The Mask

The Mask is een Amerikaanse franchise van Warner Bros. De verhalen gaan over Stanley Ipkiss die word getransformeerd in een krankzinnige, ondeugende gangster met cartoonachtige superkrachten nadat hij het masker heeft opgezet en de gevaren moet overwinnen die hij creëert terwijl hij het draagt.

The Mask

The Mask is eind jaren 80 ontstaan als korte strips en vanaf 1991 begonnen als een volledige stripserie. Er zijn een heleboel comics uitgebracht van The Mask en ik hoop er ooit nog een aantal in goede staat te bemachtigen. De eerste live-action film van The Mask uit 1994 werd gebaseerd op de stripserie en was veelvuldig te zien op televisie. Omdat Jim Carrey een van mijn favoriete acteurs is, is The Mask dan ook een van mijn favoriete films. Met de lancering van Cartoon Network op de Nederlandse televisie in het jaar 2000, werd daar The Mask: The Animated Series uitgezonden, gebaseerd op de film. 11 jaar na de eerste film verscheen in 2005 ook nog een op zichzelf staand vervolg, Son of the Mask, die ik onlangs nog met veel plezier heb gekeken.

The Mask verzameling

Toen ik op latere leeftijd mijn hobby van het verzamelen van actiefiguren en verzamelfiguren weer had opgepakt, moest en zou ik een actiefiguur van The Mask toevoegen aan mijn verzameling. Tijdens mijn zoektocht op internet kwam ik voornamelijk de actiefiguren van Hasbro tegen die waren gebaseerd op The Animated Series. Ik heb dan ook een periode de Quick-Draw Mask in mijn collectie gehad, echter wel in gebruikte staat en zonder accessoires.

Maar eigenlijk was ik op zoek naar een actiefiguur van The Mask in zijn kenmerkende gele outfit en met meer details. Onderhand wist ik dat hier verschillende versies van bestaan, namelijk van Dark Toys, Asmus Toys, Present Toys en Wonder Toys. Helaas zijn deze allemaal in schaal 1:6 gemaakt en dus veel te groot in vergelijking met de rest van mijn actiefiguren. In 2022 werd er eindelijk een 1:12 versie uitgebracht door Magic Toys, en toen ik dit nieuwe actiefiguur inclusief hondje Milo en accessoires in originele doos op Vinted voorbij zag komen, heb ik hem direct toegevoegd aan mijn collectie. Ik weet dat er ook een groot aantal stripboeken zijn uitgebracht van The Mask en deze hoop ik ooit nog in goede staat te bemachtigen.

The Mask
MerkLijnCategorieJaar
Magic ToysThe MaskFilms2022
NaamSub-categorieGrootte
The MaskHeld15 cm
MiloHond3,5 cm