Nieuws en informatie over speelgoed, verzamelen en popcultuur met trailers van nieuwe films, series, games en comics.

Celebrity Doll Museum

Het Celebrity Doll Museum is een online collectie van poppen die zijn gebaseerd op beroemdheden met een schaal van 1:6. In 2020 zijn pluche poppen aan de collectie toegevoegd. Er zijn momenteel bijna 400 poppen in de collectie; allemaal gefotografeerd en gecatalogiseerd op de website.

Het Celebrity Doll Museum werd in 2010 opgericht om culturele iconen te herdenken die zijn vereeuwigd in vinyl/plastic. Op enkele uitzonderingen na is deze collectie beperkt tot in massa geproduceerde poppen van 9-12 inch (1:6) met verwijderbare kleding. In het enorme universum van poppen en actiefiguren van beroemdheden beperkt deze beperking de reikwijdte van het verzamelen enorm. Hierdoor kunnen de poppen op schaal worden tentoongesteld. In 2020 werden pluchen (zachte/stoffen) poppen van beroemdheden aan de collectie toegevoegd om een aantal geliefde sterren vast te leggen die niet van vinyl zijn gemaakt.

Deze museumwebsite is ontworpen om verzamelaars de mogelijkheid te bieden de poppen van dichtbij te bekijken zonder ze uit de doos te hoeven halen of naar het museum te hoeven reizen. Hopelijk zal hierdoor het aanbod van NRFB-poppen (nooit uit de doos gehaald) voor toekomstige generaties behouden blijven. Poppenfoto’s worden in de loop van de tijd bijgewerkt met nieuwe toevoegingen in gedateerde berichten, vergelijkbaar met een blog. Je kunt je abonneren op de RSS-feed om de gefotografeerde collectie van het online museum te zien groeien.

Wat maakt een pop met een cultureel icoon waardig? Schoonheid, een succesvolle film of televisieshow, talent, politiek, heldendaden, status, timing? Er zijn zelfs een paar ijdelheidspoppen. Het Celebrity Doll Museum eert deze speciale categorie beroemde mensen wiens beeld op een hoogtepunt van hun carrière wordt bewaard in een gegoten plastic pop.

Het Celebrity Doll Museum eert ook de fabrikanten die deze poppen ontwerpen en maken. Elk exemplaar is een uniek genot om te openen; hetzij vanwege de kwaliteit, het detail in de gelijkenis, de unieke kostuums, de speelsheid die in de pop is verwerkt, of de combinatie van elementen. Sommige fabrikanten bestaan al tientallen jaren en hun poppenontwerpen en -verpakkingen zijn in de loop der jaren geëvolueerd om zowel de kinderen die ermee spelen als de verzamelaars die ze bewaren te dienen. Andere fabrikanten zijn er voor een enkele make-up pop of een korte serie poppen. Soms brengen ze een verfrissend nieuw perspectief in hun poppenontwerpen en outfits.

Het Celebrity Doll Museum verkoopt zelf geen poppen. Poppen van beroemdheden zijn wel verkrijgbaar in de webshop van Popfiguren.

Plaats een reactie