Nieuws en informatie over speelgoed, verzamelen en popcultuur met trailers van nieuwe films, series, games en comics.

The Toys That Made Us

De genieën achter de bekendste speelgoedlicenties ooit bespreken in The Toys That Made Us de opkomst, en soms de ondergang, van hun creaties, waarmee gigantische sommen geld gepaard gaan. In een reeks interviews vertellen de speelgoedfabrikanten hoe hun kleine bedrijfje uitgroeide tot een megabedrijf. Licenties die besproken worden zijn onder andere Star Wars, He-Man, LEGO en Barbie.

Seizoen 1

Star Wars

Een klein speelgoedbedrijf uit Cincinnati start zijn tot dan toe grootste licentieproject en begint daarmee met het meest succesvolle speelgoedmerk ooit.

Barbie

Geïnspireerd door een ondeugende Duitse pop zorgde de medeoprichter van Mattel voor een omwenteling in de poppenmarkt voor jonge meisjes.

He-Man

Ontwerpers die de tanende actiefiguurlijn van een speelgoedbedrijf nieuw leven hebben ingeblazen bespreken de grandioze opkomt en ondergang van hun miljardenbedrijf.

GI Joe

Meer dan vijftig jaar geleden zou de term ‘actiefiguur’ zijn verzonnen door enkele speelgoedmarketeers, die daarmee een nieuw genre poppen voor jongens bedachten.

Seizoen 2

Star Trek

Na jaren van wanbeheer en een onsamenhangend assortiment moet een populaire scifi-franchise het verleden te boven komen in een speelgoedmarkt met felle concurrentie.

Transformers

Hasbro kwam meteen productlijn die ingenieus Japans speelgoed combineerde met een creatief achtergrondverhaal van Marvel Comics. Daarmee veranderde de markt voorgoed.

LEGO

Deze producent van plastic bouwsteentjes begon bescheiden op het Deense platteland, maar is inmiddels de grootse speelgoedproducent ter wereld.

Hello Kitty

Met ‘klein geschenk, grote glimlach’ als motto voor zijn bedrijf Sanrio maakte Shintaro Tsuji van een ‘kawaii’ katje een wereldwijd fenomeen.

Seizoen 3

Teenage Mutant Ninja Turtles

Twee relatief onbekende striptekenaars bedenken een concept dat leidt tot de opkomst van Turtlemania en zetten daarmee de speelgoedindustrie op zijn kop.

Mighty Morphin Power Rangers

De baanbrekende visie van componist Haim Saban is gebaseerd op de Japanse Super Sentai-serie en groeide uit tot een jarenlange tv-serie en een speelgoeddynastie.

My Little Pony

Deze kleine viervoeters, die kinderen en nu ook brony’s blij maken, gaven een nieuw gezicht aan de moderne pop in een tijdperk waarin Barbies en Berries de baas waren.

Professional Wrestling

Van WrestleMania tot koopgekte. De makers van de enorm populaire worstel-merchandise in de speelgoedwinkels kijken terug op hun successen en tegenslagen.

Plaats een reactie