Duke Nukem

Duke Nukem is een Amerikaanse franchise van 3D Realms. De franchise volgt Duke Nukem, een zelfverzekerde, agressieve, politiek incorrecte macho man. Hoewel hij niet bovenmenselijk is, slaagt Duke erin om ongelooflijke fysieke prestaties van geweld te bereiken door brute kracht en expertise met automatische vuurwapens. Zijn missies omvatten over het algemeen het uitschakelen van buitenaardse wezens die de aarde zijn binnengevallen.

Duke Nukem

In de jaren 90 hadden wij thuis al een PC met MS-DOS, een van de eerste besturingssystemen voor de computer. Deze werd door mij en mijn broer dan ook veel gebruikt om op te gamen. De eerste Duke Nukem game was een 2D-platformspel dat werd uitgegeven in 1991 voor MS-DOS en door het succes van de eerste game besloot de ontwikkelaar om het vervolg Duke Nukem II uit te brengen in 1993. Beide games hadden we al meerdere keren uitgespeeld en daarom kregen we uiteindelijk Duke Nukem 3D uit 1996. Dit was een van de eerste first-person shooters en daarom een hele andere beleving dan de voorgaande games. We kregen als speler veel meer het gevoel dat wij zelf Duke Nukem waren die de aliens moest uitschakelen. Op het moment dat ik mijn eigen PlayStation kocht kwam deze samen met de game Duke Nukem: Time to Kill uit 1998. Dit is een van mijn favoriete PlayStation games die ik ooit heb gespeeld. De laatste game Duke Nukem: Forever dateert uit 2011 en omdat ik zelf nog een PS3 in huis heb moest ik deze game dan ook hebben. De old school Duke Nukem games zijn tegenwoordig allemaal online te vinden en speel ik dan ook nog regelmatig. Er zijn daarnaast een aantal comics uitgebracht van Duke Nukem en deze hoop ik ooit nog in goede staat te bemachtigen.

Duke Nukem verzameling

Duke Nukem is een personage die zeer geschikt is om als actiefiguur uit te brengen. In 1997 is er dan ook een lijn van actiefiguren uitgebracht door ReSaurus die is gebaseerd op de game Duke Nukem 3D. Deze figuren heb ik zelf nog niet in het echt gezien en op het moment dat ik mijn verzameling officieel ben begonnen in 2017 was er ook al een Duke Nukem actiefiguur uitgebracht door NECA in 2011. Dit figuur is gebaseerd op de Duke Nukem: Forever en ziet er een stuk beter uit dan de actiefiguren van 20 jaar eerder. Het actiefiguur van NECA heb ik via Marktplaats tweedehands gekocht inclusief zijn wapen, maar helaas wel zonder de bijbehorende sigaar. Leuk feitje: in de game Duke Nukem: Forever is het actiefiguur ook te zien.

Duke Nukem
MerkLijnCategorieJaar
NECADuke NukemGames2011
NaamSub-categorieGrootte
Duke NukemHeld17 cm