Nieuws en informatie over speelgoed, verzamelen en popcultuur met trailers van nieuwe films, series, games en comics.

De geschiedenis van popcultuur

Het was in de 19e eeuw toen de term ‘populaire cultuur’ werd bedacht. Vroeger werd het geassocieerd met slecht onderwijs en met de lagere klassen van het volk, wat het tegenovergestelde is van de ‘officiële cultuur’ en het hoger onderwijs van de hogere klassen. Tijdens het Victoriaanse tijdperk ondervonden er grote sociale veranderingen met de opkomst van de industriële revolutie in de 18e en 19e eeuw, waardoor het aantal mensen in de hogere klassen toenam. En met de groei van het kapitalisme en de industrialisatie begonnen mensen hun geld uit te geven aan entertainment. Dit is de geschiedenis van de popcultuur.

Lezen werd steeds belangrijker en de eerste Penny-series werden gepubliceerd. De pennyreading was een vorm van volksvermaak die in het midden van de 19e eeuw in het Verenigd Koninkrijk ontstond, bestaande uit voordrachten en andere uitvoeringen, waarvoor de entreeprijs één penny bedroeg. Het was de eerste kennismaking met in massa geproduceerde populaire cultuur voor jongeren. Met de groeiende consumentencultuur en de toegenomen capaciteit om te reizen, ontstond er een markt voor goedkope populaire literatuur die op grote schaal kon worden verspreid. Hiermee werden in de jaren 1830 vanwege de groeiende vraag de eerste Penny-series gepubliceerd. Tegen het einde van de 19e eeuw werd de nadruk op het onderscheid met de ‘officiële cultuur’ meer uitgesproken.

De betekenis van populaire cultuur begon vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog te worden verbonden met die van massacultuur, consumentencultuur, mediacultuur, beeldcultuur en cultuur voor massaconsumptie, na grote culturele en sociale veranderingen, die door massamedia werden gebracht. De afgekorte vorm ‘pop’ voor populair, zoals in de popmuziek, dateert uit de late jaren vijftig. Hoewel het toen nog niet in ons lexicon werd gebruikt, begon de moderne popcultuur (zoals we die kennen) met de babyboomgeneratie en ‘koopkracht’. Toen boomers meerderjarig werden met hun besteedbaar inkomen, leidde die invloed tot de popcultuurrevolutie. Het begon in de jaren vijftig met rock-‘n-roll, televisie, Dick Clark en de hoepel, transistorradio’s, tot in de jaren zestig en daarna. De term ‘popcultuur’ werd in de jaren tachtig mainstream. Daarvoor gebruikten we ‘populair’ om dingen te beschrijven zoals afspeellijsten met topnummers of ‘pop’ zoals in kunst of ‘best’ of ‘best verkopende’, zoals in boeken.

Popcultuur door de decennia heen

Popcultuur is als een verbindende brug door de tijd, die generaties met verschillende achtergronden samenbrengt. Of we nu kijken naar de rock-‘n-roll-revolutie van de jaren zestig of de bloeiende sociale media van vandaag, elke periode in de culturele geschiedenis ontwikkelt zijn eigen uitzonderlijke kijk op de kwaliteiten die ons leven bepalen.

Hier is een overzicht van de popcultuur van de jaren vijftig tot de jaren 2010:

De popcultuur van de jaren vijftig

De jaren vijftig werd gekenmerkt door de koersstijging na de Tweede Wereldoorlog. Het was ook het begin van de Koude Oorlog en de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten. En in die tijd waren de Verenigde Staten de sterkste militaire macht ter wereld. De economie bloeide, wat leidde tot de beschikbaarheid van nieuwe auto’s, huizen in de voorsteden en andere consumptiegoederen.

In dit decennium werden televisies ook iets dat het gemiddelde gezin zich kon veroorloven. Hiermee werd de Gouden Eeuw van de televisie gekenmerkt door verschillende shows, waaronder ‘The Twilight Zone’, ‘I Love Lucy’ en ‘The Honeymooners’.

Naast televisie werden in de jaren vijftig ook veel belangrijke films vertoond waar niet veel mensen over spraken. De grote opkomst van bioscopen in de jaren 50 was te danken aan unieke verhalen en geweldige regisseurs. Enkele van de beste films van de jaren vijftig waren bijvoorbeeld ‘Assepoester’, ‘Sunset Boulevard’ en ‘All About Eve’. Het was ook het decennium waarin rock-‘n-rollmuziek werd gemaakt, samen met andere populaire genres zoals swing, pop, blues en jazz.

