Nieuws en informatie over speelgoed, verzamelen en popcultuur met trailers van nieuwe films, series, games en comics.

Verschil tussen stripboeken, stripverhalen en grafische romans

Een veel voorkomende misvatting is dat stripboeken, stripverhalen en grafische romans hetzelfde zijn. Ze verschillen niet alleen van elkaar, maar ze vertellen ook allemaal verhalen in verschillende stijlen. Het gebruik van de overkoepelende term strips, is een fout die veel mensen maken. Met dit artikel willen we helpen deze verwarring op te lossen door een duidelijke weergave van elke vorm te geven. Bekijk ons overzicht hieronder voor de verschillen tussen stripboeken, stripverhalen en grafische romans.

Wat is een stripboek?

Het verschil van stripboeken in vergelijking met stripverhalen en grafische romans is dat de verhalen in stripboeken uit een complete serie bestaan. Ze vertellen meestal verhalen via meerdere stripboeken en in verschillende delen. In tegenstelling tot stripverhalen die een compleet verhaal vertellen in 3 of 4 afbeeldingen gebruiken stripboeken meerdere pagina’s om hun verhaal te vertellen. En net als bij grafische romans, bevatten stripboeken doorgaans subplots van verschillende personages en avonturen.

Deze geserialiseerde verhalen zullen in meerdere delen worden uitgesmeerd en aansluiten op eerdere verhalen in de serie. Hoewel je een stripboek doorgaans overal in de serie kunt oppakken en lezen, zul je vanaf het begin een beter begrip hebben van de wereld, het thema, het plot en de personages van het stripboek.

Populaire en bekende stripboeken zijn onder andere gebaseerd op superhelden van Marvel en DC Comics.

Voordelen van stripboeken

Omdat stripboeken verhalen vertellen in series, stellen ze de schrijver in staat grotere plots te ontwikkelen die verspreid zijn over meerdere delen, waardoor er mogelijkheden ontstaan om meer subplots te introduceren, een groter aantal personages te creëren en langere avonturen te creëren.

Nadelen van stripboeken

Vanwege het geserialiseerde verhalende formaat kan het zijn dat de lezer moeite heeft de personages of de chronologie van gebeurtenissen te begrijpen die zich eerder in de serie hebben plaatsgevonden.

Wat is een stripverhaal?

Het verschil van stripverhalen in vergelijking met stripboeken en grafische romans is door de manier waarop stripverhalen een compleet verhaal vertellen in een korte reeks van 3 of 4 afbeeldingen. De meest bekende stripverhalen vind je in kranten of tijdschriften. Stripverhalen zijn in volgorde gerangschikt met een klein aantal afbeeldingen beperkt tot één pagina, terwijl stripboeken zijn samengesteld uit meerdere pagina’s en complexere verhalen vertellen die achtergrondverhalen kunnen hebben.

Populaire en bekende stripverhalen zijn onder andere Calvin en Hobbs, Peanuts en Garfield.

Voordelen van stripverhalen

Omdat stripverhalen korte verhalen vertellen, hebben ze doorgaans geen plot nodig. Door hun korte reeksen zijn ze gemakkelijk te lezen en hebben ze duidelijke thema’s die gemakkelijk te begrijpen zijn.

Nadelen van stripverhalen

Het korte verhaal kan het moeilijker maken om karakters te ontwikkelen. Stripverhalen moeten de setting en personages introduceren en in dezelfde korte reeks het plot rond maken.

Wat is een grafische roman?

Het verschil van grafische romans in vergelijking met stripboeken en stripverhalen is dat ze een compleet verhaal vertellen van begin tot eind in één roman. Zelfs als ze deel uitmaken van een serie, heeft elke roman zijn eigen verhaal, waardoor een langer en complexer plot mogelijk is. Stripboeken daarentegen vertellen verhalen in een serie, dus het kan moeilijk zijn om een stripboek te begrijpen als je niet de volledige serie hebt gelezen vanaf het allereerste stripboek. Vanwege het volledig verhalende formaat kunnen lezers een grafische roman oppakken en het verhaal volledig begrijpen.

Populaire en bekende grafische romans zijn onder andere Baby-Sitters Club, Smile en Diary of a Wimpy Kid.

Voordelen van de grafische roman

Omdat grafische romans complete verhalen vertellen met een gesloten einde, stellen ze de schrijver in staat om verhalen te maken met uitgebreide thema’s en personages. Vanwege het formaat kunnen lezers personages en ontwikkelingen verwachten die een duidelijk einde bereiken.

Nadelen van de grafische roman

Grafische romans zijn een compleet verhaal met een enkel volume. Vanwege dit formaat zal er minder tijd worden besteed aan het ontwikkelen van de wereld en personages van de roman. Omdat het verhaal moet beginnen en eindigen in één roman, besteden de personages minder tijd aan het avontuur in hun unieke wereld en meer tijd aan de rode draad in het verhaal

Plaats een reactie