Nintendo

Nintendo is een Japans multinationaal videogamebedrijf dat videogames en videogameconsoles ontwikkelt. Het bedrijf heeft talloze grote personages gecreëerd, waaronder Mario en Donkey Kong.

Nintendo

Het bedrijf Nintendo is opgericht in 1889 als fabrikant van Japanse speelkaarten en in de jaren 60 van de twintigste eeuw begon het bedrijf meer vormen van speelgoed te produceren. Tegen het einde van de jaren 70 begon Nintendo afstand te nemen van speelkaarten en speelgoed om zich te richten op videogames. In 1977 bracht Nintendo zijn eerste gameconsole uit onder de naam Color TV-Game. Het bedrijf had zijn grote doorbraak echter in de jaren 80 met de release van Donkey Kong en het legendarische Nintendo Entertainment System (NES) met de Super Mario Bros game.

Voor mij begon de interesse voor Nintendo tijdens mijn jeugd in de jaren 90. Verschillende vrienden en familieleden hadden een NES of zelfs een Nintendo 64, waarmee ik kennis maakte met Mario en Donkey Kong games. In het jaar 2000 had een jongen uit de buurt een GameCube waar we mee speelden en niet veel later kocht ik mijn eigen NES en Game Boy Color. Tot de dag van vandaag ben ik nog steeds gek op Nintendo games en andere Nintendo gerelateerde media. De old school Nintendo games zijn tegenwoordig allemaal online te vinden en speel ik dan ook nog regelmatig. Na de aankondiging van de nieuwe Mario film in 2023 ben ik de live-action film Super Mario Bros uit 1993 weer eens gaan kijken en vervolgens The Super Mario Bros. Movie, wat voor mij een van de beste animatiefilms is die ik ooit heb gezien!

Nintendo verzameling

Met de populariteit van de Nintendo franchises werd er natuurlijk ook veel merchandise uitgebracht gebaseerd op de bekende Nintendo personages. In al die jaren heb ik dan ook veel speelgoed, knuffels en andere verzamelitems voorbij zien komen. Ik heb een hele tijd geen Nintendo figuren in mijn verzameling gehad, omdat ik de meeste poppetjes te klein en beperkt vond. Op een dag kwam ik een mooie set tegen met officiële Nintendo actiefiguren van Mario, Luigi, Yoshi, Toad, Princess Peach en Donkey Kong. Ik heb deze set gekocht en de figuren hebben een periode in mijn collectie gestaan, totdat ik ruimte tekort kwam in mijn vitrine. Uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt om mijn favoriete personages te houden en zo zijn Mario, Luigi, Yoshi en Donkey Kong overgebleven.

Nintendo
MerkLijnCategorieJaar
NintendoNintendoGames2017
NaamSub-categorieGrootte
MarioLoodgieter12 cm
LuigiLoodgieter13 cm
YoshiDinosaurus12 cm
Donkey KongGorilla13 cm