Rubeus Hagrid

24,95

Personage uit Harry Potter

Uitverkocht

Artikelnummer: 0887961832044 Categorie: Tags: , , , ,

Speelgoed figuur van Rubeus Hagrid uit Harry Potter.

Harry Potter is de zoon van James Potter, een volbloed tovenaar, en Lily Potter, een heks met Dreuzelouders. James en Lily waren beiden getalenteerde tovenaars en tegenstanders van de duistere tovenaar Heer Voldemort. Op een koude, natte avond in 1979 voorspelde de Zieneres Sybilla Zwamdrift dat er aan het einde van de zevende maand iemand geboren zou worden die de macht heeft om de Heer van het Duister te overwinnen. Op 31 juli 1980 werd Harry Potter, de enige zoon van James en Lily, geboren. De profetie van Zwamdrift leek dus betrekking te hebben op Harry, althans dat nam Voldemort aan: de profetie had ook op Marcel Lubbermans kunnen slaan die rond dezelfde datum geboren is. Maar Voldemort koos voor Harry Potter omdat Voldemort vond dat ze veel gemeen hadden.

Albus Perkamentus, het hoofd van de toverschool Zweinstein en tevens hoofd van de Orde van de Feniks, besloot dat Harry bij zijn oom en tante, de Duffelingen, in het dorpje Klein Zanikem kwam te wonen. Petunia Duffeling is de zus van Lily Potter, en de bescherming die Harry had gekregen doordat zijn moeder haar leven voor hem opofferde, stroomde ook door het bloed van haar bloedverwanten, door dat van haar zuster Petunia. Harry ging echter een zware tijd tegemoet bij zijn oom en tante. De Duffelingen zijn namelijk niet-magisch en ook zeer fel tegen de toverkunst gekant. Ze hebben Harry dan ook nooit verteld over het bestaan van toverkunst en hem altijd voorgelogen over de ware identiteit van zijn ouders. Ze hebben altijd een hekel aan Harry gehad en geprobeerd de magie uit hem te stampen, maar dit lukte niet. Een voorbeeld dat illustreert hoezeer de Duffelingen Harry mishandelden, is het feit dat ze hem tot aan zijn elfde verjaardag in een bezemkast onder de trap lieten slapen.

Op Harry’s elfde verjaardag kwam er echter een reusachtige man, Rubeus Hagrid, met de boodschap dat Harry een tovenaar is. Verder vertelde Hagrid hem de waarheid over zijn ouders en hij deelde hem mee, dat hij niet naar een reguliere middelbare school zou gaan, maar naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Hagrid gaat samen met Harry naar de Wegisweg om zijn nieuwe schoolspullen te kopen. Hagrid geeft Harry een uil, die van Harry de naam Hedwig krijgt.

Een maand nadat Harry samen met Hagrid zijn schoolspullen had gekocht op de Wegisweg, vertrok hij met de Zweinsteinexpres naar zijn nieuwe school. Aan boord maakte hij kennis met Ron Wemel en Hermelien Griffel, die zijn beste vrienden zouden worden. Op Zweinstein zat Harry in zijn eerste jaar op ongeveer hetzelfde niveau als de andere leerlingen. Op Zweinstein blijkt eens te meer hoe beroemd Harry is. Hij wordt regelmatig nagewezen en in het tweede boek herinneren medeleerling Kasper Krauwel en professor Gladianus Smalhart hem constant aan zijn beroemdheid. Harry vindt het echter niet prettig dat hij zo bekend is en zou maar wat graag van zijn litteken (de fysieke herinnering aan de gebeurtenis die hem zijn faam bezorgd heeft en waaraan men hem herkent) af willen zijn. Vanaf het derde boek begint Harry’s karakter te veranderen. Dat is deels toe te schrijven aan de puberteit, deels ook aan het feit dat Harry steeds meer leert over zijn verleden en dat van zijn ouders en zo geconfronteerd wordt met het slechte in de mens. Op sommige momenten neemt woede dan ook de overhand in Harry’s persoonlijkheid. Dat gebeurt bijvoorbeeld als hij geconfronteerd wordt met Sirius Zwarts, de man die hij (overigens onterecht) verantwoordelijk stelt voor het verraad en daarmee de dood van zijn ouders. In het vierde boek weigerde hij halsstarrig zijn excuses aan te bieden tijdens een ruzie met zijn beste vriend Ron en in het vijfde boek begon hij bij het minste of het geringste te schreeuwen tegen zijn vrienden als hij het gevoel had dat ze hem niet begrepen.

Naarmate Harry echter meer begint te beseffen in wat voor duistere tijden de tovenaarswereld (met de terreurdaden van Heer Voldemort) en hijzelf (als aangewezen persoon om Voldemort uit te schakelen, waarbij soms offers nodig zijn) verkeren, lijkt zijn karakter zich te ontwikkelen tot dat van iemand die goed met zijn lot om kan gaan. Zelfs onder het persoonlijk verlies van een dierbare in 1996 blijft Harry, zeker na enkele weken, behoorlijk kalm. Op de momenten dat Harry, als hij iets ontdekt over daden van bepaalde zwarte magiërs, weer keihard geconfronteerd wordt met de schimmige zijde van de mens, kan dat nog wel tot onbegrip en woede leiden. Misschien ligt daarin echter juist wel zijn grote kracht. Door zijn natuurlijke neiging naar het goede zal hij nooit worden verleid door het vooruitzicht van macht, zodat hij in staat zal zijn om de moeilijke taak, die juist hij zal moeten vervullen, namelijk het uitschakelen van Voldemort, tot een goed einde te brengen.

Grootte

31 cm

Verpakking

Blister

Inhoud

1 figuur met accessoires

Uitgave

2018

Merk