The Trooper

39,95

Single van Iron Maiden

Uitverkocht

Artikelnummer: 634482337165 Categorieën: , Tags: , ,

Speelgoed figuur van The Trooper uit Iron Maiden.

Iron Maiden werd in 1975 rond Kerstmis opgericht door de bassist Steve Harris nadat zijn eerste bands, Gypsy’s Kiss en Smiler, geen interesse hadden in Steves zelfgeschreven materiaal en niet te spreken waren over zijn actieve rondrennende houding op het podium. Een paar maanden na de oprichting werd gitarist Dave Sullivan opgevolgd door Dave Murray, die sindsdien vast lid is. In 1977 werd eerste zanger Paul Day vervangen door Dennis Wilcock, die verantwoordelijk wordt gehouden voor het ontstaan van een vroege versie van bandmascotte Eddie. Wilcock heeft zelf toegegeven dat hij niet meer in de band wilde zijn en werd in 1978 vervangen door zanger Paul Di’Anno. Op 31 december 1978 werden 4 nummers opgenomen. 3 van de 4 nummers werden als de The Soundhouse Tapes 7″ uitgebracht. De single werd 5000 keer verkocht, maar de band zei dat ze er 15 000 verkocht hadden, zodat het meer indruk wekte. De band zou pas in 1980 hun eerste volledige album uitbrengen, Iron Maiden. Vooral het nummer Running Free was populair. De leden ten tijde van het debuutalbum waren Steve Harris (basgitaar), Dave Murray (gitaar), Clive Burr (drums), Dennis Stratton (gitaar) en Paul Di’Anno (zanger).

Het allereerste optreden van Iron Maiden buiten Groot-Brittannië vond plaats in België. Dit was op 5 april 1980 te Kortrijk op het Wheel Pop Festival. Headliner was toen Nazareth. Op 5 oktober 1980 speelde Iron Maiden voor het eerst in Nederland in de Groenoordhallen in Leiden, als voorprogramma van KISS.

Tijdens het najaar van 1980 werd de gitarist Dennis Stratton vervangen door Adrian Smith, een goede vriend van Dave Murray. In 1981 bracht Iron Maiden zijn tweede album uit: Killers. Het album bestond uit materiaal dat al vóór het debuutalbum was geschreven en twee nieuwe nummers, het titelnummer en Murders in the Rue Morgue. Killers bevatte de eerste hits van de band en zorgde voor een kleine doorbraak in de Verenigde Staten. Tijdens de Killers World Tour deed de band ook Japan aan. Liveopnamen in Japan werden uitgebracht onder de titel Maiden Japan.

Tegen het einde van 1981 werd zanger Paul Di’Anno echter vervangen door ex-Samson-zanger Bruce Dickinson vanwege Di’Anno’s overmatige drug- en drankgebruik en andere omstandigheden. Bandleider Steve Harris ontsloeg Di ‘Anno. De stem van Dickinson bleek ook beter bij de steeds epischer heavymetalsound van de band te passen.

“The Trooper” is een nummer van Iron Maiden. Het werd uitgebracht als de tweede single op 20 juni 1983 van het vierde studioalbum van de band, “Piece of Mind” (1983). Het was een van de weinige nummers die veel radio-uitzendingen kreeg in de Verenigde Staten, en piekte daarmee op nummer 28 in de Amerikaanse Mainstream Rock-hitlijsten. Het behaalde ook succes in het Verenigd Koninkrijk, piekte op nummer 12 in de UK Singles Charts.

Grootte

18 cm

Verpakking

Doos

Inhoud

1 figuur

Merk

Uitgave

2017