Verschil tussen antiek, vintage en retro speelgoed

Er is vandaag de dag veel vraag naar antiek, vintage en retro speelgoed. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen antiek, vintage en retro?

Volgens Wikipedia is “antiek” een oud verzamelobject. Het wordt verzameld of gewild vanwege de leeftijd, schoonheid, zeldzaamheid, staat, bruikbaarheid, persoonlijke emotionele band en/of andere unieke kenmerken. Het is een object dat een vorig tijdperk of tijdsperiode in de menselijke samenleving vertegenwoordigt. Een item moet minstens 100 jaar oud zijn om als antiek te worden aangemerkt.

Als het item niet ouder is dan antiek, maar niet jonger dan 20 jaar, valt het over het algemeen onder de term “vintage”. De term “echte vintage” word gebruikt bij objecten die minstens 50 jaar oud zijn. Speelgoed dat uit de verpakking is gehaald en/of beschadigingen heeft, word door verzamelaars ook vaak als vintage bestempeld. Interessant is echter dat de term vintage voornamelijk betrekking heeft op wijn en een variatie is op het Franse woord vendage, wat “druiven die tijdens een seizoen worden geplukt” betekent.

Wat soms verwarrend kan zijn, is dat vintage speelgoed vaak worden omschreven als retro speelgoed, en dat er dus een eenzijdige overlap is van de twee termen.

Wikipedia beschrijft “retro-stijl” als een stijl die bewust is afgeleid van trends uit het verleden. Het impliceert over het algemeen een vintage van minstens 15 of 20 jaar. Speelgoed uit de jaren 80 of 90 kan bijvoorbeeld retro zijn. Retro-stijl is een verouderde stijl die weer populair is. Het woord “retro” is afgeleid van het Latijnse voorvoegsel retro, wat “achteruit” of “in het verleden” betekent. De betekenis van “retrograde” is dan ook een beweging naar het verleden in plaats van vooruitgang naar de toekomst, en retrospectief verwijst naar een nostalgische blik op het verleden.

Retro speelgoed hoeft niet oud te zijn, het kan zelfs gloednieuw zijn, maar moet wel gemaakt zijn in de stijl van de tijd of het item dat ze proberen na te maken. Dus misschien is de beste manier om het verschil tussen retro en vintage aan te duiden, dat vintage verwijst naar de feitelijke productie, terwijl retro verwijst naar het uiterlijk. Zo kun je een vintage item als retro omschrijven, maar nooit een retro item als vintage.

Het is en blijft een interessante discussie. Over het algemeen ben ik het erover eens dat vintage beelden oproept van antiek, terwijl retro draait om kleuren, vormen en het materiaal van een item.

Plaats een reactie