Nieuws en informatie over speelgoed, verzamelen en popcultuur met trailers van nieuwe films, series, games en comics.

Top 10 merken van actiefiguren

Actiefiguren zijn er in veel verschillende soorten en maten, meestal gebaseerd op personages uit films, series, games, comics en muziek. Er zijn tal van speelgoedbedrijven die actiefiguren hebben uitgebracht. Dit is de top 10 merken van actiefiguren in willekeurige volgorde.

Hasbro

Hasbro Inc. is een Amerikaanse multinationale conglomeraatholding, opgericht en met hoofdkantoor in Pawtucket, Rhode Island. Hasbro is eigenaar van onder meer de handelsmerken en producten van Kenner, Milton Bradley, Parker Brothers en Wizards of the Coast.

Hasbro actiefiguren

Hasbro werd in 1963 benaderd om een licentie te verlenen voor speelgoed gebaseerd op The Lieutenant, wat ze afwezen omdat ze niet gebonden wilden zijn aan een mogelijk kortstondige televisieserie. In plaats daarvan produceerde Hassenfeld Brothers G.I. Joe speelgoed in 1964, dat ze een ‘actiefiguur’ noemden om het op de markt te brengen voor jongens die niet met poppen wilden spelen. In 1964 en 1965 was G.I. Joe goed voor tweederde van de omzet van Hassenfeld.

Andere bekende actiefiguren van Hasbro zijn Action Man, Fortnite, Ghostbusters, Jurassic Park, Marvel Legends, Micronauts, Overwatch, Pokémon, Power Rangers, Star Trek, Star Wars en Transformers.

Playmates Toys

Playmates Toys Limited is een speelgoedbedrijf uit Hong Kong. Het bedrijf werd in 1966 in Hong Kong opgericht door Sam Chan Tai-ho als Playmates Industrial en vervaardigde poppen voor andere bedrijven. In 1975 begon Playmates met het op de markt brengen van hun eigen speelgoedlijn. Het eerste grote succes van het bedrijf was in 1986, met de marketing van een op tape spelende, elektronische robotpop genaamd Cricket.

Playmates Toys actiefiguren

In 1989 bracht Playmates Toys actiefiguren van Teenage Mutant Ninja Turtles op de markt, die buitengewoon goed verkochten. Het succes van de twee leidde van 1990 tot begin 1993 tot een gouden tijdperk. Playmates Toys staat vaak onder contract als gekozen derde partij voor de productie van speelgoed, modepoppen, games en andere koopwaar die samenvalt met populaire film- en televisiemedia.

Andere bekende actiefiguren van Playmates Toys zijn Earthworm Jim, Godzilla vs. Kong, Skeleton Warriors, Space Jam, Star Trek, The Addams Family en The Simpsons.

NECA

De National Entertainment Collectibles Association (vooral bekend onder de afkorting NECA) is een Amerikaanse in New Jersey gevestigde fabrikant van verzamelobjecten die doorgaans onder licentie zijn van films, videogames, sport, muziek en televisie. Het bedrijf is opgericht in 1996 en beschikt over ruim 60 licenties waarvoor het producten produceert.

NECA actiefiguren

In 2002 werd “NECA’s Reel Toys” opgericht als een divisie om speelgoed, actiefiguren en poppen te produceren die gericht zijn op liefhebbers van actiefiguren en speelgoed. Ze zijn bedoeld voor tieners en volwassenen als verzamelobjecten voor veel licenties die geen enkel ander bedrijf als speelgoed op de markt zou brengen.

Bekende actiefiguren van NECA zijn onder andere Alien(s), A Nightmare on Elm Street, Assassin’s Creed, Back to the Future, DC, Friday the 13th, Ghostbusters, Gremlins, Halloween, Harry Potter, Marvel, Predator, RoboCop, Rocky, Scarface, Star Wars, The Karate Kid, The Simpsons, TMNT, The Walking Dead.

McFarlane Toys

McFarlane Toys is een Amerikaans bedrijf opgericht door stripboekmaker Todd McFarlane dat zeer gedetailleerde actiefiguren maakt van personages uit films, strips, populaire muziek, videogames en verschillende sportgenres. Het bedrijf, een dochteronderneming van Todd McFarlane Productions, Inc., heeft zijn hoofdkantoor in Tempe, Arizona.

McFarlane Toys actiefiguren

In 1994 werkte Todd McFarlane samen met Mattel om actiefiguren te produceren op basis van zijn stripfiguren. Toen de twee niet konden beslissen hoe ze het speelgoed naar tevredenheid van McFarlane moesten maken, eiste hij de speelgoedrechten van zijn personages terug en startte hij zijn eigen speelgoedbedrijf. Oorspronkelijk heette het “Todd Toys”, maar de naam werd in 1995 veranderd onder druk van Mattel, die vreesde dat de naam van het nieuwe bedrijf verward zou worden met die van Barbie’s jongere broer.

