Iron Man

29,95

Superheld uit Marvel Universe

Op voorraad

Verzamelfiguur van Iron Man uit Marvel Universe.

Anthony Edward “Tony” Stark is de zoon van de industriemagnaat Howard Stark en Maria Carbonell. Al op jonge leeftijd bleek hij een aanleg te hebben voor mechanica. Op zijn vijftiende werd hij al toegelaten in een universitair elektrotechniek programma op het “Massachusetts Institute of Technology”. Toen hij 21 was erfde hij, na de dood van zijn ouders in een auto-ongeluk, zijn vaders bedrijf Stark Industries, en veranderde het binnen een paar jaar in een miljoenenbedrijf dat vooral wapens en munitie leverde aan de Amerikaanse overheid.

Stark werd naar Vietnam gestuurd om toe te zien op een veldtest van een wapen ontworpen door zijn bedrijf. Hij stapte hierbij echter op een boobytrap waarbij een granaatscherf zich in zijn borst boorde. De gewonde Tony Stark werd vervolgens gevangen door de Communistische leider Wong-Chu die hem informeerde dat de scherf in zijn borst binnen een week zijn hart zou doorboren en hem zou doden. Hij bood Stark de kans om een operatie te ondergaan die zijn leven zou kunnen redden, op voorwaarde dat hij voor de communisten een nieuw wapen zou bouwen. Stark ging akkoord in de hoop zo tijd te winnen. Stark kreeg een Arcreactor in zijn borst geplaatst op de plaats waar de granaatscherven binnen waren gedrongen. Die moest ervoor zorgen dat ze niet verder kwamen tot aan zijn hart. Toen hij vrij kwam veranderde hij de structuur tot een nieuwere reactor.

Stark kreeg een klein laboratorium tot zijn beschikking, samen met een andere gevangene; professor Ho Yinsen, een geniaal elektrotechnicus die ook door de communisten gevangen was genomen. Met zijn hulp ontwierp Stark een gepantserd pak voorzien van verschillende wapens. Het pak bevatte ook een elektromagnetische generator die de granaatscherf “vast zou houden” in een krachtveld, zodat Stark´s hart veilig zou zijn. Terwijl Stark het harnas oplaadde leidde Yinsen de communisten af, wat hem zijn leven kostte. Nadat het pak volledig was opgeladen gebruikte Stark het om te ontsnappen aan Wong Chu en Yinsen te wreken, door alle aanwezige communistische soldaten te verslaan.

Eenmaal terug in Amerika paste Stark de gepantserde borstplaat wat aan zodat hij deze onder zijn kleding kon dragen en niet voortdurend zijn hele harnas hoefde te dragen. Aangezien hij nu niet langer zonder de pacemaker kon besloot Stark de rest van het pak ook te blijven gebruiken. Hij nam de naam Iron Man aan en werd een superheld. Hij hield wel de oorsprong van het pak en het feit dat hij niet zonder het harnas kon leven geheim. Om zijn eigen identiteit te beschermen liet Stark het gerucht rondgaan dat Iron Man een door hem betaalde bodyguard was die in ruil voor geld het pantser gebruikte voor heldendaden.

In het begin gebruikte Stark Iron Mans identiteit puur om spionnen en criminelen die Stark industries aanvielen te bevechten. Later begon hij zich te richten op elke persoon of organisatie die de wereld bedreigden. Iron Man was tevens een van de oprichters van de superheldengroep The Avengers. Hij gaf zelfs zijn villa in Manhattan aan de Avengers als hoofdkwartier.

In de loop der jaren verbeterde Stark het Iron Man-pantser steeds meer. Zijn natuurlijke aanleg voor mechanica hielp hem om zijn pak steeds verder aan te passen. Uiteindelijk onderging Stark ook een hart transplantatie zodat hij niet langer afhankelijk was van het pak om in leven te blijven. Daarnaast besloot hij niet langer wapens te leveren en richtte zijn bedrijf op andere soorten technologie.

The Avengers ontstonden toen Loki, de Asgardiaanse god van chaos en onheil, wraak wilde nemen op zijn stiefbroer Thor. Hij gebruikte de Hulk om dit te bereiken. Om Thor naar de Hulk toe te lokken, liet Loki een valse kreet om hulp rondgaan, waar Thor op reageerde. Waar Loki echter geen rekening mee hield, was dat andere helden hier ook op af kwamen: Ant Man, Wasp en Iron Man. De vier, uiteindelijk geholpen door de Hulk, wisten Loki te verslaan, waarna Ant-Man voorstelde om voortaan gezamenlijk tegen het kwaad te vechten. Wasp bedacht vervolgens de naam Avengers.

Grootte

20 cm

Verpakking

Doos

Inhoud

1 figuur

Merk