Aanbieding!

Dr. Doom

22,50

Superschurk uit Fantastic Four

Uitverkocht

Artikelnummer: 5010993834716 Categorie: Tags: , , , , , , ,

Speelgoed figuur van Dr. Doom uit Marvel Universe.

Victor von Doom komt oorspronkelijk uit een fictief Balkanstaatje, Latveria genaamd. Hij was de zoon van Werner von Doom, een bekende arts, en Cynthia von Doom, van wie men zei dat ze een heks was. Cynthia werd gedood toen Victor nog een baby was. Als kind ontdekte Victor een paar van zijn moeders magische voorwerpen en begon met studie op het gebied van occultisme. Dit leidde er ook toe dat zijn interesse en kennis in wetenschap werd aangewakkerd. Zijn aanleg voor wetenschap werd opgemerkt door de Empire State University in New York, en Victor kreeg een studiebeurs aangeboden om daar te gaan studeren.

Op de universiteit ontmoette hij voor het eerst Reed Richards en Ben Grimm. Het duurde niet lang voordat Victor ontdekte dat Richards zijn gelijke was in intelligentie. Victor begon met het uitvoeren van een aantal gevaarlijke extra-dimensionale experimenten. Zijn uiteindelijke doel was een trans-dimensionaal projectie apparaat te maken waarmee hij contact kon zoeken met zijn overleden moeder. Richards ontdekte een fout in het ontwerp en wees Victor hierop, maar die negeerde hem. De machine van Victor werkte perfect gedurende twee minuten en 37 seconden. In die korte tijd ontdekte Victor dat zijn moeder werd vastgehouden door Mephisto. Hierop ontplofte de machine vanwege de fout die Richards had ontdekt en de ontploffing verminkte Victors gezicht. In sommige versies van Dooms verhaal ontploft de machine door toedoen van Mephisto. In andere verhalen wordt niet zijn gehele gezicht verminkt, maar krijgt hij slechts een enorm litteken op een wang. Victor weigerde toe te geven dat het ontploffen van de machine zijn fout was en gaf Richards alle schuld.

Victor werd hierop van de universiteit gestuurd en reisde de wereld rond op zoek naar een geneesmiddel voor zijn verminking, die hij als symbool van mislukking beschouwde. Uiteindelijk ontdekte hij een dorp van Tibetaanse monniken waar hij een paar jaar doorbracht. Victor nam de macht over het dorp over en liet de monniken voor hem een speciaal harnas maken. Victor was er echter zo op gebrand zijn nieuwe harnas uit te testen dat hij het masker al opzette voordat het genoeg was afgekoeld. Als zijn gezicht nog niet verminkt was, dan was het dat nu wel door de hitte van het masker. Nadat Victor zijn nieuwe pantser aanhad nam hij zijn nieuwe naam aan: “Doctor Doom”. Het harnas gaf Doom bovenmenselijke krachten gelijk aan dat van veel superhelden. Hierna keerde hij terug naar zijn thuisland, wierp de regering daar omver en kroonde zichzelf tot koning. Regerend met een ijzeren vuist begon hij de grondstoffen van het staatje te gebruiken om zijn doelen te bereiken. Eenmaal werd Doom zelf verdreven door Zorba, een prins van de koninklijke familie van wie Doom de troon van Latveria had gestolen. Echter: Zorba bleek een nog grotere tiran dan Doom. Zo erg zelfs, dat Dooms grootste vijanden, de Fantastic Four, Doom hielpen zijn troon terug te krijgen. Later besefte Doom dat hij zichzelf onnodig beperkte door puur op technologie te vertrouwen en begon ook magie te gebruiken – en wist ze soms zelfs te vermengen. Éénmaal was hij kandidaat om de volgende Sorceror Supreme te worden, samen met sommige anderen waaronder Stephen Strange. Hij wist zich goed te weren, hoewel hij niet Strange´s gelijke was.

In zijn leven wordt Doom gedreven door drie doelen: Reed Richards vernietigen, de wereld overheersen en zijn moeders ziel bevrijden uit de dimensie van Mephisto. Tot nu toe is Doom in twee van die doelen geslaagd. Met behulp van de tovenaar/superheld Dr. Strange wist hij zijn moeders ziel te bevrijden. Ook is hij er meerdere malen in geslaagd de wereld te veroveren, maar om verschillende redenen gaf hij zijn machtspositie altijd weer op (al dan niet door toedoen van enkele superhelden). Ondanks jarenlange pogingen is Doom nooit in zijn derde doel geslaagd: Reed Richards voorgoed verslaan, hoewel sommige van hun confrontaties wel een korte overwinning voor Doom opleverden. In gevechten is Doom ook eens verslagen door het Ding, waarbij Ben Grimm tijdens hun gevecht Dooms handen brak, met als resultaat dat Doom nu ook op hem wraak wil.

