de hand zijn gemaakt voor testdoeleinden en nooit zijn vrijgegeven voor de verkoop.

Geen enkel ander veilinghuis heeft zoveel Boba Fett prototype actiefiguren aangeboden of zoveel wereldrecords voor verkopen neergezet als die van Hake. Het nieuwe veilingrecord is op 16 maart 2022 behaald met een Kenner Star Wars Boba Fett Version 2 J-slot prototype actiefiguur uit 1979. De term “J-slot” verwijst naar het J-vormige ontwerp op de achterkant van het actiefiguur waar de raketwerper is ondergebracht. Boba Fett prototypefiguren werden in twee varianten gemaakt: de J-slot en de L-slot.

Het enige andere J-slot prototype dat ze eerder hebben aangeboden is een AFA 85+ NM+, dat in november 2019 werd verkocht voor $185.850. Sindsdien is de vraag en de waarde blijven stijgen, net als het even gewilde maar iets meer verkrijgbare L-slot prototype, die een stijgende lijn heeft doorgemaakt in de recente veilingen. Laatstgenoemde werd met een AFA 85 NM+ in maart 2018 voor $86.383 verkocht, voor $112.926 in juli 2019 en $165.200 in juni 2021.

Het exemplaar dat ze op 16 maart hebben aangeboden is het toppunt van alle Boba Fett prototypes – het exemplaar dat alle Star Wars verzamelaars willen hebben en werd geschat op een bedrag tussen de $100.000 en $200.000. Het Boba Fett figuur met AFA-classificatie 50 VG, is gearchiveerd met een Collectible Investment Brokerage (CIB) Certificaat van Echtheid.

Plaats een reactie