Het decennium van de jaren vijftig werd ook wel de eeuw van de literatuur genoemd omdat veel schrijvers en romanschrijvers opkwamen en de wereld verbazingwekkende creaties gaven. Enkele van de populaire boeken die in de jaren 50 zijn gepubliceerd, zijn ‘The Catcher in the Rye’, ‘Invisible Man’ en ‘The Fellowship of the Ring’, om er maar een paar te noemen.

De popcultuur van de jaren 60

De jaren zestig zijn meer een cultureel decennium omdat veel veranderingen en gebeurtenissen in deze tijd belangrijker waren in termen van cultuur en esthetiek. Dit decennium is ook gevuld met een door jongeren aangedreven culturele revolutie die gericht is op het versoepelen van de verschillende soorten sociale taboes. Dat zijn enkele van de redenen waarom het de ‘Swinging Sixties’ wordt genoemd.

De jaren zestig waren het decennium waarin de Hollywood- en filmindustrie veranderden en evolueerden. Er werden topfilms uitgebracht, zoals ‘The Sound of Music’ en ‘Easy Rider’, die heel nuttig waren bij het hervormen van Hollywood en de ervaring voor het publiek. Het was ook het decennium waarin de eerste films met gevoelige inhoud publiekelijk werden uitgebracht.

Muziek was ook in revolutie tijdens dit decennium. Van pop- en volksmuziek veranderde alles naar een breed scala aan muziek die meer in het Rock ‘n’ roll-genre lag. Een van de belangrijkste fenomenen van de jaren zestig was The Beatles Revolution, omdat ze gedurende het decennium het meest invloedrijk waren. Daarnaast werd er voor het eerst zelfreflecterende muziek uitgebracht, zoals die van Paul Simon en Bob Dylan. Elvis Presley was ook een van de beroemdste zangers van de jaren zestig.

Afgezien van deze, zijn er veel andere populaire evenementen en dingen die in de jaren zestig zijn gebeurd en geïntroduceerd, waaronder wetenschap en technologie, sport, mode, televisie, dans en nieuws.

De popcultuur van de jaren 70

De jaren zeventig waren een decennium dat werd gekenmerkt door allerlei soorten activisme. De samenleving is in deze tijden meer ontwaakt, vrijer geworden voor het individuele gevoel en meer politiek gedreven.

Het was in dit decennium dat Hollywood het merk werd dat het nu is. Het zag de opkomst van verschillende mannelijke en vrouwelijke artiesten die de wereld van acteren domineerden. Enkele van de beste films die in de jaren 70 zijn uitgebracht, zijn ‘A Clockwork Orange’, ‘The Godfather’ en ‘Rocky’, om er maar een paar te noemen.

De jaren zeventig waren ook een iconisch tijdperk voor de Amerikaanse muziekindustrie. Progressieve rock werd populair en zag verschillende bands en soloartiesten chaos creëren door dit genre. Luisteraars hadden ook een reeks om uit te kiezen, en er waren verschillende genres beschikbaar voor alle soorten muziekluisteraars. Enkele van de meest populaire bands en artiesten in dit decennium zijn Led Zeppelin, Elton John, Stevie Wonder, Aerosmith, Pink Floyd en meer.

De Amerikaanse televisie-industrie boekte in de jaren 70 ook succes in sitcoms en familieshows waaronder ‘All in the Family’, ‘Happy Days’ en ‘Bridget Loves Bernie’.

De popcultuur van de jaren 80

De jaren tachtig zijn een decennium om moeilijk te vergeten. In feite werden televisieshows tijdens dit decennium opnieuw opgestart in de huidige tijd, en remakes van sommige films uit de jaren 80 werd een ding. Afgezien hiervan zijn mode, stijlen en andere aspecten van de jaren 80 ook aantrekkelijk voor veel mensen. Het was een eenvoudig decennium waar iedereen van genoot. Daarom is terugkijken op de jaren 80 altijd leuk.

De jaren 80 waren het decennium waarin MTV of muziektelevisie werd gelanceerd, wat een van de meest iconische momenten in de muziekgeschiedenis was. Madonna is in dit decennium erg populair geweest, evenals Michael Jackson, wiens carrière op zijn hoogtepunt was in de jaren 80.

