Nieuws en informatie over speelgoed, verzamelen en popcultuur met trailers van nieuwe films, series, games en comics.

Wat is een bobblehead?

Een bobblehead, ook bekend als wacky wobbler of head knocker, is een specifiek soort verzamelfiguur. Het hoofd van een bobblehead is meestal groter in vergelijking met het lichaam. In plaats van een vaste verbinding, is de kop met een veer of haak met het lichaam verbonden waardoor een lichte tik ervoor zorgt dat de kop gaat bewegen.

Geschiedenis van de bobblehead

Tijdens de zeventiende eeuw werden in Azië beeldjes van Boeddha en andere religieuze figuren geproduceerd die ‘temple nodders werden genoemd. De eerste bekende westerse verwijzing naar een bobblehead is vermoedelijk in Nikolai Gogol’s korte verhaal “The Overcoat” uit 1842, waarin de nek van het hoofdpersonage werd beschreven als “zoals de nekken van gipskatten die met hun hoofd kwispelen”. In de negentiende eeuw werden bisque porseleinen bobbleheads in beperkte hoeveelheden gemaakt voor de Amerikaanse markt. Veel van de bobbleheads in de Verenigde Staten werden geproduceerd in Duitsland, met een toename van de invoer in de jaren twintig en dertig. In de jaren vijftig waren bobbleheads enorm populair geworden, met items gemaakt van plastic of bisque porselein.

Wat is een bobblehead?

In 1960 produceerde Major League Baseball een serie bobblehead poppen van papier-maché, één voor elk team, allemaal met een karikaturistisch gezicht en een paar geselecteerde spelers in de loop van de tijd. De World Series die dat jaar werd gehouden, bracht de eerste spelersspecifieke honkbal bobbleheads, voor Roberto Clemente, Mickey Mantle, Roger Maris en Willie Mays, nog steeds allemaal met hetzelfde gezicht.

In het volgende decennium werden bobbleheads ook gemaakt van keramiek. Binnen een paar jaar zouden ze worden geproduceerd voor andere sporten, maar ook voor stripfiguren. Een van de beroemdste bobbleheads aller tijden stamt ook uit dit tijdperk: The Beatles bobblehead set, die tegenwoordig een waardevol verzamelobject is.

De volgende toename in populariteit was in de late jaren 1990. Hoewel oudere bobbleheads zoals de honkbalteams en The Beatles in deze periode gewild waren bij verzamelaars, waren nieuwe bobblehead poppen ongewoon. De aanleiding voor de terugkerende trend was een voordeliger productieproces en het productiemateriaal dat veranderde van keramiek naar plastic. Het was nu mogelijk om bobbleheads te maken in de beperkte aantallen waardoor ze serieuze verzamelobjecten werden. Op 2 augustus 1997 gaf de Minor League Birmingham Barons bobbleheads weg tijdens een wedstrijd. Het eerste Major League honkbalteam dat zelf een bobblehead weggeefactie organiseerde, waren de San Francisco Giants, die tijdens hun wedstrijd op 9 mei 1999 maar liefst 35.000 Willie Mays bobbleheads uitdeelden.

De variatie aan bobbleheads is uitgegroeid tot verschillende figuren uit de popcultuur en andere opmerkelijke mensen. Het nieuwe millennium bracht een nieuw soort bobblehead, de mini-bobblehead, twee of drie centimeter groot en gebruikt voor gratis geschenken bij voedingsmiddelen. Post Cereals verpakte 22 miljoen mini-bobble heads van honkbalspelers met zijn ontbijtgranen vóór de lancering in 2002.

Op 18 november 2014 werd aangekondigd dat de National Bobblehead Hall of Fame and Museum in 2016 zou openen in Milwaukee, Wisconsin in de Verenigde Staten. Het National Bobblehead HOF and Museum hield van 7 januari 2016 tot 30 april 2016 een expositie in RedLine Milwaukee, waar de grootste openbare tentoonstelling van bobbleheads in de geschiedenis werd getoond. In de jaren 2000 ontstond er een concurrerende markt door gepersonaliseerde bobbleheads, meestal tussen de 15 en 18 centimeter groot, die werden aangeboden door online verkopers. In 2015 werd de bobblehead van paus Franciscus zo populair dat er een landelijk tekort werd gemeld.

7 januari 2015 was de inaugurele Nationale Bobblehead dag in de Verenigde Staten. In 2016 werd het Guinness Book of World Records voor ‘s werelds grootste bobblehead vastgesteld op 4,7 meter. Het record werd gevestigd door de St. Bernard Goldie, de mascotte is van Applied Underwriters, ontworpen door Nate Wells en geproduceerd door Dino Rentos en bobbleheads.com.

Bobblehead Hall of Fame and Museum
Bobblehead Hall of Fame and Museum

Bobblehead merken

Wacky Wobbler

Funko heeft sinds de oprichting duizenden verschillende producten gemaakt in tientallen verschillende speelgoedlijnen. Wacky Wobbler is de eerste lijn en bestaat uit een reeks bobbleheads van verschillende personages, voornamelijk uit de popcultuur, zoals Betty Boop, Cap’n Crunch en The Cat in the Hat. De mascotte van het bedrijf, een terugkerend personage in de Funko-franchise, is Freddy Funko, die in 2002 werd geïntroduceerd.

Bekijk alle Wacky Wobblers »

Head Knockers

Head Knockers is een populaire lijn van verzamelfiguren van het speelgoedmerk NECA. De bobbleheads zijn ongeveer 20 centimeter groot en worden handgeschilderd door professionele kunstenaars waardoor de figuren zeer gedetailleerd zijn. De lijn van Head Knockers bestaat voornamelijk uit superhelden van Marvel en DC Comics, maar ook van andere bekende films, series of artiesten.

Bekijk alle Head Knockers »

Plaats een reactie