Wat is een diorama?

Diorama’s zijn driedimensionale modellen op ware grootte of miniatuurmodellen, ontworpen om menselijke figuren, dieren of andere wezens te presenteren in een omgeving met als doel een realistische scène weer te geven. Het is bedoeld om een stukje van de echte wereld op een veel kleinere schaal weer te geven met al zijn details, kleuren en texturen.

Diorama’s zijn vaak zelf in elkaar geknutseld of handgemaakt door professionals. Je kunt ook diorama kits kopen om een basis in elkaar te zetten of een kit met alle benodigde onderdelen en accessoires voor een volledige diorama. Het schilderen is een zeer belangrijk onderdeel waarvoor je veel geduld en oog voor detail nodig hebt.

Het diorama wordt soms voor een geverfde achtergrond geplaatst om een echte omgeving te simuleren en kan worden aangevuld met lichteffecten. Ze kunnen afbeeldingen van de natuur, steden of historische gebeurtenissen vertegenwoordigen, voor educatieve of amusementsdoeleinden. Het maken van een professioneel diorama kan meer dan 1 maand in beslag nemen vanwege de vele details die ze vereisen.

Waar komt het diorama vandaan?

Het diorama werd in 1781 uitgevonden door Philippe Jacques de Loutherbour in Londen, beschouwd als een alternatief voor de beroemde panorama’s. Hoewel Philippe Jacques de uitvinder was, werd de term bedacht door Louis Daguerre in 1822 voor een soort roterend display. Het werd eind 19e en begin 20e eeuw gepopulariseerd door Frank Chapman, een medewerker van het American Museum of Natural History.

De diorama’s waren grote muurschilderingen met transparante doeken beschilderd met dekkende of doorschijnende verf, die indruk maakten op mensen met de verschillende landschappen, afmetingen en het driedimensionale effect dat de kamer kreeg. De toeschouwers kwamen een donkere kamer binnen met een podium waarop slechts de helft van de muurschildering of het diorama zichtbaar was. De show duurde ongeveer 15 minuten, waarna het podium zich zou omdraaien om de andere helft van het schilderij aan de toeschouwers te onthullen.

Soorten diorama’s

Er zijn verschillende soorten diorama’s, waaronder:

Open diorama’s

Open diorama’s zijn gemaakt om vanuit verschillende hoeken te worden bekeken.

Box diorama’s

Box diorama’s zijn gebaseerd op de ouderwetste kijkdoos. Ze hebben over het algemeen zijvlakken en een geschilderde achtergrond op de zijkanten en achterkant, die dient als omgeving voor de afgebeelde figuren.

Boekdiorama’s

Boekdiorama’s zijn plat gemonteerd alsof het de pagina’s van een boek zijn, maar wanneer ze worden geopend, komen de figuren uit de achtergrond.

Diorama’s voor actiefiguren en verzamelfiguren

Actiefiguren en verzamelfiguren zien er geweldig uit in een vitrine, maar ze komen pas echt tot leven als ze worden tentoongesteld in een geweldig diorama! Stel je voor dat je favoriete figuren te zien zijn in de beeldschone natuur, het straatleven, in een luxe villa of een uitgaansgelegenheid. Deze en vele andere scènes zijn mogelijk met gedetailleerde diorama’s.

Plaats een reactie