Als het op mode aankomt, was het grote haar van de jaren 80 een symbool. Afgezien daarvan zijn andere modieuze items in dit decennium plastic schoenen, schoudervullingen, leren en spijkerjacks, en parachutebroeken. De trainingsvideo’s van Jane Fonda droegen ook bij aan de populariteit van aerobics-outfits.

De jaren tachtig zagen ook de populariteit van het arcadespel Pac-Man. Afgezien daarvan debuteerde ook de Rubik’s Cube in dit decennium, wat een wereldwijde rage werd. De Sony Walkman verscheen ook voor het eerst in de jaren 80.

De popcultuur van de jaren 90

Er waren veel belangrijke gebeurtenissen in het laatste decennium van de 20e eeuw. In feite wordt het nog steeds beschouwd als een essentieel onderdeel van de huidige normen en het moderne tijdperk waarin we leven. Het werd beschouwd als het decennium van vrede en welvaart, grotendeels vanwege de val van de Sovjet-Unie na een lang geteisterde Koude Oorlog. Daarnaast heeft ook het gebruik van internet bijgedragen aan de betekenis van de jaren negentig.

In de jaren negentig werd de Hollywood-industrie fascinerender. Het was gericht op de verschillende soorten multiculturele films, evenals op actiefilms, thrillerfilms en avonturenfilms. Enkele van de beste films die in de jaren negentig werden uitgebracht, zijn ‘The Titanic’ en ‘The Armageddon’.

In de jaren negentig was muziek meer in de genres grunge, ‘gangsta’ rap, tienerpop, R&B en elektronische dance muziek. Deze werden in het decennium gebracht door verschillende soorten muzikanten, zoals Mariah Carey, Celine Dion, Fatboy Slim, Whitney Houston, Dr. Dre, Tupac Shakur en meer. Maar de meest bekende groep van de jaren negentig was de Spice Girls.

De popcultuur van de jaren 2000

Het decennium van de jaren 2000 was gevuld met iconische popsterren, modestatements, trends, technologie en onvergetelijke films en muziek. Het was het tijdperk waarin de popcultuur op zijn hoogtepunt was. Gedurende dit decennium was er veel nieuws en roddels over Hollywood, en American Idol was ook erg populair.

Als het op muziek aankomt, zagen we in de jaren 2000 een toename van rapnummers, waardoor dit het beste decennium van muziek en beats werd. Tijdens dit decennium won Eminem een ​​Oscar en kwam Lady Gaga in de industrie. Het was ook in 2000 dat Britney Spears haar tweede album uitbracht met de titel ‘Oops!… I Did It Again’.

De opkomst van het filmmaken was ook te zien in de jaren 2000. Het was het tijdperk waarin de filmindustrie zich razendsnel ontwikkelde en geweldige films produceerde, zoals ’28 Days’, ‘Monsters Inc.’ en ‘102 Dalmatians’.

Het was ook in de jaren 2000 toen bookcrossing werd geïntroduceerd. Het was de gewoonte om de boeken die je niet nodig hebt op één plek achter te laten om door anderen te worden opgehaald. In dit decennium werd ook een zeer populaire roman met de titel ‘Life of Pi’ gepubliceerd, die later in een Hollywood-film werd gemaakt.

De popcultuur van de jaren 2010

De jaren 2010 was het decennium waarin technologie de menselijke verbeelding overtrof. Het creëerde nieuwe manieren voor artiesten om hun muziek te delen met luisteraars en fans. Afgezien daarvan hebben de televisie- en filmindustrie deze periode het meeste geld uitgegeven aan hun projecten.

In de muziekwereld van de jaren 2010 waren Taylor Swift, Justin Bieber, Kesha en Lady Antebellum enkele van de meest populaire artiesten aan het begin van het decennium. Maar 2012 was het belangrijkste jaar voor muziek in dit decennium, toen Katy Perry opkwam, gevolgd door Adele. Andere artiesten die in de jaren 2010 beroemd werden, zijn onder meer Justine Timberlake, Beyoncé, Kanye West, Camilla Cabello, Kendrick Lamar en meer.

De populariteit van de filmindustrie in de jaren 2010 begon met de ‘Twilight Saga: Eclipse’, die doorging tot ‘Alice in Wonderland’. Voor degenen die van animatie houden, werden in dit decennium ook ‘Frozen’ en ‘Despicable Me 2’ uitgebracht. En voor actiefilms werden onder andere ‘Fast & Furious 6’, ‘Man of Steel’ en ‘Thor: The Dark World’ uitgebracht.

Plaats een reactie