Nieuws en informatie over speelgoed, verzamelen en popcultuur met trailers van nieuwe films, series, games en comics.

Wat zijn actiefiguren?

Speelgoed zijn voorwerpen die voornamelijk gemaakt zijn voor kinderen en gebruikt worden door kinderen om mee te spelen. Maar eigenlijk hebben alle mensen, van jong tot oud, de neiging om te spelen met dingen die zij in hun handen hebben. Jonge kinderen staan bekend om het spelen met speelgoed, maar ook volwassenen doen het graag. Wanneer je denkt aan speelgoed, dan denk je al snel aan poppen en actiefiguren. Maar wat zijn actiefiguren en wat is het verschil tussen een pop en een actiefiguur?

De eerste poppen hadden een religieuze of magische functie en waren niet bedoeld als speelgoed. Sommige poppen werden dan ook cadeau gegeven als geluksbrengers. Kinderen van de indianen in Noord-Amerika konden door middel van poppen leren wie de goden waren. In Afrika waren poppen bedoeld als speelgoed voor meisjes en werden daarnaast ingezet als middel om de vruchtbaarheid van de jonge vrouw te verzekeren. Poppen werden destijds gemaakt van klei, steen, hout, stof of andere materialen. Poppen worden vandaag de dag voornamelijk gebruikt als speelgoed voor meisjes, maar eigen spelen alle kinderen graag met poppen. Door met poppen te spelen maken kinderen kennis met de verschillende soorten levende wezens. Een pop is soms ook een figuur uit tekenfilms, deze tekenfilmfiguren zijn meestal vergelijkbaar met mensen of dieren. Bij sommige poppen kun je kleding verwisselen waardoor kinderen kennis maken met kleding.

Een actiefiguur is een speelgoedfiguur van enkele centimeters tot soms wel een halve meter groot. De meeste actiefiguren kunnen de armen, benen en nek bewegen en sommige figuren zijn zo gedetailleerd dat zelfs de handen, vingers, voeten en tenen van positie kunnen veranderen. Actiefiguren zijn meestal gebaseerd op personages uit films, series, games, comics of beroemdheden als artiesten en atleten. Er worden vooral veel actiefiguren gemaakt van superhelden, maar ook van karakters die voorkomen in anime, cartoons, manga en sprookjes.

Volgens een Zweeds onderzoek uit 2005 richten actiefiguren met mannelijke eigenschappen zich voornamelijk op jongens. Hoewel het meestal op de markt wordt gebracht als speelgoed voor kinderen, heeft het actiefiguur een brede acceptatie gekregen als verzamelobject voor volwassenen. In een dergelijk geval worden de figuren geproduceerd en ontworpen in de veronderstelling dat het uitsluitend wordt gekocht om als verzamelobject te worden tentoongesteld, en niet om mee te spelen zoals kinderspeelgoed.

Actiefiguren zijn dus eigenlijk een soort poppen die zijn gebaseerd op personages uit de entertainment industrie. De figuren worden voornamelijk van plastic gemaakt en kunnen worden gearticuleerd om verschillende poses aan te nemen. In sommige gevallen worden actiefiguren uitgerust met accessoires, zoals kleding, gereedschap, wapens en voertuigen. Een actiefiguur wordt meestal gekocht door ouders voor kinderen om mee te spelen of door volwassenen die hun eigen verzameling aan willen vullen.

Plaats een reactie