De productie van McFarlane Toys begon met actiefiguren gebaseerd op de Spawn stripreeks van Todd McFarlane en is sindsdien uitgegroeid tot een groot aantal gelicentieerde vastgoedlijnen, waaronder The Simpsons en Movie Maniacs, met talloze beroemde horroriconen, evenals andere personages en lijnen zoals basketbal-, hockey- en honkballegendes.

Andere bekende actiefiguren van McFarlane Toys zijn Assassin’s Creed, Call of Duty, DC, Five Nights at Freddy’s, Fortnite, Game of Thrones, Halo, KISS, Mortal Kombat, My Hero Academia, Naruto, Star Trek en Stranger Things.

Mezco Toyz

Mezco Toyz is een Amerikaans bedrijf opgericht door Michael Markowitz (Mez), die zelf de drijvende kracht is achter alle aspecten van ontwerp en ontwikkeling. Markowitz werkt samen met de beste talenten uit de speelgoedindustrie en bedenkt en regisseert elke lijn van begin tot eind.

Mezco Toyz actiefiguren

Mezco Toyz werd in 2000 opgericht uit de as van het kortstondige speelgoedproductiebedrijf Aztech Toyz, dat erkenning kreeg voor zijn gestileerde lijn Silent Screamers actiefiguren, gebaseerd op klassieke zwart-wit stille beelden uit het begin van de cinema. De Silent Screamers-lijn werd vernieuwd als een van de originele releases van Mezco.

Andere bekende actiefiguren van Mezco Toyz zijn Alien, Austin Powers, Breaking Bad, Child’s Play, DC, Dick Tracy, Earthworm Jim, Ghostbusters, Hellboy, Indiana Jones, Family Guy, Marvel, Predator, RoboCop, Scarface, South Park, Star Trek, The Osbournes, ThunderCats en Universal Monsters.

Mattel

Mattel Inc. is een Amerikaans multinationaal speelgoedproductie- en entertainmentbedrijf, opgericht in Los Angeles door Harold Matson en het duo Ruth en Elliot Handler in januari 1945 en met het hoofdkantoor in El Segundo, Californië. Het is qua omzet de op één na grootste speelgoedfabrikant ter wereld, na The Lego Group. Twee van Mattel’s historische en meest waardevolle merken zijn Barbie en Hot Wheels.

Mattel actiefiguren

Mattel begon fotolijsten en later poppenhuismeubilair te verkopen uit de restjes van die lijsten. In 1947 had het bedrijf zijn eerste succesvolle speelgoed, een ukelele genaamd “Uke-A-Doodle”. Met de overname van Fisher-Price volgde onder andere de Magic 8-Ball, Corn Popper en de xylofoon. De Barbie pop debuteerde op 9 maart 1959 en werd het best verkochte speelgoed van het bedrijf in de geschiedenis. In 1982 werd de reeks actiefiguren van He-Man and the Masters of the Universe uitgebracht, die de inspiratie vormden voor een stripminiserie van drie nummers, een animatieserie en een live-actiefilm.

Andere bekende actiefiguren van Mattel zijn Brandweerman Sam, Frozen, Hello Kitty, Jurassic World, Mighty Max, Minecraft, Minions, Monsters Inc, Street Sharks, Toy Story, WALL-E en WWE.

Super7

Super7 is een Amerikaanse producent van verzamelobjecten, speelgoed en kleding, opgericht in 2001 en gevestigd in San Francisco. Onder leiding van ontwerper Brian Flynn heeft Super7 de graphics, esthetiek en energie van zijn jeugdige obsessie met science fiction, monsters, stripboeken, punkrock, skateboarden, robots en rebellie benut om een uniek en innovatief bedrijf op te bouwen dat alle categorieën doorkruist en niet gebonden aan traditionele productiegrenzen.

Super7 actiefiguren

Super7 brengt verschillende actiefiguren uit in 2 verschillende lijnen.

ULTIMATES!

De ULTIMATES! actiefiguren van zijn gedetailleerd vormgegeven en zeer gearticuleerd met premium details en ingewikkelde beeldhouwkunst, De ULTIMATES! figuren van Super7 vervagen de grens tussen actiefiguren en kunstwerken. Met verwisselbare hoofden en handen en een arsenaal aan accessoires zijn ze een droom voor elke verzamelaar. Super7 heeft ULTIMATES! actiefiguren van ThunderCats, Mighty Morphin Power Rangers, Transformers, Godzilla en nog veel meer!

