Simon le Bon

14,95

Zanger uit Duran Duran

Uitverkocht

Artikelnummer: 0889698412346 Categorie: Tags: , , ,

Funko POP! van Simon le Bon uit Duran Duran.

Duran Duran is een Britse popband die deel uitmaakte van de stroming new romantic en was een van de meest populaire vertolkingen van die stroming. New romantic is een subgenre van de new wave uit de jaren tachtig. De bandnaam is ontleend aan het personage Dr. Durand Durand uit de cultfilm Barbarella.

De groep werd in 1978 in Birmingham opgericht door Nick Rhodes en John Taylor. Na een korte periode met enkele bezettingswisselingen, met onder andere Stephen Duffy op zang, bestond de band uiteindelijk uit Simon le Bon (zang), Nick Rhodes (keyboards), Roger Taylor (drums), Andy Taylor (gitaar) en John Taylor (basgitaar), geen van allen familie van elkaar. Hun debuutalbum “Duran Duran” uit 1981 bevat een succesvolle mengeling van disco, new wave en op David Bowie en Roxy Music geënte pop. Hiermee brak de groep, mede dankzij sterke singles als “Planet Earth” en “Girls On Film”, direct door in Engeland.

In 1982 verscheen het album “Rio”, waarna ook de rest van de wereld volgde. De van dit album afkomstige single “Hungry Like The Wolf” betekende hun doorbraak in de VS en de aanstekerballade “Save A Prayer” werd een wereldhit. De leden van Duran Duran waren vanaf die tijd supersterren. Naast de muziek vielen de videoclips op evenals de tot in de puntjes verzorgde kleding. Vooral vrouwelijke tieners stonden vooraan bij hun concerten en de Duranmania grensde soms aan hysterie. De tv-special “Live! Hammersmith” 1982 die in 2009 op dvd werd uitgebracht, laat dit goed zien.

In 1983 volgden de single “Is There Something I Should Know” en het commercieel meest succesvolle album “Seven and the Ragged Tiger”, met daarop de jaren 80-klassieker “The Reflex”. De groep ging op wereldtournee, die werd vastgelegd in de rockumentary “Sing Blue Silver”, de muziekfilm en bijbehorend live-album “Arena” en de tv-special “As The Lights Go Down”.

In 1984 scoorde de groep wederom een grote hit met het nummer “The Wild Boys”, waarna de groep een korte rustpauze nam. John en Andy Taylor vormden in 1985 samen met Robert Palmer en Chic-drummer Tony Thompson de rockgroep The Power Station en LeBon en Rhodes stichtten de groep Arcadia, waarvan ook drummer Roger Taylor deel uitmaakte en waarbij voor een artistiekere aanpak gekozen wordt. Op het album “So Red The Rose” zongen onder andere Sting en Grace Jones mee. Tussendoor had Duran Duran met de James Bond titelsong “A View To A Kill” een hit en traden ze op op het grootschalige Live Aid-concert in Philadelphia.

Eind 1985 werd duidelijk dat Roger Taylor genoeg had van het sterrendom, waarna hij de groep verliet. Even later vertrok ook gitarist Andy Taylor om een matig succesvolle solocarrière te beginnen met het album “Thunder”. Een jaar later namen de drie overgebleven bandleden samen met producer Nile Rodgers het comebackalbum “Notorious” op, waarvan de titelsong een grote hit werd. In mei 1987 trad de band twee avonden in Rotterdam op, hun eerste Nederlandse optredens sinds 1981, waarvan een aantal nummers op de promo-ep “Duran Goes Dutch” verschijnt. De piek van hun succes leek dan echter bereikt.

In 1988 verscheen het album “Big Thing”, dat nog maar een matige respons opriep, en het in 1990 verschenen “Liberty” werd door nagenoeg iedereen geheel genegeerd. De hysterische fans waren verdwenen en Duran Duran miste aansluiting bij de populaire muzikale trends van begin jaren 90. In 1993 leek het tij te keren; ex–gitarist Warren Cuccurullo was toen toegetreden als vast bandlid. Met het sterke soft-rockalbum “Duran Duran”, ook bekend als “The Wedding Album”, en bijbehorende singles “Ordinary World” en “Come Undone” liet de groep zien nog steeds niet uitgerangeerd te zijn. Het succes was echter van korte duur want het coveralbum “Thank You” uit 1995 werd door critici de grond in geboord. John Taylor verliet de groep tijdens de opnames van het album “Medazzaland” in 1997, dat door EMI enkel in de VS werd uitgebracht, waarna het label de groep helemaal liet vallen. Het album “Pop Trash” uit 2000 werd geen succes en de band leek veroordeeld tot een bestaan van optredens in de casino’s van Las Vegas.

Rhodes en Le Bon, als enige originele bandleden, besloten in 2001 de drie Taylors te polsen voor een reünie van de fab five, die hier wel wat in zagen. Cuccurullo werd aan de kant gezet en in 2003 ging de band in de originele bezetting weer op tournee. De fans van weleer waren ouder geworden, maar kwamen massaal naar de reünieoptredens die bij gebrek aan nieuw materiaal bijna louter uit greatest hits bestonden. Uiteindelijk is de groep weer actief bezig met het maken van nieuwe muziek en treden de artiesten nog regelmatig op.

Grootte

9 cm

Verpakking

Doos

Inhoud

1 figuur

Uitgave

2019

Merk

Nummer

126