Superman

34,95

Superheld uit DC Universe

Op voorraad

Verzamelfiguur van Superman uit DC Universe.

Superman is als stripfiguur de eerste superheld die bovenmenselijke krachten bezit en lanceerde hiermee een genre waarin meer superhelden volgden. Zijn alter ego is Clark Kent. Sindsdien is Superman een van de populairste en bekendste comic-figuren aller tijden geworden en wordt hij vaak gezien als een cultureel icoon van Amerika. Superman is een vast personage binnen het DC Universum en heeft model gestaan voor tal van andere superhelden. Door de jaren heen is het personage steeds verder ontwikkeld en kreeg hij steeds meer superkrachten.

Superman werd geboren als Kal-El, zoon van de wetenschapper Jor-El en zijn vrouw Lara Lor-Van, op de planeet Krypton. Deze planeet stond op het punt te ontploffen, waardoor Supermans ouders besloten hem te evacueren met een capsule. Dit schip werd naar de Aarde gestuurd, aangezien deze planeet eveneens een perfect leefklimaat had voor Kryptonianen. Daar landde de capsule net buiten het kleine dorpje Smallville, waar de jonge Kal-El werd gevonden en geadopteerd door Jonathan en Martha Kent. Zij noemden hem Clark Kent.

Terwijl hij opgroeide, ontdekte hij dat hij krachten bezat ver boven die van de gewone man. Als volwassen man besloot Clark met deze krachten de misdaad te bevechten. Hij verhuisde naar de stad Metropolis, waar hij een baan als journalist kreeg bij de Daily Planet-krant. Daar werkt hij samen met journaliste Lois Lane, met wie hij een romantische relatie onderhoudt. In de huidige continuïteit van de strips zijn de twee getrouwd, al hebben beiden andere relaties gehad door de jaren heen.

Binnen het DC Universum staat Superman bekend als een rolmodel voor veel helden. Hij heeft een sterke morele code waar hij nooit vanaf wijkt. Superman is lid geweest van veel superheldenteams, met name de Justice League. Binnen deze teams heeft hij vrijwel altijd de rol van teamleider.

Omdat hij zich er goed bewust van is dat hij zijn echte thuiswereld heeft verloren, is Superman erg beschermend tegenover de aarde. Hij heeft een sterk gevoel voor rechtvaardigheid, wat vaak wordt toegeschreven aan zijn sobere opvoeding in het plattelandsplaatsje Smallville. Wel wordt vaak duidelijk dat Superman het gevoel heeft alleen te zijn, ondanks zijn vrienden en kennissen die hij als zijn alter ego, Clark Kent, heeft verkregen. Een belangrijk keerpunt in Supermans leven was toen hij in de stripreeks door de schurk Doomsday werd gedood. In de filmcyclus komt er een einde aan Superman in Batman v Superman: Dawn of Justice, waar hij omgebracht wordt door een schepsel dat gemaakt is door zijn grootste menselijke vijand, namelijk Lex Luthor.

Supermans krachten zijn in de loop van de jaren steeds verder ontwikkeld. In het begin waren Supermans krachten nog beperkt. Hij was sterker dan een gemiddeld mens, hij kon een auto optillen, kon hard rennen en zeer ver en hoog springen. Als verklaring hiervoor werd gegeven dat Supermans thuisplaneet, Krypton, een veel grotere zwaartekracht heeft dan de aarde. Daar Supermans lichaam is aangepast aan deze grote zwaartekracht, is hij op Aarde tot meer in staat, hetzelfde effect als astronauten die op de maan hoger en verder kunnen springen dan op aarde.

In de huidige continuïteit beschikt Superman over een veel groter arsenaal aan krachten. Hij kan nu bijvoorbeeld vliegen, door de meeste materialen heen kijken, hittestralen afvuren uit zijn ogen, heeft bovenmenselijk sterke zintuigen, en kan dingen bevriezen met zijn adem. Supermans spierkracht en onkwetsbaarheid zijn eveneens vergroot. Zo kan hij tegenwoordig bergen verpulveren, een nucleaire explosie weerstaan en overleven in de ruimte zonder zuurstof of ruimtepak. Ook de bron van Supermans krachten is in de loop der jaren veranderd naarmate hij meer krachten kreeg. Een veel gebruikte verklaring is dat Superman zijn krachten dankt aan de Aardse zon. De zon van Krypton was een rode zon, maar die van de Aarde een gele. Onder invloed van een gele zon krijgen Kryptonianen superkrachten. Supermans krachten worden vaak omschreven als “sneller dan een kogel, en sterker dan een locomotief”.

Het tijdstip waarop Superman zijn krachten kreeg varieert. Sommige verhalen gaan ervan uit dat Superman al sinds zijn kindertijd zijn krachten had en was Superman in zijn jeugd ook al een held genaamd Superboy. Andere verhalen gaan er echter van uit dat Supermans krachten zich pas in zijn tienertijd ontwikkelden.

Superman heeft twee grote zwakten: enerzijds het andere geslacht, door wie hij vaker in een soort van conflict of interest komt, en anderzijds kryptoniet, een stof die afkomstig zou zijn van zijn geboorteplaneet Krypton. Dit kryptoniet komt in verschillende vormen voor, en elke vorm heeft een ander effect op hem. De bekendste versie ervan is groen, wat Superman zijn krachten ontneemt en hem zelfs fataal kan worden bij te lange blootstelling eraan.

Het Justice League team verscheen voor het eerst in 1960 en bestond toen uit Superman, Batman, Wonder Woman, the Flash, Green Lantern, Aquaman en de Martian Manhunter. In de loop der jaren is deze samenstelling vaak veranderd. Andere bekende (ex)leden zijn Green Arrow, Atom, Hawkman, Black Canary, Captain Marvel, Plastic Man en tientallen anderen.

Grootte

20 cm

Verpakking

Doos

Inhoud

1 figuur

Merk