ReAction

Herbeleef de gloriedagen van je klassieke actiefiguren met ReAction. Niets brengt de nostalgie terug zoals het vasthouden van je favoriete helden of andere personages in de palm van je hand. Je kunt de goede oude tijden opnieuw beleven met de klassieke ReAction actiefiguren van Super7 op een schaal van 3.75 inch. Beleef de avonturen dat je je nog herinnert opnieuw. De ReAction figuren van Super7 brengt het plezier terug waar we ons zo graag aan herinneren. Of je nu van sport, muziek, films, tv of speelgoed houdt, Super7 heeft ReAction figuren die je gevoel van nostalgie zeker zullen aanwakkeren!

Jazwares

Jazwares is een Amerikaans bedrijf dat speelgoed en andere consumentenproducten ontwerpt en produceert. Jazwares werd in 1997 opgericht door Judd Zebersky, die zijn carrière als advocaat verliet om het bedrijf te starten. Zebersky bracht zes maanden door met het bezoeken van fabrieken in China en leerde het speelgoedproductieproces kennen voordat hij Jazwares begon, nadat zijn vrouw hem had verteld zijn droom van ‘speelgoed maken’ na te streven.

Jazwares actiefiguren

Jazwares lanceerde zijn eerste product in 1998: extra grote plastic bekers genaamd Big Sippers. De nieuwe bekers kregen de vorm van WWE-worstelaars en personages van The Simpsons en Pokémon. Sindsdien heeft het bedrijf zich sterk gericht op licenties van entertainmentmerken voor speelgoed, en uiteindelijk is het overgegaan op videogames en YouTubers. In 2008 verwierf Jazwares de licentie van SEGA videogamekarakter Sonic the Hedgehog en gebruikte die licentie om actiefiguren en ander speelgoed te maken.

Andere bekende actiefiguren van Jazwares zijn Hanna-Barbera, Minecraft, Fortnite, Pokémon, Mortal Kombat, Street Fighter, Call of Duty, Halo, Roblox, AEW en UFC.

Jakks Pacific

Jakks Pacific is een Amerikaans bedrijf dat speelgoed en consumentenproducten met kinderspeelgoedlicenties ontwerpt en op de markt brengt. Jakks produceert actiefiguren, poppen, pluche en ander speelgoed dat onder verschillende eigen merken wordt verkocht. Jakks Pacific is opgericht in 1995 en heeft sindsdien verschillende bedrijven overgenomen, waaronder Remco, Child Guidance, Road Champions, Berk, Flying Colors, Pentech, Toymax, Go Fly A Kite, Funnoodle, Color Workshop, Trendmasters, Play along Toys, Pet Pal Corp., Creative Designs International, Kids Only Toys, Tollytots en Disguise.

Jakks Pacific actiefiguren

Jakks Pacific maakt een verscheidenheid aan speelgoed, waaronder Plug It In and Play tv-games, diverse elektronica en actiefiguren. Het bedrijf geeft ook licenties voor wereldwijde merknamen voor gefabriceerd speelgoed. Jakks is licentiehouder van honderden handelsmerken, waaronder Disney, Star Wars en Nintendo.

Andere bekende actiefiguren van Jakks Pacific zijn WWE, Rocky, Dragon Ball Z, Pokémon, UFPO, Real Steel, Ryuji Juwara, Sonic the Hedgehog, Super Mario en Total Nonstop Action Wrestling.

Bandai

Bandai is een Japanse multinationale speelgoedfabrikant en -distributeur en de speelgoedproductieafdeling van Bandai Namco Holdings. Bandai werd in 1950 opgericht door veteraan Naoharu Yamashina als Bandai-Ya, de zakelijke spin-off van een textielgroothandel. Tussen 1981 en 2001 was Bandai een fabrikant van videogameconsoles. Sinds de jaren tachtig is Bandai het belangrijkste speelgoedbedrijf van Japan geworden, en tot op de dag van vandaag beschikt het bedrijf over de belangrijkste speelgoedlicenties in Japan, waaronder Daikaiju, Ultraman, Super Robot, Kamen Rider, the Super Sentai en Power Rangers series, Gundam en vele anderen.

Bandai actiefiguren

Bandai begon als distributeur van metalen speelgoed en rubberen zwemringen, voordat het overstapte naar metalen auto’s en vliegtuigmodellen. Het bedrijf werd in 1961 omgedoopt tot Bandai Co. Ltd. en behaalde succes met zijn actiefiguren gebaseerd op de anime Astro Boy.

Andere bekende actiefiguren van Bandai zijn Gundam, Transformers, Dragon Ball, Naruto, One Piece, Pokémon, Power Rangers, Tekken, Sreet Fighter, Bruce Lee, Marvel en DC Comics.

Andere merken van actiefiguren

Er zijn natuurlijk veel meer speelgoedmerken die sinds de jaren 60 actiefiguren hebben uitgebracht, waaronder Kenner, Remco Toys, Galoob, Toy-Biz, Mego Corporation, Palisades Toys, Kaiyodo, Hot Toys, Enterbay, Imaginext en Funko.

Plaats een reactie