WALL-E en EVE

19,95

Robots uit WALL-E films

Uitverkocht

Artikelnummer: 0887961858150 Categorie: Tags: , ,

Beschrijving

WALL-E staat voor “Waste Allocation Load Lifter Earth-class” of in het Nederlands “Wijdverspreid Afval Lading Losser E-type”. Het verhaal van WALL-E gaat over een gelijknamig zelfbewust robotje dat afval samenperst op een verder door alles en iedereen verlaten Aarde. De mens is van de planeet gevlucht omdat deze te veel vervuild raakte en onleefbaar werd. Robots die moesten helpen het afval op te ruimen, konden dit niet voorkomen. De film speelt zich af op een tijdstip 700 jaar nadat de mensheid in grote ruimteschepen, waaronder de Axiom, het universum ingevlucht is. Terwijl er niemand meer op Aarde is, gaat de met een persoonlijkheid behepte WALL-E door met datgene waarvoor hij gebouwd is: opruimen. In tegenstelling tot zijn soortgenoten functioneert hij nog steeds, door zichzelf te repareren met onderdelen van andere robots. Zijn enige gezelschap is een kakkerlak die overal met hem mee naartoe gaat.

Op een dag komt er een robot genaamd EVE met een ruimtesonde op Aarde. EVE staat voor “Extraterrestrial Vegetation Evaluator” of in het Nederlands “Extraterrestrische Vegetatie Evaluator”. WALL-E wordt direct verliefd op EVE, maar zij heeft geen aandacht voor hem. EVE is veel geavanceerder dan WALL-E en is op Aarde op zoek naar een teken van leven. Wanneer WALL-E haar zijn door de jaren heen verzamelde collectie spulletjes toont, laat hij haar onder meer een levend plantje in een bruine, versleten schoen zien. EVE neemt dit geheel volgens haar instructies aan, waarna ze overschakelt op de inactieve modus tot onbegrip van WALL-E, die echter de kans aangrijpt om ‘romantische uitstapjes’ met haar te maken. Enige tijd later wordt EVE opgehaald door de ruimtesonde die haar zond. De verliefde WALL-E wordt verlaten, maar gaat haar achterna.

Aan boord van het ruimteschip Axiom dat EVE stuurde, bevindt zich een deel van wat er nog over is van de mensheid. Het oorspronkelijke plan, 700 jaar eerder, was namelijk dat alle mensen met ruimtecruiseschepen, waarvan deze er één is, een vijfjarige ruimtecruise zouden maken terwijl de robots de Aarde zouden opruimen. De robots en de ruimteschepen zijn allemaal eigendom van de machtige Buy ‘n’ Large-onderneming (BnL). De mannen en vrouwen spannen zich er zelf totaal niet meer in, maar liggen de hele dag plat op zwevende bedden, terwijl alles bij ze wordt gebracht wat ze verlangen en/of hen opgedrongen wordt door een door robots in stand gehouden Buy ‘n’ Large-commercie. Op de Axiom wordt zelfs kleine kinderen bij het leren van het alfabet al verteld dat “A staat voor Axiom, hun geliefde thuis” en dat “B staat voor Buy ‘n’ Large, hun beste vriend”. De mensheid is zodoende dik en nog amper zelfstandig mobiel geworden. De robots voeren alle werkzaamheden aan boord uit, zoals productie, onderhoud en schoonmaken. De voor het schip haar doen erg vieze WALL-E heeft vanaf zijn entree dan ook schoonmaakrobotje M-O achter zich aan, die voortdurend de sporen van zijn rupsbanden wegpoetst.

De enige persoon op het ruimteschip die nog ‘iets’ doet, is boordkapitein McCrea. Hoewel ook hij de hele dag plat ligt, worden nieuwe zaken aan hem gerapporteerd en houdt hij de koers in de gaten. Hij wordt totaal tegen zijn verwachtingen in geconfronteerd met het plantje, wat betekent dat er weer leven mogelijk is op Aarde. Wanneer hij verheugd de terugtocht in wil zetten om ‘naar huis’ te gaan, neemt de allesomvattende boordcomputer Auto echter de macht over. Deze is niet voornemens de mensheid terug te laten keren naar de Aarde, want vlak voor het vertrek van het ruimteschip had Shelby Forthright, de toenmalig algemeen directeur van Buy ‘n’ Large, een laatste order gegeven die prioriteit had boven alle andere orders: “De Aarde is volstrekt onleefbaar, keer nooit meer terug!” Dat het plantje het tegendeel bewijst, doet voor Auto niet ter zake: orders zijn orders. Wanneer de kapitein tegenstribbelt, wordt hij opgesloten.

EVE, die aanvankelijk WALL-E een blok aan haar been vond, ziet via haar opnamen hoe WALL-E zich op Aarde over haar heeft ontfermd toen ze inactief was, en realiseert zich dat ze gevoelens heeft voor WALL-E. Maar uiteindelijk dreigt WALL-E te bezwijken omdat hij zwaar beschadigd is door toedoen van Auto en geen energie meer heeft, hij moet daarom terug naar de Aarde voor nieuwe onderdelen en om daar met zijn zonnepanelen zijn batterij te kunnen opladen. EVE en WALL-E proberen dus het plantje naar de holo-detector te brengen, zodat die een volautomatische procedure start om het schip terug naar de Aarde te sturen. Auto probeert dit te verhinderen, waardoor WALL-E nog verder beschadigd raakt, maar McCrea weet Auto uit te schakelen zodat EVE het plantje kan plaatsen. Het schip keert terug naar de Aarde.

Eenmaal geland wordt de zeer zwaar beschadigde WALL-E door de wanhopige EVE vlug gerepareerd en laadt de batterij van WALL-E weer op. Hierna bevindt WALL-E zich echter in de fabrieksstand; hij herkent EVE niet meer en begint onverstoord met het samenpersen van afval, waarvoor hij gebouwd is. Maar als EVE hem een soort kus geeft, wordt WALL-E weer zichzelf en herkent hij EVE weer. McCrea neemt de leiding over de herbevolking en -kolonisatie van de Aarde. De aftiteling toont afbeeldingen in onder andere oud-Egyptische en impressionistische stijl waarin de Aarde herbevolkt wordt en een nieuwe beschaving wordt gesticht, compleet met steden, die deze keer de Aarde wel schoon houdt. Uiteindelijk kijken WALL-E en EVE naar het plantje, dat inmiddels een volwassen boom is.

Extra informatie

Grootte

10 cm

Verpakking

Blister

Inhoud

2 figuren

Merk