Dooms plannen worden aangewakkerd door zijn ego en zijn overtuiging dat hij niet alleen in staat is de wereld te veroveren, maar het ook verdient. Hoewel hij weinig geeft om de levens van anderen heeft Doom wel zijn eigen erecode. Meerdere malen heeft hij deals gesloten met andere personages uit het Marveluniversum, waaronder zelfs superhelden, waarbij hij zich altijd strikt (naar de letter) hield aan zijn helft van de afspraak. Dit in tegenstelling tot veel andere superschurken.

Dooms ijzeren gezicht is voor de meeste mensen herkenbaar. Het is een onderdeel van zijn door nucleaire energie aangedreven hightech computergestuurde gevechtspak. Dooms eerste pantser werd op magische wijze gemaakt door een groep van Tibetaanse monniken. Sindsdien heeft Doom met behulp van de nieuwste technologie zijn harnas steeds verder aangepast. Hoewel Doom ook magische vaardigheden bezit, vertrouwt hij meer op de krachten van zijn harnas. Het pantser is gemaakt van een supersterke titanium legering. Het is uitgerust met een polscomputer waarmee Doom met al zijn hoofdkwartieren in contact kan blijven. Het pantser kan op commando een elektrische schok produceren als een vijand Doom aanraakt.

Dooms pantser bevat twee jetpacks zodat hij kan vliegen. Verder kunnen verschillende energiewapens worden afgevuurd vanuit de handschoenen en het masker; de keuze van zijn wapens wisselt per missie. De beste bescherming van het pantser is een krachtveld, maar Doom kan zelf niet aanvallen als hij dit krachtveld gebruikt. De helm is uitgerust met infraroodscanners die de drager in staat stellen hittebronnen waar te nemen en hem nachtzicht geven. Het pantser is zelfvoedend en is uitgerust met interne bronnen en recycle-systemen voor lucht, voedsel, water en energie, waardoor de drager lange tijd onder water of in de ruimte kan overleven.

Doom brengt voortdurend wijzigingen en verbeteringen in zijn harnas aan, en maakt ook gebruik van verschillende pantsers. Sinds zijn poging de macht van de Silver Surfer voor zichzelf op te eisen, bevat zijn harnas min of meer standaard de mogelijkheid kosmische kracht te analyseren en te absorberen. Gedurende korte tijd heeft Doom een leren harnas gedragen, gemaakt van de huid van de enige vrouw van wie hij ooit heeft gehouden; Cynthia. Blijkbaar speelde haar offer een rol bij het ondersteunen van de magische kracht die hij ontving als onderdeel van een overeenkomst die hij aanging met enkele demonen.

Dooms gevaarlijkste wapen is wel zijn intelligentie. Hij is samen met Reed Richards een van de slimste personages uit de Marvel strips. Al meerdere malen heeft hij robots en machines ontworpen. Zijn meest geavanceerde machine is een tijdmachine (de eerste ooit op Aarde).

Doom bezit ook magische vaardigheden, die hij leerde in zijn tijd die hij bij de Tibetaanse monniken doorbracht. Ook verkreeg hij magische vaardigheden van zijn moeders kant van de familie. Hij kan schoten van mystieke energie afvuren vanaf zijn handen, schilden oproepen, vijanden vangen in energiestralen en zelfs poorten naar andere dimensies openen. Doom heeft ook de gave ontwikkeld om zijn eigen bewustzijn te verplaatsen naar andere mensen met wie hij oogcontact maakt. Echter, dit gebruikt hij alleen als laatste ontsnappingsmiddel. Toen hij gestrand was op de Tegen-Aarde, de wereld die was gemaakt door Franklin Richards na het Onslaught-debacle, bleek dat Doom ook zonder zijn harnas een formidabel individu is, die in een gevecht een veel sterkere tegenstander met blote handen kan doden.

Grootte

15 cm

Verpakking

Doos

Inhoud

1 figuur met accessoires

Merk